Για τα οφέλη και τους λόγους που πρέπει να ξεκινήσουμε γιόγκα έχουμε μιλήσει. Άλλη φιλοσοφία, διαφορετικός τρόπος διαχείρισης του άγχους, άλλη αντιμετώπιση του σώματός μας και των “προβλημάτων” του.

Σημαντικός παράγοντας για να αγαπήσουμε την γιόγκα είναι και ο δάσκαλος ή η δασκάλα μας. Οι οδηγίες τους και οι συμβουλές τους είναι αυτές που ακολουθούμε τυφλά.

Υπάρχουν κάποια προφανή πράγματα που οι yoga instructors θέλουν από εμάς. Όπως :

– να πηγαίνουμε στην ώρα μας. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να εμφανιζόμαστε στο τελευταίο εικοσάλεπτο.

– να μην κάνουμε φασαρία μιλώντας συνεχώς, για άσχετα με την γιόγκα πράγματα.

– να μην διακόπτουμε το μάθημα και την συγκέντρωση των υπολοίπων γελώντας με φίλες μας, στο πίσω μέρος της αίθουσας.

– να αφήσουμε, για όση ώρα διαρκεί το μάθημα, το κινητό μας στην τσάντα μας. Σε λειτουργία “αθόρυβο” .

–  να φοράμε ρούχα κατάλληλα για άσκηση. Που σημαίνει ότι μάλλον πρέπει να έχουμε όλα τα ενδιαφέροντα σημεία του σώματός μας καλυμμένα.

Λίγο πολύ τα παραπάνω είναι προφανή. Είναι πράγματα που οι δάσκαλοι τα ζητούν από την πρώτη μας κιόλας επαφή με την yoga.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 5 μυστικά που οι yoga instructors θα ήθελαν απεγνωσμένα να μας ψιθυρίσουν στο αυτί.

  1. Κάνε ό,τι ήχο θες. ΜΗΝ “ρουφάς” την μύτη σου. 

Γιόγκα είναι. Τέντωμα από δω, τράβηγμα από κει, στρετσινγκ πιο πέρα λογικό είναι να βγαίνουν από εμάς περίεργοι ήχοι. Δεκτοί. Όμως, μην φυσάς άκομψα την μύτη σου, μέσα στην ησυχία είναι τόσο μα τόσο λάθος. Μην αφήνεις χαρτομάντιλα δεξιά και αριστερά, επίσης. Καλύτερα κάτσε σπίτι δύο μέρες παραπάνω να ξεπεράσεις το κρύωμα σου.

  1. Επένδυσε στο δικό σου στρώμα. 

Θα ήταν ιδανικό ο καθένας να έχει το δικό του στρώμα. Κυρίως για λόγους υγιεινής. Πολλές σχολές διαθέτουν στρώματα, τα οποία όμως ποτέ δεν ξέρεις πότε και αν καθορίζονται. Πώς τα χρησιμοποιούν ή τι ακουμπούν πάνω τους οι άλλοι. Πάρε το δικό σου στρώμα!

  1. Μίλα! 

Όχι, μην κάνεις φασαρία. Μίλα όμως, κάνε ερωτήσεις, ζήτα βοήθεια για κάποιες συγκεκριμένες ασκήσεις. Ξέρεις το σώμα σου καλύτερα από τον καθένα οπότε αν κάποια άσκηση δεν την νιώθεις καλά, πες το. Ενημέρωσε για τυχόν τραυματισμό, ακόμα και κάποιον που θεωρείς ελάχιστο καθώς και αν είσαι…5 μηνών έγκυος.

  1. Δεν υπάρχει yoga Police. 

Ευτυχώς. Οι yoga instructors δεν είναι ούτε θέλουν να τους βλέπεις σαν αστυνομία. Δουλειά τους είναι να σε καθοδηγούν και να σε συμβουλεύουν στις ασκήσεις. Σου δίνουν την ελευθερία να κάνεις την δική σου άσκηση στο στρώμα, αν αυτό είναι που σε κάνει να νιώθεις καλά. Σου δίνουν ακόμα την ελευθερία να ψάξεις για καινούριο yoga instructor αν σε επιπλήξουν για κάτι τέτοιο.

  1. Δεν με νοιάζει αν δεν μπορείς να πιάσεις τα δάχτυλα των ποδιών σου! 

Δεν μπορούμε να πιάσουμε τα δάχτυλα των ποδιών μας από το πρώτο μάθημα και τρελαινόμαστε. Οκ! Πείτε μας κάτι νέο. Γι’ αυτό κάνουμε γιόγκα. Για να γίνουμε πιο ευέλικτοι και κάποια στιγμή να το κάνουμε και αυτό. Θέλει εξάσκηση, χρόνο και αυτοπεποίθηση. Κανείς δεν το κάνει με την πρώτη. Κανείς! Αν ο δάσκαλος ή η δασκάλα επιμένει στις ασκήσεις ή σας πιάνει δεν το κάνει επειδή κάνετε κακή γιόγκα ή επειδή θέλει οπωσδήποτε να πιάσετε τα δάχτυλά σας. Το κάνει επειδή θέλει να κάνετε κάθε άσκηση με ασφάλεια και να παίρνετε κάθε φορά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Την επόμενη φορά που έχεις μάθημα γιόγκα, breath in – breath out και θυμήσου αυτά τα μυστικά, σίγουρα θα δεις το μάθημα με άλλο μάτι.

Οι τύποι που θα συναντήσεις σ ένα μάθημα γιόγκα