Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι το να είσαι single μπορεί να έχει τα καλά του αλλά έχει σίγουρα και ορισμένα αρνητικά: όσο και να καλύπτουν οι φίλοι σου την ανάγκη σου για συντροφικότητα, το είδος της συντροφικότητας που υπάρχει σε μία σχέση, είναι τελείως διαφορετικό. Άσε που οι πιθανότητες να κάνεις σεξ είναι πολύ λιγότερες! Αν με ρωτάτε όμως, θεωρώ ότι τίποτα δεν είναι χειρότερο όταν είσαι μπάκουρας, από τους φίλους και τις φίλες σου που, θεωρώντας προφανώς ότι το να είσαι μόνος είναι μιαρό και κατάπτυστο, σου προξενεύουν φίλες, γνωστές, συναδέλφους, άγνωστες περαστικές… Κοινώς, οποιαδήποτε γνωρίζουν και δεν γνωρίζουν, ώστε να μπορέσεις επιτέλους κι εσύ να απολαύσεις τις χαρές του «ζευγαρωμένου» βίου.

Μην με παρεξηγείτε, καταλαβαίνω ότι οι προθέσεις πίσω από αυτές τις προσπάθειες είναι συνήθως οι καλύτερες δυνατές αλλά, όπως λένε οι «φίλοι» μας οι Γάλλοι, ο δρόμος για την Κόλαση, είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Μπορεί να ακουστεί πολύ απόλυτο και αφοριστικό αλλά, προσωπικά, θεωρώ ότι  τρία στα τέσσερα «συνοικέσια» τέτοιου τύπου είναι καταδικασμένα a priori να μην πετύχουν. Το σενάριο όπου ο κολλητός σου, σου γνωρίζει μια φίλη του, κούκλα, καλλιεργημένη και πολύ καλό παιδί, ερωτεύεστε με την πρώτη ματιά και σε χρόνο μικρότερο και απ’ το μεσουράνημα νικητή talent show, καταλήγετε να είστε αχώριστοι και τρισευτυχισμένοι είναι αυτό ακριβώς: σενάριο ταινίας του Hollywood! Και έχω επαναλάβει πολλάκις ότι θεωρώ το Hollywood την πηγή κάθε κακού (αυτό και τα κορεσμένα λιπαρά)!

Η πραγματικότητα είναι συνήθως πολύ διαφορετική. Κάποιος φίλος σου θα σου γνωρίσει μια φίλη του ωθούμενος από την συμπάθειά του για τον καθένα εξ υμών ατομικά «ξεχνώντας» ότι αυτό, αντικειμενικά, δεν είναι κριτήριο της μεταξύ σας συμβατότητας. Με τα πολλά, μπορεί να καταλήξετε να βγείτε οι δυο σας με το υποψήφιο ταίρι σας μόνο και μόνο για να βρεθείτε στην αμήχανη θέση ν’ ανακαλύψετε ότι το μόνο σας κοινό είναι ότι ανήκετε και οι δύο στο ίδιο –βιολογικό- είδος. Και ότι έχετε έναν κοινό φίλο, αλλά, εδώ που τα λέμε, αυτό δεν φτάνει ούτε για να κάνεις κάποια accept στο Facebook, όχι για να την πιάσεις γκόμενα!

Το πιο πιθανό είναι να φύγεις από αυτό το ραντεβού με μια ελαφριά απογοήτευση ακόμα και αν, εξ αρχής, δεν είχες πάει με πολλές προσδοκίες. Είναι, επίσης, εξίσου πιθανό ν’ αρχίσεις να κατηγορείς (τουλάχιστον μέσα στο μυαλό σου, αν όχι πρακτικά), τον φίλο σου που σου την σύστησε και δεν έλαβε και τόσο υπ’ όψιν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα κανενός εκ των δυο σας. Αν και μπορώ να καταλάβω τον εκνευρισμό και την απογοήτευσή σου, θα ήθελα στο σημείο αυτό να σου υπενθυμίσω ότι ο φίλος σου δεν είναι προξενήτρα και ότι μάλλον δεν ήθελε να σε υποβάλει στην δοκιμασία ενός ραντεβού- φιάσκο. Αν θες να τον κατηγορήσεις για κάτι (γιατί πρέπει ν’ ακούσει κι αυτός έναν εξάψαλμο), κατηγόρησέ τον για το ότι δεν σε θεωρεί ικανό να βρεις μόνος σου κοπέλα ή για το ότι αδυνατεί να κατανοήσει και να σεβαστεί το γεγονός πως μπορεί ο «μονήρης βίος» να είναι για σένα μια, λίγο πολύ, συνειδητή επιλογή και να προτιμάς ν’ απέχεις τελείως απ’ το «παιχνίδι» μέχρι να βρεις κάτι που να σ’ ενθουσιάζει! Και ανάλαβε κι εσύ τις ευθύνες σου! Το να βγαίνεις με μια κοπέλα έχοντας ως μόνη εγγύηση το ότι είναι φίλη φίλου, δεν απέχει πολύ απ’ το online dating με παντελώς άγνωστες!

Μπορεί ν’ ακούγομαι παλιομοδίτης αλλά νομίζω ότι ακόμα και σε μια εποχή fast-food όπως είναι η δική μας, ορισμένα πράγματα πρέπει να γίνονται ακόμα με τον παλιό, καλό τρόπο. Γνωριμία, φλερτ και δεν συμμαζεύεται! Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σαν την δίαιτα και την γυμναστική: δεν μπορείς να πηδήξεις κάποια στάδια και να φτάσεις κατευθείαν στο τέλος και, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διευκολύνεις τη διαδικασία!

Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι το να φέρω κοντά δύο single φίλους μου, θα μπορούσε ποτέ να καταλήξει στο να βρουν ο ένας στον άλλο το ιδανικό ταίρι, γι’ αυτό και αρνούμαι να το κάνω (αν και μου το έχουν ζητήσει!). Εντάξει… ίσως ν’ αρνούμαι να το κάνω και γιατί πιστεύω ότι οι περισσότεροι φίλοι μου είναι λίγο κάφροι και, καμιά φορά, κάνω πως δεν τους ξέρω, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που όμως τίποτα δεν αφαιρεί απ’ την ισχύ των επιχειρημάτων μου!