Σε περίπτωση που είχες έστω και μια φορά στη ζωή σου έναν σκύλο, ξέρεις πως είναι η μοναδική σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα σε εκείνον και τον κηδεμόνα του. Οι επιστήμονες τώρα επιβεβαίωσαν πως όμοιος δεσμός με αυτόν δεν υπάρχει πουθενά αλλού στο φυσικό περιβάλλον.

Μια νέα μελέτη λοιπόν απέδειξε ότι οι σκύλοι μπορούν να αντιληφθούν τα συναισθήματα και τις κινήσεις των ανθρώπων καλύτερα από κάθε άλλο είδος ζώου και μάλιστα αυτή την ιδιότητα την έχουν από τη γέννησή τους.

Η μόνη εξήγηση που μπόρεσαν να δώσουν οι ερευνητές σε αυτό τον ιδιαίτερο δεσμό ανάμεσα σε άνθρωπο και σκύλο είναι ότι οι δυο τους σχετίζονται για περισσότερα από 12 000 χρόνια. «Οι σκύλοι έχουν γεννηθεί με την ικανότητα να καταλαβαίνουν ότι επικοινωνούμε μαζί τους και προσπαθούν να συνεργαστούν μαζί μας.» Η έρευνα που έγινε από το Duke University της Βόρειας Καρολίνας μελέτησε τις διαφορές στη συμπεριφορά των μικρών λύκων και των κουταβιών. Συνολικά παρατηρήθηκε η συμπεριφορά 88 ζώων (44 σκυλιών και 37 λυκόπουλων μικρότερων των 18 εβδομάδων). Τα λυκόπουλα προέρχονταν από το Κέντρο Άγριας Ζωής της Μινεσότα όπου οι φροντιστές τους τα τάιζαν στο στόμα και ξόδευαν μαζί τους ολόκληρο το 24ωρο. Σε αντίθεση, τα κουτάβια, ζούσαν με τη μητέρα και τα αδερφάκια τους και είχαν ελάχιστη επαφή με ανθρώπους. Στη συνέχεια, θα έκαναν τα ίδια ακριβώς τεστ ώστε να διερευνηθεί το πώς ανταποκρίνονταν στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι ερευνητές λοιπόν έκρυψαν λοιπόν μια λιχουδιά σε ένα από τα δυο μπολ και έδωσαν σε κάθε κουτάβι ένα στοιχείο ώστε αυτό να μπορέσει να βρει το φαγητό. Τα στοιχεία αυτά ήταν ένα δάχτυλο που έδειχνε το σωστό μπολ, μια ματιά προς την κατεύθυνση στην οποία βρισκόταν η λιχουδιά και ένα μικρό ξυλάκι δίπλα στο σωστό μπολ. Τα σκυλάκια βρήκαν δυο φορές πιο εύκολα το κρυμμένο φαγητό ακολουθώντας τις οδηγίες από ότι τα λυκόπουλα της ίδιας ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, 17 από τα 31 κουταβάκια πήγαν στο σωστό μπολ ενώ όσα λυκόπουλα βρήκαν τη λιχουδιά το έκαναν τυχαία. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι πήγαν αμέσως στο σωστό μπολ με το που τους το ζήτησαν και δεν χρειάστηκαν ούτε εκπαίδευση ούτε βοήθεια για να κατανοήσουν τις ανθρώπινες οδηγίες. «Οι σκύλοι έχουν γεννηθεί με την ικανότητα να καταλαβαίνουν ότι επικοινωνούμε μαζί τους και προσπαθούν να συνεργαστούν» είπε η ερευνήτρια Hannah Salomons, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Duke. Όσον αφορά στο πως οι άνθρωποι και οι σκύλοι ήρθαν σε τόση αρμονία μέσα στους αιώνες ακόμη παραμένει άγνωστο, υπάρχουν αρκετές θεωρίες όμως που αναζητούν επιβεβαίωση. Η ιατρική ας πούμε, αναγνωρίζει τους δεσμούς ανάμεσα σε ζώα και ανθρώπους ως ένα δυνατό όπλο για να προασπιστεί κάποιος απέναντι σε ασθένειες και ως θεραπεία σε χρόνιες καταστάσεις. Η επικεφαλής της έρευνας καθηγήτρια Brian Hare είπε ότι η μελέτη απέδειξε τη λεγόμενη «υπόθεση εξημέρωσης», η οποία μετρά περισσότερα από 12000 χρόνια. Οι σκύλοι λοιπόν σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης είναι προϊόντα άκρως επιτυχημένης εξημέρωσης ενώ στο DNΑ τους υπήρχε η συγκεκριμένη προοπτική. Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο Journal Current Biology.