Εστιάζοντας την προσοχή μας στο περιβάλλον, στις εκφράσεις και τις αντιδράσεις των συνανθρώπων μας.

Παρατηρώντας τη συμπεριφορά τους και προσπαθώντας να κατανοήσουμε τη δική τους οπτική. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας, να μπορέσουμε να υποθέσουμε τι βιώνει ο άνθρωπος δίπλα μας.

Αποφεύγοντας τα βιαστικά και προκατειλημμένα συμπεράσματα.

Διαβάζοντας μυθιστορήματα, ακούγοντας μουσική, παίζοντας μουσική. Και δημιουργικά ή γνωστικά παιχνίδια. Εξασκώντας διαλογισμό. Παίρνοντας μαθήματα από τα παιδιά και τα βασικά τους ένστικτα που αβίαστα εκφράζονται.

Δίνοντας βάρος στην κοινωνική μας ευαισθησία και προσπαθώντας να συμβάλλουμε στον αγώνα κατά των ανισοτήτων. Ακούγοντας ενεργά τους ανθρώπους γύρω μας και προσπαθώντας να βοηθήσουμε, ακόμα κι όταν αυτό μοιάζει δύσκολο. Έτσι μπορούμε να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθησή μας.

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις

Σε οποιαδήποτε διαπροσωπική μας σχέση, η ενσυναίσθηση θα βάλει τα πιο στέρεα θεμέλια. Γιατί θα εκφράζονται οι σκέψεις και τα συναισθήματα και οι δίαυλοι επικοινωνίας θα είναι ορθάνοιχτοι και καθαροί, με το εγώ μας να είναι μέρος του εμείς.

Στη σχέση μας με το φαγητό, η ενσυναίσθηση θα μας φέρει σε επαφή με τα πραγματικά θέλω και τις ανάγκες του σώματός μας, αφήνοντας κατά μέρος οποιονδήποτε συναισθηματικό παράγοντα θολώνει το τοπίο.

Στις ερωτικές μας περιπέτειες, η ενσυναίσθηση μας προσφέρει τη δυνατότητα κατανόησης του εαυτού αλλά και του συντρόφου μας και του τι πραγματικά μας προσφέρει απόλαυση. Ακόμη κι αν αυτό αντιτίθεται στην εικόνα που μας εντυπώθηκε μεγαλώνοντας, ως ιδανική ερωτική συνεύρεση. Κι έτσι ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην αποτελεσματική σεξουαλική επικοινωνία και ικανοποίηση.

Εν ολίγοις, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, μια ενσυναίσθηση τη βρίσκεις από κάτω. Στα απλά, στα πιο σύνθετα, στις μεγάλες σου στιγμές, αλλά και στα καθημερινά. Όπου μπορείς να φανταστείς κι όπου δεν μπορείς να φανταστείς.

Στοίχημα, μόνο στο πλύσιμο των πιάτων δεν πήγε το μυαλό σου

Κάνεις κάτι άλλο στο σπίτι, ξεχνιέσαι, διψάς. Πας στην κουζίνα, παρατηρείς τη φάση τριγύρω, αναψοκοκκινίζεις, μουρμουράς και μερικές απαγορευμένες λεξούλες.

Στοίβες με πιάτα άπλυτα, νεροχύτης γεμάτος σαν παραφουσκωμένος σάκος του Αγιοβασίλη, λιγότερο σπαστικά ποτήρια, περισσότερο σπαστικά μαχαιροπήρουνα και ταψιά. Και βασιλιάς όλων τα τάπερ. Που νομίζεις πως έχουν δωροδοκηθεί από τις εταιρίες απορρυπαντικών να μην ξελαδώσουν, μέχρι να τελειώσει το μπουκάλι με το σαπούνι και να ανοίξεις το επόμενο.

Ξεχνάς κι ότι διψούσες ή αναγκάζεσαι να το ξεχάσεις γιατί ίσως δε χωράει το ποτήρι σου κάπου εκεί πέρα για να το γεμίσεις με νερό. Αν η δίψα επιμένει, πιάνεις το εμφιαλωμένο ή το μπουκάλι που έχεις στο ψυγείο για τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμη κι αν δεν έφτασε η εποχή.

Συνήθως απελπίζεσαι και φεύγεις. Αν έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο, οκ, σηκώνεις τα μανίκια με βαριά καρδιά και αρχίζεις. Ίσως να μην τα κάνεις και όλα, αμάν αυτή η ορθοστασία. Ίσως αρχίσεις και τη γκρίνια στο σύντροφό σου, αμάν να πρέπει να τα κάνεις όλα μόνη σου.

Κι αν σου έλεγε κανείς ότι το πλύσιμο των πιάτων με ενσυναίσθηση σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα ζωής, μειωμένα επίπεδα άγχους και ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου;

Δεν είναι κακόγουστο αστείο, το πλύσιμο των πάτων μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα διεξήγαγαν μελέτη, με σκοπό να διαπιστώσουν εάν το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοχαστική πρακτική βελτίωσης της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου.

Ζητήθηκε λοιπόν από 51 εθελοντές φοιτητές να πλύνουν πιάτα. Πριν το κάνουν, οι μισοί είχαν διαβάσει κείμενο σχετικό με τη σημασία της αισθητηριακής διαδικασίας του πλυσίματος των πιάτων. Οι άλλοι μισοί θα έπλεναν τα πιάτα έχοντας διαβάσει, αντίστοιχα, κείμενο σχετικό απλώς με το σωστό τρόπο πλυσίματος των πιάτων.

Λόγω του κειμένου που μόλις πριν είχαν διαβάσει, οι πρώτοι μισοί εθελοντές έπλυναν τα πιάτα ενσυνείδητα. Έμειναν δηλαδή συγκεντρωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια σε αυτό που έκαναν, σε μια κατάσταση ενεργούς προσοχής στο παρόν. Μη σκεπτόμενοι τις υπόλοιπες δουλειές που είχαν ήδη κάνει ή αυτές που έπρεπε να κάνουν μετά. Επικεντρωμένοι στο τώρα, στην αναπνοή τους, στον εαυτό τους, στις σκέψεις και τα συναισθήματα που ανέκυπταν.

Τώρα, σε όρους πλυσίματος πιάτων, η ενσυνείδητη προσέγγιση περιλαμβάνει και την παρατήρηση του αρώματος του απορρυπαντικού, την αίσθηση του αφρού, τη θερμοκρασία του νερού, το σχήμα, το χρώμα και το βάρος των πιάτων, την κίνηση νερού και σαπουνιού πάνω στα σκεύη, στα χέρια μας, στο νεροχύτη.

Τα πιάτα λοιπόν πλύθηκαν και τα συμπεράσματα βγήκαν. Στα μέλη του πρώτου γκρουπ, ο εκνευρισμός και η ένταση μειώθηκαν κατά 27%, ενώ η έμπνευση και η νοητική λειτουργία αυξήθηκαν κατά 25%. Αύξηση παρουσίασε και το αίσθημα της στοργικότητας, ενώ παράλληλα μειώθηκε εκείνο της υπερεκτίμησης.

Η όλη διαδικασία λειτούργησε αγχολυτικά, αύξησε την καλή διάθεση και έφερε αίσθηση ευεξίας, ωφελώντας τελικά την ψυχική υγεία και το ανοσοποιητικό. Αυτά για τους πρώτους μισούς. Στους δεύτερους μισούς, που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου, δε σημειώθηκε κανένα απολύτως όφελος. Εκείνοι απλώς έπλυναν τα πιάτα διαδικαστικά, βλέποντας τη διαδικασία ως μία ακόμη αγγαρεία.

Και πώς να παραμείνει ψυχοθεραπεία κι όχι ψυχοβγάλτης

Καλά στους φοιτητές, σε έρευνα υπό εργαστηριακές συνθήκες. Στην καθημερινότητα όμως, τα πράγματα περιπλέκονται. Γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος και τα κουράγια διαρκώς μειούμενα. Σε ένα σπίτι με την οικογένεια, με άλλες δουλειές και έκτακτα περιστατικά και ένα 24ωρο που δείχνει ποτέ να μη φτάνει, η διάσπαση της ενσυνείδησης, απλά συμβαίνει για πλάκα.

Για να μην πάνε λοιπόν χαμένα τα οφέλη και να αποκομίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε από το πλύσιμο των πιάτων, μπορούμε λιγάκι να βάλουμε το χεράκι μας. Μεταφορικά, πριν το βάλουμε κυριολεκτικά στο νεροχύτη.

Ένα σαπούνι πιάτων με γαλακτικό οξύ, θα βοηθήσει τα επίμονα λίπη να διασπαστούν και τα βακτήρια να φύγουν. Ένα σοβαρό σφουγγάρι θα γίνει φίλος μας, επιμένοντας στα δύσκολα σημεία χωρίς να γρατζουνάει τα σκεύη μας και χωρίς να μας βγαίνει το χέρι επιμένοντας.

Έχοντας φροντίσει τα πιάτα να μουλιάσουν, όλα θα είναι πιο εύκολα. Αν μάλιστα το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε εδώ είναι και ζεστό, η μισή δουλειά θα έχει ήδη γίνει. Εκτός κι αν μιλάμε για γαλακτοκομικά και αμυλούχα, εδώ το κρύο νερό θα κάνει θαύματα.

Με τίποτα δεν ξεχνάμε να φοράμε γάντια. Ένα σαπούνι ικανό να διαλύσει τους πιο σκληρούς λεκέδες, μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι κάνει στο δέρμα και τα νύχια μας. Χώρια που προστατεύουν κι από τις εναλλαγές της θερμοκρασίας του νερού, που δεν κάνουν άλλο από το να ταλαιπωρούν και να αφυδατώνουν τα χέρια μας.

Έχει τώρα γούστο, αν μάθουμε πώς να πλένουμε τα πιάτα μας ενσυνείδητα, να αρχίσουμε να τσακωνόμαστε για το ποιος δε θα πλύνει τα πιάτα, παρά για το ποιος θα τα πλύνει.