Για τις έγχρωμες φυλές, το νερό ήταν και είναι συνυφασμένο με την πνευματική κάθαρση, τη σωτηρία, τη φροντίδα για τον εαυτό και την επιβίωση. Το νερό είναι η δύναμη της ζωής που επιβάλλει τη συνεπή κατανάλωση, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Πιο συγκεκριμένα, η υγιεινή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις παραδόσεις των έγχρωμων φυλών και ακόμη πριν από τις αποικιακές αλληλεπιδράσεις, η ευλάβεια για το νερό και τον καθαρισμό ήταν ανυπόστατο κομμάτι της κουλτούρας τους. Αυτές οι τελετουργίες και η γενικότερη φιλοσοφία, έχουν διατηρηθεί και με τα χρόνια μεταφερθεί στην Αμερική και πέρα ​​από εκείνη ως υποπροϊόν του εμπορίου των σκλάβων. Αυτή η φιλοσοφία μπορεί να εντοπισθεί παντού. Από τις αφρικανικές παραδοσιακές θρησκείες και τους απογόνους τους, όπως το Ifá και το Black American Hoodoo, μέχρι τον πολιτιστικό συγκρητισμό που είναι ενσωματωμένος στις Αβρααμικές θρησκείες.

«Το νερό δεν έχει εχθρό. Μας καθαρίζει σωματικά και πνευματικά», υποστηρίζει η Juju Bae, ασκούμενη στο Hoodoo και το Ifá η οποία αναλύει τις παραδοσιακές αφρικανικές θρησκείες στο podcast της, A Little Juju. «Λατρεύω το νερό. Μου αρέσει να προσεύχομαι στο νερό πριν μπω στο μπάνιο», προσθέτει τονίζοντας ότι σε πολλές αφρικανικές παραδοσιακές θρησκείες το νερό λατρεύεται και θεωρείται ως πηγή ζωής. Ακόμα, σημειώνει ότι στη Δύση η ευλάβεια για τη φύση δεν είναι συνήθως τόσο σημαντική. Αυτό έχει ξεχωριστή επίδραση στη σύγχρονη σχέση των έγχρωμων με το νερό και τις πολύπλευρες χρήσεις του.

Πνευματική κάθαρση σε όλες τις πρακτικές

H αναγνώριση της αξίας του νερού και της γενικότερης πνευματικής κάθαρσης, μπορεί να επεκταθεί σε πολλές τελετουργίες, όπως τα πνευματικά λουτρά. «Οι άνθρωποι προσπαθούν να καθαρίσουν τα σπίτια τους, να καπνίσουν τα σπίτια τους με φασκόμηλο, palo santo και λιβάνι», λέει η Iya Osundara Ogunsina, μια ιέρεια γνωστή και ως Bruja Banton στα social media. «Μπορείς να κάνεις ένα πνευματικό μπάνιο για να καθαρίσεις επίσης το σώμα σου. Νομίζω ότι το σώμα παραμελείται», προσθέτει.

Όπως η Juju Bae, έτσι και η Iya Osundara, υποστηρίζουν τα πνευματικά λουτρά ως τελετουργία καθαρισμού του σώματος και του πνεύματος, δεν περιορίζονται σε πιστούς συγκεκριμένων παραδοσιακών θρησκευτικών πρακτικών. «Τα πνευματικά λουτρά μπορούν στην πραγματικότητα να γίνουν με κανονικό νερό  για το οποίο προσεύχεσαι», υπογραμμίζει η Juju Bae, προσθέτοντας ότι μπορείς επίσης να εμποτίσεις το νερό με βότανα και άλλα συστατικά.

Η παραπάνω τελετουργία και η γενικότερη φιλοσοφία για την πνευματική και σωματική κάθαρση που χαρίζει το νερό, αντικατοπτρίζεται και σε πολλές εκφράσεις της Αβρααμικής θρησκείας

Σε πολλές παραδοσιακές αιρέσεις των Βαπτιστών, το βάπτισμα δεν θεωρείται ιστορικά ως ένα ράντισμα νερού στο μέτωπο κάποιου, αλλά μια πλήρης βύθιση σε ένα νερό όπως ένα ποτάμι για να καθαρίσει μία από τις αμαρτίες του. Εν συνεχεία, οι κλασσικές αφροαμερικανικές πνευματικές τεχνικές, εμποτίζονται με σημαντικές αναφορές στο νερό και τη δύναμή του. Το νερό θεωρείται καθαριστικό και απελευθερωτικό, όχι μόνο από βιβλική άποψη, αλλά και ως επικοινωνία μεταξύ των δούλων στην προσπάθεια τους για διαφυγή και ελευθερία.