Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ για τη νέα σειρά Mrs America και κάπως μας έφερε σε δύσκολη θέση. Όχι τόσο γιατί κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και στις απαρχές του φεμινιστικού κινήματος, αλλά γιατί αυτό το στόρι κάπου το έχουμε ξαναδεί.

ΟΚ, μπορούμε να παραδεχτούμε ότι ο φεμινισμός έχει κάνει άλματα από τη στιγμή της εμφάνισης του. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε ότι ορισμένα από τα θέματα που θίγονται στο Mrs America, μας απασχολούν από τα τέλη του ’70 μέχρι σήμερα. Μπορεί τότε να γίνονταν οι πρώτες προσπάθειες για τα ίσα δικαιώματα μεταξύ των δύο φίλων, υπήρχε όμως μια γυναίκα που διαφωνούσε ως το τέλος. Αυτή τη γυναίκα, την Phyllis Schlafly, καλείται να υποδυθεί η Cate Blanchett. Eκείνη ήταν μια συντηρητική γυναίκα που πίστευε ότι η απελευθέρωση των γυναικών θα έφερνε μόνο προβλήματα. Τα δε ίσα δικαιώματα ήταν ο εφιάλτης της. Πίστευε πως κάτι τέτοιο θα έφερνε αναταραχές στην καθημερινή ζωή της ως νοικοκυρά και μητέρα. Μέσα από όλες αυτές τις ακραία συντηρητικές πεποιθήσεις καλείται η Blanchett να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα αυτό. H Τροπολογία Ίσων Δικαιωμάτων μεταξύ των δύο φύλων ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην ιστορία της Αμερικής. Το κακό όμως είναι ότι δεν παρέμεινε μέρος της ιστορίας απλά. Η συντηρητική φεμινίστρια Schlafly ήταν μια από τους πολλούς ανθρώπους που υποστήριζαν τα ακριβώς αντίθετα. Στη σειρά όμως θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και τις δύο πλευρές. Και φυσικά πως ήρθαν σε σύγκρουση. Το να βλέπει κανείς την Cate Blanchett να μιλά για θέματα γύρω από τα οποία υπάρχει debate σήμερα, είναι κάπως άβολο. Tα 70s ήταν σχεδόν 50 χρόνια πριν, αλλά τελικά καλά κρατούν. Στα καλά να σημειώσουμε ότι η σειρά θίγει και τον φεμινισμό σε σχέση με τις Αφροαμερικανές γυναίκες. Για όλους εκείνους που λένε ότι το συγκεκριμένο κίνημα ήταν απλά ένα προνόμιο των λευκών που δεν είχαν με τι να ασχοληθούν. Εκεί θα δούμε τις πρώτες μαύρες γυναίκες να παίρνουν θέση για τα δικαιώματα τους αλλά και τους πρώτους queer χαρακτήρες να απαιτούν τα αυτονόητα.

Για τη Blanchett είναι ένας δύσκολος ρόλος

Όπως είπε και η ίδια, έπρεπε κάπως να κρατήσει μια απόσταση από το χαρακτήρα αυτόν και να βάλει μέσα την προσωπική της άποψη. Το αν η ίδια συμφωνεί ή διαφωνεί με όσα εκφράζονται, δεν θα έπρεπε να είναι εμφανές. Άλλωστε η Schlafly μπορεί να ήταν όσα ήταν, αλλά είχε μια εξαιρετική ικανότητα. Τη στιγμή που όλοι οι αρχηγοί μετά βίας εισακούγονται, εκείνη κατάφερνε να κινητοποιήσει το λαό όσο κανείς άλλος. Από εκεί αντλούσε τη δύναμη της και συνεχίζει να στέκεται ενάντια στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών. Δεν λέμε περισσότερα. Τα υπόλοιπα θα τα μάθουμε όταν κυκλοφορήσει η Mrs America.