Η γοητεία της Νάπολης δεν περιορίζεται μόνο πάνω από την επιφάνεια της Γης, αλλά και από κάτω της, αφού λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι υπάρχει ουσιαστικά μια δεύτερη πόλη κάτω από την ίδια τη πόλη. Τι είναι η Napoli Sotterranea;

Περίπου σαράντα μέτρα κάτω από τους χαρακτηριστικούς και πολυσύχναστους δρόμους του Ιστορικού Κέντρου της Νάπολης, θα βρεις έναν διαφορετικό κόσμο. Ανεξερεύνητο, απομονωμένο από το χρόνο, αλλά βαθιά συνδεδεμένο με τη σύγχρονη πόλη. Θα ανακαλύψεις ρωμαϊκά υδραγωγεία και δεξαμενές του 16ου αιώνα, μια ρωμαϊκή αγορά με άθικτες προσόψεις μαγαζιών (1ος αιώνας), τις παλαιότερες πρωτοχριστιανικές κατακόμβες (2ος αιώνας) στην Ιταλία με εξαίσιες τοιχογραφίες και άλλα πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα.

Ένας έμπειρος ξεναγός θα σε οδηγήσει σε ένα ταξίδι ιστορίας 2.400 ετών, από τους αρχαίους Έλληνες έως τη σύγχρονη εποχή, αποκαλύπτοντας τη «μήτρα» της Νάπολης από αρχαιολογική, ιστορική, ανθρωπολογική και γεωλογική άποψη

Για να γίνει όσον το δυνατόν ρεαλιστικότερη η εμπειρία, το πρώτο μέρος της ξενάγησης γίνεται στο απόλυτο σκοτάδι. Η μόνη σου συντροφιά θα είναι ένα πλαστικό κεράκι που θα φωτίζει τα απολύτως απαραίτητα και ο φακός του ξεναγού που θα σου δείχνει ό,τι πρέπει να παρατηρήσεις.

Το δεύτερο μέρος του συγκεκριμένου tour είναι επίσης ανατρεπτικό. Θα μεταφερθείς ένα τετράγωνο παρακάτω σε ένα τυπικό ναπολιτάνικο σπίτι, στο οποίο έμενε για πολλά χρόνια μια ηλικιωμένη κυρία. Ο ξεναγός θα τραβήξει το κρεβάτι και ξάφνου κατεβαίνοντας κάποια σκαλάκια θα βρεθείς σε ένα αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο! Ναι καλά διάβασες. Η συγκεκριμένη κύρια, χωρίς να το γνωρίζει, έμενε πάνω από έναν πολιτιστικό θησαυρό. Πρόκειται για το αρχαίο θέατρο της Νεάπολης, όπου ο αυτοκράτορας Νερό είχε επίσης την ιδιωτική του γκαρνταρόμπα, κάθε φορά που εμφανιζόταν στη πόλη. Ο συγκεκριμένος θησαυρός ήρθε στο φως μόλις τις τελευταίες δεκαετίες!

Για περισσότερα άρθρα του Παντελή κάνε click στο othessalonikios.gr/el

featured image: HalalTrip