Πολλές φορές μπαίνουμε σε ένα περίεργο σκεπτικό, ότι μπορεί να οδεύουμε στον δρόμο του ναρκισσισμού. Κι αυτό μας αγχώνει ιδιαίτερα, αφού ο ναρκισσιστής δεν είναι και ο πιο αγαπητός τύπος του κόσμου.

Ωστόσο, και μόνο που σκέφτεσαι ότι μπορεί να σου συμβαίνει κάτι τέτοιο, ότι δηλαδή να μετατρέπεσαι σε ένα τέτοιο τρομερό -με την κακή έννοια- άτομο, αποδεικνύει ότι πολύ απλά δεν είσαι.

Ας το πιάσουμε όμως από την αρχή

Ένας ναρκισσιστής είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, που κάνει μπαμ από μακριά. Κι αυτό γιατί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου ατόμου είναι τόσο έντονα, που σίγουρα δεν μπορείς ούτε να τα παραβλέψεις ούτε να τα παρεξηγήσεις.

Ένας ναρκισσιστής είναι αυτό που είναι. Είναι ένα άτομο που τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό του. Πιστεύει ακράδαντα ότι είναι ανώτερος από τους άλλους, πιο έξυπνος, πιο σημαντικός, πιο πολύ από όλα και από όλους.

Αυτό όμως, τον κάνει  να μην μπορεί να δείξει κανενός είδους συμπάθεια και κατανόηση για τους άλλους. Είναι ένα άτομο αφοσιωμένο στο δικό του πολύτιμο και ανώτερο εγώ, που δεν του αφήνει περιθώρια να αναπτύξει μια τυπική έστω, ενσυναίσθηση.

Επίσης, ο ναρκισσιστής είναι ένας άνθρωπος, που δεν δέχεται -τουλάχιστον ήρεμα- κριτική, καθότι θεωρεί ότι είναι τέλειος κι αλάθητος. Κι αυτό τον κάνει να αποξενώνεται από τους άλλους, στους οποίους αναγνωρίζει ότι μπορεί και να είναι καλύτεροι σε κάποιο βαθμό ή ότι έχουν δυνατότητες να τον ξεπεράσουν.

Από την άλλη δεν καταδέχεται να συναναστραφεί με τους άλλους, του “κατώτερούς” του, ελλείψει κοινών στοιχείων ενδιαφερόντων κι επικοινωνίας.

Αν δεν είμαι ναρκισσιστής, τι είμαι;

Είσαι ένας άνθρωπος με ευαισθησία, που σε απασχολεί η γνώμη των άλλων για εσένα, καθότι είσαι εκ γενετής κοινωνικό ον.

Το να αγχώνεσαι λοιπόν, ότι μπορεί και να είσαι ναρκισσιστής, ακυρώνει από μόνο του τη θεωρία αυτή.

Είσαι λοιπόν, ένα άτομο, που πολύ απλά κάνει λάθη, τα αναγνωρίζει και προσπαθεί να τα φτιάξει. Είσαι ένας άνθρωπος, που θέλει να έχει τους φίλους του και θέλει να ανήκει στο χώρο του.

Ίσως να είσαι λίγο πιο πολύ ευαίσθητος ή ενοχικός τύπος, αλλά αυτό σημαίνει ότι μπορείς και νιώθεις και έχεις γνώση του εαυτού σου και των πράξεων σου. Μπορείς και αναλαμβάνεις την ευθύνη των επιλογών σου και δεν τα ρίχνεις απλά στους άλλους.

Με λίγα λόγια, είσαι ένας άνθρωπος σαν όλους τους άλλους, που ανησυχεί μην πληγώσει ή αδικήσει κάποιον, που έχει ευαισθησίες και ενσυναίσθηση.