Είναι τόσο δεδομένο ότι πρέπει να πίνουμε νερό που κανείς δεν έκανε τον κόπο να το επισημάνει ούτε στην πυραμίδα της διατροφής, ούτε στο myplate που ακολούθησε. Η κυρία Ομπάμα, πωρωμένη με την υγιεινή διατροφή έκανε μια καμπάνια (http://www.youtube.com/watch?v=n46X7HpJbkI) παραφράζοντας το «you are what you eat» με το «you are what you drink», τονίζοντας το τόσο σημαντικό και προφανές.

Πόσο νερό πρέπει να πίνω

Κανονικά πρέπει να καταναλώνουμε 30-35 ml υγρών ανά κιλό σωματικού βάρους. Ένας άντρας 80 κιλών για παράδειγμα θα πρέπει να πίνει 80*30= 2400 ml, δηλαδή περίπου 2,5 λίτρα. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τη φυσική δραστηριότητα του καθενός, καθώς οι απώλειες από τον ιδρώτα θα πρέπει να αναπληρώνονται. Αυτό το οποίο πρέπει να σημειωθεί είναι ότι αυτή η οδηγία αφορά τα ΥΓΡΑ και όχι μόνο το νερό που πίνουμε. Την ίδια δηλαδή δουλειά κάνουν και οι χυμοί, τα αναψυκτικά και τα αφεψήματα. Εξαίρεση σε αυτό το δεδομένο αποτελούν οι πολλοί καφέδες (πάνω από 2) και το αλκοόλ, υγρά τα οποία είναι διουρητικά και έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αν δεν πιω αρκετό νερό τι θα πάθω; • Θα κουραστώ. Η αφυδάτωση οδηγεί σε αυξημένο αίσθημα κούρασης. Κάθε φορά που «σέρνεστε» σιγουρευτείτε ότι δεν είστε αφυδατωμένοι. Το ίδιο ισχύει και για τις επιδόσεις στα διάφορα αθλήματα. • Θα «χαζέψω». Το νερό βοηθά σημαντικά τη διαύγεια, τη μνήμη και βελτιώνει κατά 30% τη γνωστική λειτουργία, οπότε με λίγα λόγια η αφυδάτωση μας «χαζεύει». • Θα δυσκολέψω τη λειτουργία όλου του οργανισμού μου και ειδικά του πεπτικού συστήματος. Το νερό προλαμβάνει διάφορες ασθένειες και βοηθά τη λειτουργία του εντέρου. • Και αν ακόμα δεν έχετε πειστεί, θα έχω περισσότερη κυτταρίτιδα και το δέρμα μου θα φαίνεται θαμπό. Να σημειωθεί ότι το νερό μειώνει την κατακράτηση υγρών, άρα και την κυτταρίτιδα και βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας (δε σβήνει τις ρυτίδες) αλλά χαρίζει ένα πιο υγιές look.

Νερό και αδυνάτισμα Το νερό συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες της υδρόλυσης, με λίγα λόγια συμμετέχει στη διαδικασία της «καύσης» του λίπους. Από μόνο του όμως δεν καίει το λίπος, απλά η αφυδάτωση εμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και του μεταβολισμού. Το σημαντικότερο που κάνει το νερό,όμως, είναι ότι ρυθμίζει την όρεξη! Πολλές φορές μέσα στην ημέρα μπορεί κάτι να ψάχνουμε και να μην είμαστε σίγουροι αν πεινάμε. Πριν καταφύγουμε λοιπόν σε κάποιο σνακ, μπορούμε να πιούμε ένα ποτήρι νερό και να το ξανασκεφτούμε στη συνέχεια. Πίνοντας ακόμη 2 ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα, έρευνες έδειξαν ότι όντως βοηθάει στη μείωση του βάρους, λογικά λόγω της μείωσης της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνουμε.

Μύθοι και πραγματικότητα • Δεν πρέπει να πίνουμε νερό με το φαγητό. Με εξαίρεση τα άτομα που υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το νερό δεν κάνει κακό. Μάλιστα αν ήταν τόσο απαγορευτικό δε θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε ούτε σούπες ούτε όσπρια. • Όσο πιο πολύ νερό πίνουμε τόσο καλύτερα. Η υπερβολή σε όλα τα πράγματα κάνει κακό. Στην προκειμένη περίπτωση το υπερβολικό νερό διαταράσσει τους ηλεκτρολύτες και την πίεση, ταλαιπωρεί τα νεφρά και μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και τοξικό. • Νερό μαζί με λεμόνι το πρωί διαλύει τα λίπη. Το νερό μαζί με το λεμόνι ειδικά το πρωί μπορεί να είναι τόσο όξινο για το στομάχι που μπορεί να είναι επικίνδυνο. Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα και να μπορούσε κανείς να αδυνατίσει με ένα τόσο εύκολο τρόπο. Το μόνο που μπορεί να ισχύει είναι πως αυτός ο συνδυασμός μπορεί να είναι λίγο διουρητικός και πως ξεκινώντας την ημέρα με μια διάθεση υγιεινή, ίσως και η υπόλοιπη μέρα να συνεχίζει με την ίδια καλή θέληση. Πίνοντας ακόμη νερό (με ή χωρίς λεμόνι) το πρωί, έχουμε καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Όταν διψάμε έχουμε ήδη αφυδατωθεί έστω και λίγο…Καλή ενυδάτωση λοιπόν!