Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια από τις πιο περιοριστικές περιόδους στη ζωή κάποιου, κατά την οποία πολλά πράγματα, από τον καφέ μέχρι την έντονη γυμναστική να είναι, δυστυχώς, εκτός.

Παρόμοιοι περιορισμοί επεκτείνονται και στο ράφι με τα καλλυντικά μιας εγκύου. Συστατικά όπως τα ρετινοειδή και το σαλικυλικό οξύ (σε ορισμένες συγκεντρώσεις), για παράδειγμα, θεωρούνται απαγορευμένα. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η υπερβολική μελάγχρωση και η ορμονική ακμή.

Μια μεγάλη εξαίρεση στις απαγορεύσεις; Η νιασιναμίδη.

Γνωστή κι ως βιταμίνη Β3, αυτό το περίφημο φιλικό συστατικό μπορεί να βοηθήσει με μια σειρά από δερματικά προβλήματα. Είναι ασφαλής -και σύμφωνα με τους ειδικούς- αρκετά ασυνήθιστο να παρουσιαστεί κάποια αλλεργική αντίδραση στη νιασιναμίδη.

Πώς η εγκυμοσύνη αλλάζει το δέρμα 

Ενώ ορισμένες μελλοντικές μαμάδες βιώνουν μια «λάμψη εγκυμοσύνης», αυτό δεν συμβαίνει για πολλές άλλες.

Η ακμή και το μέλασμα είναι μερικές από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και συχνά προκύπτουν από ορμονικές αλλαγές, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σε αλλαγές στην παραγωγή σμήγματος και αυξημένη παραγωγή χρωστικής.

Επιπλέον, η ξηρότητα και ο κνησμός μπορεί να είναι κοινά συμπτώματα – και μαζί τους και η ευαισθησία. Η εγκυμοσύνη μπορεί πολλές φορές να επιδεινώσει δερματικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα και το έκζεμα. Συχνά το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στα αρώματα και σε άλλους παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τη δύναμη του δερματικού φραγμού.

Πώς η νιασιναμίδη βοηθά στη βελτίωση της ακμής

Η νιασιναμίδη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ακμής της εγκυμοσύνης ρυθμίζοντας την παραγωγή σμήγματος. Είναι επίσης αντιφλεγμονώδης – που σημαίνει ότι βοηθά στη βελτίωση της ερυθρότητας που μπορεί να σχετίζεται με εξάρσεις ακμής και ερεθισμών.

Πώς η νιασιναμίδη βοηθά στη βελτίωση του μελάσματος

Ενώ οι ορμόνες παίζουν βασικό ρόλο στον σχηματισμό του μελάσματος, η έκθεση στον ήλιο και οι γενετικοί παράγοντες προσθέτουν επιπλέον λόγους. Οι κηλίδες που εμφανίζονται συνήθως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί είτε να υποχωρήσει από μόνη της είτε να γίνει χρόνια, διαρκώντας για πολύ καιρό μετά την εγκυμοσύνη.

Η νιασιναμίδη μπορεί να μειώσει μέρος της χρωστικής στο μέλασμα, βοηθώντας στη βελτίωση του γενικού τόνου του δέρματος. Μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι η νιασιναμίδη είχε παρόμοια απόδοση με την υδροκινόνη, η οποία απαγορεύεται αυστηρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς η νιασιναμίδη βοηθά στη βελτίωση της ξηρότητας και της ευαισθησίας

Η αντιφλεγμονώδης αξιοπιστία της νιασιναμίδης την καθιστά ιδανική για όσες έχουν ευαίσθητο δέρμα. Αυξάνει την παραγωγή κεραμιδίων από το δέρμα, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του δερματικού φραγμού, αποτρέποντας την απώλεια υγρασίας.

Συνδυάζεται με τη ρετινόλη για να μειώσει τα αποτελέσματα ξηρότητας της και μπορεί επίσης να λειτουργήσει με απολεπιστικά, όπως το γλυκολικό οξύ (το οποίο, σε χαμηλές συγκεντρώσεις θεωρείται ασφαλές για την εγκυμοσύνη).

Τελικά, η νιασιναμίδη είναι μια δραστική ουσία που ενσωματώνεται στην ρουτίνα ομορφιάς οποιασδήποτε φάσης της ζωής, είτε της εγκυμοσύνης είτε άλλης.

Επειδή όμως υπάρχουν πολλά συστατικά περιποίησης δέρματος που δεν θεωρούνται ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη ή δεν έχουν ελεγχθεί για ασφάλεια στην εγκυμοσύνη, το less is more είναι ένας βασικός κανόνας. Εάν υπάρχει μια πάθηση που προσπαθείς να αντιμετωπίσεις – όπως η ακμή– αποδεικνύεται ότι τα περισσότερα συστατικά που δεν συνταγογραφούνται θεωρούνται στην πραγματικότητα μη ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη. Επομένως, είναι καλύτερο να λάβεις ιατρική συμβουλή εάν προσπαθείς να διαχειριστείς τυχόν δερματικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου.
La Roche Posay Pure Niacinamide 10 Serum Anti-Dark Spot Repairing Concentrate 30ml
Niacinamide 10% + Zinc 1%, The Ordinary
B3 Nice 10% Niacinamide Serum, Sunday Riley