Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή που έχει ονομαστεί από τους Αγγλοσάξονες, SAD (Seasonal Affective Disorder). Αρκετά ευρηματικό εάν σκεφτούμε ότι έχει να κάνει με την λύπη (sad) που νιώθουμε εκείνη την περίοδο.

Το SAD περιλαμβάνεται στον κατάλογο των διαταραχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, άρα είναι μια αναγνωρισμένη διαταραχή που μπορεί να επηρεάζει περισσότερο τους κατοίκους του Βορρά αλλά δεν αφήνει ανεπηρέαστους και εμάς στον Νότο. Ουσιαστικά όσο πλησιάζουμε προς το χειμερινό ηλιοστάσιο οι ημέρες μικραίνουν ακόμη πιο πολύ και η αίσθηση λύπης μπορεί να γίνεται πιο έντονη.

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι το ίδιο με εμάς μπορεί να νιώθουν και τα κατοικίδιά μας;

Ίσως έχεις ήδη παρατηρήσει την συμπεριφορά του σκύλου σου να αλλάζει κατά τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες. Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αναφέρουν λιγότερη ενέργεια, περισσότερο λήθαργο και υπνηλία στα σκυλιά τους κατά την διάρκεια του χειμώνα. Αυτό σχετίζεται στενά με τις μικρότερες χειμερινές ώρες της ημέρας, πράγμα που σημαίνει ότι (όπως και εσύ) ο σκύλος σου παράγει περισσότερη μελατονίνη από ό,τι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, προκαλώντας κόπωση, θλίψη, αλλαγές στο φαγητό και φυσικά αλλαγές στη συμπεριφορά.

Πως να βοηθήσεις τον σκύλο σου να νιώσει καλύτερα

Τα καλά νέα είναι πως το ίδιο πράγμα που θα ανεβάσει το πνεύμα του σκύλου σου θα δώσει επίσης ώθηση και σε εσένα αυτόν τον χειμώνα. Παρακάτω είναι μερικά από τα πράγματα που μπορείς να κάνεις για την διευκόλυνση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (SAD). Δοκίμασέ τα με το σκυλί σου και σίγουρα θα απολαύσεις και εσύ τα αποτελέσματα.

Dog
intermountainpet.com

Ήλιος

Δεδομένου ότι η παραγωγή μελατονίνης αυξάνεται όταν εκτίθεσαι σε λιγότερο φως, το περισσότερο φως είναι το αντίδοτο. Άνοιξε τα παράθυρα του σπιτιού σου, άναψε όλα τα φώτα.  Το σκυλί σου (και το σώμα σου) θα σε ευχαριστήσει.

Βγείτε μια βόλτα

Θα νιώσετε και οι δυο πολύ καλύτερα με μόλις 30 λεπτά βόλτας κάθε μέρα. Να είσαι καλά ντυμένη και φρόντισε να προστατεύσεις τα πόδια του σκύλου σου σε περίπτωση χιονιού ή πάγου.

Μείωσε τον φόρτο εργασίας σου

Τον χειμώνα είναι πιο δύσκολο να διαχειριστείς το άγχος. Προσπάθησε παρόλα αυτά να περνάς περισσότερο χρόνο με το σκύλο σου αντί να τρέχεις από την δουλειά στις κοινωνικές υποχρεώσεις, κάνοντας και τους δυο σας να κουράζεστε. Εάν έχεις χρόνο να πας μια εκδρομή πάρε και τον σκύλο σου μαζί. Το σκυλί σου θα εκτιμήσει την βοήθειά σου στην καταπολέμηση του SAD αυτόν τον χειμώνα – και εσύ το ίδιο!
featured photo: Twenty20 Stock Gallery @monicaclick