Είναι αυτή η εποχή του χρόνου, που ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αυξάνεις την κατανάλωση των θαλασσινών και τα εντάσεις στη διατροφή σου συχνά μέσα στο μήνα.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζεις, είναι ότι η τακτική κατανάλωση θαλασσινών ωφελεί πολλές πτυχές της υγείας σου, λόγω των πολλών σημαντικών βιταμινών και μετάλλων που περιέχουν τα θαλασσινά.

Ας δούμε όμως μερικά οφέλη των θαλασσινών, γενικά στην υγεία μας.

1. Είναι μια καλή πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών

Τα θαλασσινά είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, πλούσια σε πρωτεΐνες και γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, της βιταμίνης Α και των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας – ιδιαίτερα του εγκεφάλου, των ματιών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Επειδή το σώμα σου δεν μπορεί να παράγει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από μόνο του, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εντάξεις τα θαλασσινά στη διατροφή σου.

2. Σου χαρίζουν περισσότερη “εγκεφαλική δύναμη”

Τα θαλασσινά μπορούν να δώσουν στον εγκέφαλό σου την απαραίτητη ώθηση και να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου. Τα ωμέγα-3 μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer και να αποτρέψουν τη διανοητική έκπτωση με την πάροδο των ετών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν επίσης το σώμα σου να ρυθμίζει σωστά τη μνήμη και τα συναισθήματα.

3. Προωθούν την υγεία της καρδιάς

Τα ψάρια —ειδικά ο σολομός— αλλά και τα θαλασσινά όπως η γαρίδα, το καλαμάρι κ.τ.λ., ακριβώς επειδή είναι πολύ πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, διατηρούν την καρδιά σου υγιή. Η κατανάλωση ψαριού- θαλασσινών μία ή δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

4. Βελτιώνουν την όραση σου

Όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος έκπτωσης της όρασης σου. Ευτυχώς, τα θρεπτικά συστατικά στα θαλασσινά μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό, επειδή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων. Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών, ενώ χωρίς αρκετή βιταμίνη Α στη διατροφή σου, μπορούν να δημιουργηθούν διάφορες ασθένειες στα μάτια.

5. Κάνουν το δέρμα και τα μαλλιά σου πιο υγιή

Εάν έχεις ξηρό δέρμα, η κατανάλωση θαλασσινών θα σε βοηθήσει διατηρώντας την υγρασία του δέρματος σου. Παράλληλα, τα ωμέγα-3 και το ιχθυέλαιο στα θαλασσινά συμβάλλουν στη μείωση της ακμής και προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, αφήνοντας σου ένα υγιές και ενυδατωμένο δέρμα.

6. Απαλύνουν τον πόνο στις αρθρώσεις 

Εάν υποφέρεις συχνά από δύσκαμπτες αρθρώσεις , μπορεί να έχεις ανάγκη από περισσότερα θαλασσινά στη διατροφή σου. Και πάλι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα θαλασσινά έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, που μπορούν να ωφελήσουν τους ανθρώπους που βιώνουν πόνο στις αρθρώσεις. Η κατανάλωση θαλασσινών, και ιδιαίτερα λιπαρών ψαριών, μπορεί να μειώσει τη δυσκαμψία των αρθρώσεων καθώς και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Γιατί να τα προσθέσεις στη διατροφή σου εάν θέλεις να χάσεις βάρος;

Τα θαλασσινά αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή εάν θέλεις να χάσεις βάρος, καθώς αποτελούν πηγή πρωτεΐνης και είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες. Μια μερίδα θαλασσινών περιέχουν λιγότερο από 200 θερμίδες ενώ συνδυάζοντας τα σωστά, μπορούν να σε κρατήσουν χορτάτη για περισσότερες ώρες!

Σε αυτό όμως που πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική , είναι στον τρόπο με τον οποίο είναι μαγειρεμένα τα θαλασσινά, αλλά και με ποιες τροφές συνοδεύονται. Κι αυτό γιατί, εάν τα θαλασσινά είναι τηγανητά ή μαγειρευτούν με διάφορες sauces, και πατάτες τηγανητές, ανεβαίνει κατά πολύ η θερμιδική αξία του πιάτου σου.

Τα θαλασσινά ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης;

Τα θαλασσινά έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε χοληστερόλη. Για αυτό το λόγο έχουν κατηγορηθεί ότι ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τους σε όσους έχουν ήδη ανεβασμένα επίπεδα χοληστερίνης.

Πολυάριθμες μελέτες όμως έχουν αποδείξει ότι η χοληστερόλη που λαμβάνουμε από τις τροφές δεν αυξάνει τη σύνθεση χοληστερόλης από τον οργανισμό. Αυτό που ανεβάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης του σώματος είναι τα λιπαρά και μάλιστα τα κορεσμένα, που βρίσκονται στο κρέας.

Συμπερασματικά, τα θαλασσινά παρόλο που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, δεν επηρεάζουν τη χοληστερόλη του σώματος , αφού περιέχουν μικρό ποσοστό σε λίπος