Δεν είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει μόνο εσένα: πρέπει να κοιμόμαστε με ή χωρίς σουτιέν; Ιδιαίτερα οι γυναίκες με μεγάλο στήθος έχουν μία μεγαλύτερη ανασφάλεια όταν το αποχωρίζονται, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μέσα τους η αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι υγιεινό. Καθημερινά γίνονται πολλές αναζητήσεις για το αν το σουτιέν έχει θέση στον βραδινό μας ύπνο, ενώ κατά καιρούς αρκετές γυναίκες έχουν μοιραστεί την προσωπική τους γνώμη και εμπειρία.

Η διάσημη σταρ Marilyn Monroe έχει πάρει θέση δηλώνοντας πως δεν αποχωρίζεται το σουτιέν της στον ύπνο, γιατί με τη βοήθεια του παρατηρεί ότι δεν χαλαρώνει το στήθος της. Οι γυναίκες της εποχής εκείνης ήταν επίσης θερμές υποστηρίκτριες της συνήθειας αυτής, καθώς πίστευαν ότι συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότητας του.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by LingerieAsk (@lingerieask)

Οι απαντήσεις των ειδικών 

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε ύπο την επίβλεψη της Norma Jean. Στη μελέτη αυτή διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που δεν φορούσαν σουτιέν στον ύπνο “είχαν θηλές κατά μέσο όρο επτά χιλιοστά υψηλότερες σε αντίθεση με όσες φορούσαν”.  Τα καλά ευρήματα δεν σταματούν εδώ. Από το δείγμα που συμμετείχε προκύπτει και το συμπέρασμα ότι η απουσία του σουτιέν στον ύπνο μπορεί να συμβάλλει στη σφριγηλή όψη του στήθους και την εμφάνιση λιγότερων ραγάδων.

Οι απαντήσεις των ειδικών δεν σταματούν όμως εδώ. Μία ομάδα ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες άνω των 45 ετών δεν ωφελούνται αν χρησιμοποιούν το εσώρουχο αυτό στον ύπνο τους, ούτε παρατηρείται κάποια διαφορά αν το χρησιμοποιούσαν τακτικά σε προηγούμενα έτη της ζωής τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρχει καθολικότητα σε σχέση με τα ευρήματα που διαπιστώθηκαν και ότι θα ήταν πιο αξιόπιστο να το δείγμα που εξετάστηκε ήταν μεγαλύτερο και άνηκε σε άλλη ηλικιακή ομάδα. Όπως καταλαβαίνουμε, τα πάντα εξαρτώνται.

Μία από τις συχνότερες φοβίες που έχουμε είναι για το αν τελικά το σουτιέν προκαλεί καρκίνο των μαστών. Η απάντηση της επιστημονικής κοινότητας θα σε ανακουφίσει. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάτι τεκμηριωμένο που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Καμία παράμετρος που να συνδέεται με το σουτιέν, όπως η συχνότητα που το φοράμε, η ποιότητα του ή από το ποια ηλικία το φοράμε, δεν μπορεί να προκαλέσει κακοήθεια στο στήθος μας.

Να φοράω σουτιέν στο ύπνο ή όχι;

Είναι σημαντικό να ακούς το σώμα σου. Πολλές γυναίκες κοιμούνται με σουτιέν γιατί με τον τρόπο αυτό παρατηρούν μείωση του πόνου της πλάτης. Άλλες πάλι νιώθουν άνετα χωρίς αυτό και δεν διστάζουν να το αποχωριστούν οριστικά από τη ζωή τους. Όπως καταλαβαίνεις δεν υπάρχουν “πρέπει” και “δεν πρέπει”. Κάθε γυναίκα έχει άλλες ανάγκες και οφείλει να τις αφουγκράζεται. Η επιλογή μας θα πρέπει να εξαρτάται από το πως νιώθουμε, την ηλικία μας και τις ανάγκες που έχουμε ανάλογα με το μέγεθος και την όψη του στήθους μας.

Επομένως, να επενδύεις σε σένα και σε ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλύτερα!