Πριν λίγες μέρες κατεβήκαμε στον δημιουργικό χώρο Neon Raum  στην Λεοχάρους 17, που οργάνωνε το Special Sunday Brunch event. Εκεί γνωρίσαμε την ομάδα συνεργασίας πίσω από το Brand Myksa: την Αγγελική Κοτρώνη (designer) και την Αγγελική Νταούτη (stylist). Για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί Myksa, είναι ένα fashion brand που ξεκίνησαν εμπνευσμένες από την ποίηση, την τέχνη και με επιρροές από την μόδα μέσα από τις δεκαετίες 60s-90s.

1061095_10152415388998777_1081817009_n (1)

Για την Αγγελική Κοτρώνη και την Αγγελική Νταούτη, όπως ένα έργο τέχνης προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα και ξυπνάει διαφορετικές αναμνήσεις στον καθένα μας, έτσι αντιμετωπίζουν και εκείνες τις δημιουργίες τους. Η πρώτη τους συλλογή μας κέρδισε την προσοχή γιατί απαρτιζόταν από ξεχωριστές γούνες, σε διάφορα χρώματα και μοτίβα, που ταίριαζαν σε οποιοδήποτε τύπο σώματος και στυλ, γιατί είναι ραμμένες σε ίσια και ριχτή γραμμή. Τα χρώματα τους ποικίλαν από έντονα φλούο, σε απλά ροζ και ουδέτερους τόνους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που είχε η κάθε γούνα, είναι ότι είχαν όλες το δικό τους όνομα και συνοδεύονταν από ένα ποίημα στο label τους.

Πώς γνωριστήκατε και γίνατε φίλες;

Γνωριστήκαμε πριν 7 χρόνια περίπου, μέσω κοινής παρέας, κατά την διάρκεια των φοιτητικών μας χρόνων.  Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν υπήρξε ιδιαίτερη χημεία μεταξύ μας αλλά ένας σκύλος ήταν η αιτία να ξαναέρθουμε σε επαφή και εν συνεχεία να γίνουμε πολύ καλές φίλες. Ο σκύλος αυτός ήταν το τότε κατοικίδιο της Αγγελική Κ.  και μεγάλη αδυναμία της Αγγελικής Ν.

Ποια από τις 2 σκέφτηκε το όνομα Myksa και πότε ξεκίνησε το project;

Το όνομα του brand το εμπνευστήκαμε από το ομώνυμο street.style.poetry.blog Myksa (myksa.tumblr.com) που έχουμε από το 2011. Η λέξη Myksa αναφέρθηκε τυχαία σε κάποια συζήτησή μας. Μόλις «ακούστηκε» αυτό το όνομα και οι δύο πιστέψαμε στην δυναμική αυτής της λέξης και σε αυτό που αντιπροσωπεύει στον ονειροκρίτη (δηλαδή την κάθαρση και την απελευθέρωση καταπιεσμένων σκέψεων) . Έννοια πού μας αντιπροσωπεύει πλήρως, αφού θέλουμε να λειτουργούμε και να δημιουργούμε χωρίς στερεοτυπικά πλαίσια και περιορισμούς. Το πρώτο project μας [ _Myksa Faux Furs^] το εμπνευστήκαμε και το υλοποιήσαμε μέσα στο 2013. Το [_Myksa Faux Furs^] είναι μια capsule συλλογή από οικολογικές γούνες σε ασυνήθιστα χρώματα. Τα υφάσματα επιλέχθηκαν στην Ιταλία, ενώ η παραγωγή έγινε σε μια μικρή βιοτεχνία στην Αθήνα. Για την πρώτη συλλογή χρησιμοποιήθηκε απλή γραμμή και δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στην μοναδικότητα των υφασμάτων. Πολλά κομμάτια γι’ αυτόν τον λόγο είναι one and only piece. Η συλλογή είναι limited edition όπως και όλα τα μελλοντικά projects αντανακλώντας το trend της στιγμής και κάνοντας το άμεσα διαθέσιμο.

10013792_10152415312138777_1854631238_n Γιατί επιλέξατε γούνες;

Η γούνα είναι ένα Fashion κομμάτι που μπορεί να φορεθεί από το πρωί μέχρι το βράδυ και μπορεί να δώσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και στο πιο απλό look. Προσωπικά είμαστε faux fur lovers αρκετά χρόνια και πάντα δυσκολευόμασταν να βρούμε στην αγορά (και την διεθνή) Fashion faux fur κομμάτια που να συνδυάζουν καλή ποιότητα και χαμηλή τιμή. Από αυτή την ανάγκη μας λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιες, αυτό που ψάχνουμε και μάλιστα σε προσιτές τιμές. Έτσι απλά, αποφασίσαμε το πρώτο μας project να είναι all about faux furs. Πλέον, με περηφάνεια έχουμε μια collection _made in Greece που ήδη κυκλοφορεί στην Ευρώπη. Ξεχωρίζετε κάποιες αγαπημένες σας γούνες μέσα από την συλλογή;

Στη συλλογή μας επιλέξαμε χρώματα και υφάσματα που θα εντάσσαμε και οι ίδιες στη γκαρνταρόμπα μας. Παρ’ όλο πού είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποιες, θα λέγαμε ότι οι αγαπημένες μας είναι: η OrangeJuice Fur, η Candy Fur, η Green Fur και η KetsapMustard Fur.

Πώς και φέρνει κάθε γούνα στο label της ένα ποίημα;

Οι οικολογικές γούνες του Myksa brand είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ποίηση. Η κάθε μία συνοδεύεται με ένα ποίημα, διαλεγμένο από εμάς, θέλοντας να τονίσουμε την μοναδικότητα του κάθε ρούχου και την διαφορετικότητα του κάθε στυλ. Με τον ίδιο τρόπο πού ο καθένας δίνει άλλη διάσταση στο ρούχο διαμέσου του προσωπικού του στυλ, έτσι και ο αποδέκτης της ποίησης νιώθει διαφορετικά τις λέξεις διαμέσου της προσωπικότητάς του.

Γράφετε καθόλου ποίηση εσείς;

Πιστεύουμε ότι η ποίηση είναι μια πολύ ισχυρή και ιδιαίτερη μορφή τέχνης. Κάθε απόσπασμα ποιήματος που επιλέγουμε για το blog  και εν συνεχεία για να συνοδεύουν τη faux fur collection, έχει ιδιαίτερη σημασία για μας σε προσωπικό επίπεδο. Μας αρέσει να εκφραζόμαστε μέσα από τον γραπτό λόγο και η αλήθεια είναι ότι γράφουμε αρκετά και οι δύο. Όσο αφορά το αν γράφουμε ποίηση ας μείνουμε προς το παρόν στο ότι γράφουμε κείμενα και στίχους.

10149502_10152415312303777_2070879674_n

Έχετε σχετίσει επίσης το brand με τον ονειροκρίτη. Όταν δείτε κάποιο χαρακτηριστικό όνειρο θα συζητήσετε μεταξύ σας αυτό που είδατε την επόμενη μέρα;

Περνάμε τόσο πολύ χρόνο μαζί σε καθημερινή βάση, πού είναι λογικό να τα συζητάμε όλα μεταξύ μας, ακόμα και τα όνειρα μας! Δεν τα θεωρούμε προφητικά αλλά τα αντιλαμβανόμαστε ως οπτικοακουστική ποίηση της φαντασίας μας, των σκέψεων μας, των φόβων μας, του υποσυνείδητου αλλά και του ασυνείδητου.

Πώς είναι η χημεία 2 δυναμικών προσωπικοτήτων σαν εσάς; Είναι φορές που πρέπει να υποχωρείτε η μία στην άποψη της άλλης;

Η συνεργασία μας σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολη και ήρεμη όπως κάποιος θα φανταζόταν δεδομένου της στενής φιλίας μας. Αντιθέτως, η σχέση φιλίας μπορεί να κάνει ακόμα πιο δύσκολη μια επαγγελματική συνεργασία, δεδομένου ότι πρέπει να βρεις τον χρόνο να βάλεις νέα θεμέλια στη σχέση και να “ξαναγνωριστείς” σε άλλο επίπεδο. Ο συνδυασμός μας σίγουρα είναι εκρηκτικός διαμορφώνοντας μια ομάδα γεμάτη δημιουργικότητα. Στα πλαίσια του Myksa team υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, κοινοί στόχοι και σκληρή δουλειά για την επίτευξη τους. Το σημαντικότερο όμως είναι η κοινή μας αισθητική, η κοινή προσέγγιση της μόδας και οι κοινές ευαισθησίες ως προς τις τέχνες, τη κοινωνία και τα ζώα.

Ποιον/α διάσημο/διάσημη celebrity θα θέλατε να ντύσετε και γιατί; Ποιος θα επιθυμούσατε να γίνει ίσως το πρόσωπο του brand σας;

Για εμάς θα ήταν περισσότερο ενδιαφέρον να ντύσουμε persones από celebrity και αυτό γιατί μας αποπνέουν μια αίσθηση καλλιτεχνικής ελευθερίας δίχως περιορισμούς και προκαθορισμένα καλούπια. Μια τέτοια persona θα μπορούσε να είναι η Ilia Darling διότι το ασυμβίβαστο πνεύμα της ταιριάζει στη φιλοσοφία του brand.

Πηγή έμπνευσης μέχρι στιγμής είναι τάσεις μόδας μέσα από τις δεκαετίες 60s-90s. Από πού αλλού αντλείτε έμπνευση;

Η έμπνευση εννοείτε ότι μπορεί να γεννηθεί από παντού και οτιδήποτε. Επειδή όμως ασχολούμαστε με το ironic fashion η έμπνευση έρχεται από φαινομενικά “άσχετα” μεταξύ τους στοιχεία. Το παρελθόν βεβαίως έχει μεγάλη επιρροή στις δημιουργίες μας αλλά η σημαντικότερη επιρροή από όλες είναι το παρόν. Για αυτό και για μας το street style αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης.

Αυτόν τον καιρό ετοιμάζετε την συλλογή για την ΆνοιξηΚαλοκαίρι 2014. Τι να περιμένουν οι φαν της Myksa; Θα ξαναδούμε γούνες σε τρελές αποχρώσεις ή θα περιμένουμε το φθινόπωρο πάλι;

Εννοείτε ότι κάθε φθινόπωρο θα επιφυλάσσουμε νέες Faux fur προτάσεις, πάντα στο ιδιαίτερο στυλ και ύφος του Μyksa! Οι γούνες είναι αγαπημένο κομμάτι που θέλουμε να είναι για πολλά χρόνια στις A/W Μyksa Collection. Όσον αναφορά τη νέα μας συλλογή Spring/ Summer 2014, βρίσκεται αυτή τη περίοδο σε παραγωγή και εμείς σε δημιουργικό πυρετό! Η συλλογή αποτελείται από total look αυτή τη φορά, σε ιδιαίτερες γραμμές και εντυπωσιακά υφάσματα. Μπορεί να φορεθεί από το πρωί μέχρι το βράδυ στην πόλη ενώ είναι ιδανική και για τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις στα νησιά! unnamed

Τι θα προτείνατε σε κάποιον/α που θεωρεί ότι οι γούνες είναι extreme dressing choice για να αλλάξει γνώμη;

Καταλαβαίνουμε ότι η γούνα είναι μία ασυνήθιστη επιλογή, κυρίως για την Ελλάδα, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί extreme dressing choice. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι μία γούνα την χειμερινή περίοδο είναι ένα ρούχο easy going που μπορεί να φορεθεί από πολλούς διαφορετικούς τύπους γυναικών/ανδρών και ανάλογα με το προσωπικό στυλ του καθενός το τελικό αποτέλεσμα να είναι εντελώς διαφορετικό. Μπορεί να φορεθεί, από το πρωί συνδυασμένο με ένα casual street style δίνοντας ένα “ήσυχο” αλλά όχι απαρατήρητο look, μέχρι το βράδυ ή μία επίσημη έξοδο δημιουργώντας ένα διαφορετικό, εντυπωσιακό και ζεστό Fashion look. Τελευταίο και πολύ σημαντικό, φορώντας μία γούνα βρίσκεις λίγη από την χαμένη κομψότητα του παρελθόντος. Κάτι το οποίο λείπει από τη καθημερινή ζωή της σύγχρονης γυναίκας. Ένα contemporary οικολογικό γούνινο παλτό μπορεί πολύ εύκολα να προσθέσει αυτή τη θηλυκή κομψότητα σε κάθε στυλ γυναίκας.

Τις οικολογικές γούνες Myksa μπορείτε να τις βρείτε στο online shop τους ( http://myksa.tictail.com/ ) ή στο Neon Raum (Λεοχάρους 17) στην Αθήνα όπου φιλοξενούνται.