Χτες ήταν η Ημέρα του Πατέρα. Ας την γιορτάσουμε με μια ταινία μια μέρα μετά.

  1. Pursuit of Happyness (2006)
pursuit

Σε αυτό το δακρύβρεχτο στόρι, ο Γουίλ Σμιθ, ενσαρκώνει έναν πωλητή ιατρικών συσκευών, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει με το μικρό γιο του, κάτω από όλο και πιο αντίξοες συνθήκες. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά, μεταξύ των οποίων η εγκατάλειψη από τη γυναίκα του, η οικονομική του κατάρρευση και η απώλεια στέγης, δεν ξεχνά να παραδίδει μαθήματα ζωής στο γιο του, όπως για παράδειγμα, την εξής συμβουλή: μην πιστέψεις ποτέ ότι δεν μπορείς να πετύχεις κάτι.

  1. Being Flynn (2012)
being-flynn06

Δεν είναι όλοι οι μπαμπάδες υπόδειγμα υπευθυνότητας και προσπάθειας όπως ο προηγούμενος. Υπάρχουν και κάποιοι που στην πορεία αναζήτησης του προσωπικού τους σκοπού, ξεστράτισαν και από το γονεϊκό χρέος. Εκεί πέφτει κατά κάποιον τρόπο στα παιδιά η ευθύνη της επανασύνδεσης, όπως συμβαίνει στο Being Flynn (στα ελληνικά “Άλλη μια νύχτα”). Ο Jonathan Flynn (Robert de Niro) είναι ο πατέρας της ιστορίας μας, θεωρεί τον εαυτό του σπουδαίο συγγραφέα και δεν έχει δει για χρόνια το γιο του (Paul Dano). Θα τον αντιμετωπίσει όταν θα χρειαστεί να μείνει σε καταφύγιο αστέγων, στο οποίο αυτός εργάζεται. Εκεί θα ανακαλύψει πως ο 20χρονος ακολούθησε τα χνάρια του, αλλά η συμφιλίωση θα είναι μια επίπονη διαδικασία.

  1. The Descendants (2011)
ENVELOPE STORY FOR DECEMBER 15, 2011. DO NOT USE PRIOR TO PUBLICATION ******************* Shailene Woodley as "Alex," George Clooney as "Matt King," and Amara Miller as "Scottie" in the movie The Descendants. Photo by Merie Wallace

Ο ρόλος του πατέρα αποδεικνύεται δύσκολος, ακόμα και σε ένα παραδεισένιο περιβάλλον όπως αυτό της Χαβάης, στο οποίο διαδραματίζεται η ταινία αυτή του Alexander Payne. Εδώ ο George Clooney είναι ο Matt, ο οποίος διατηρεί εκτάσεις γης μαζί με πολλούς συγγενείς. Ο ίδιος είναι δικηγόρος και καλείται να ασκήσει το γονεϊκό του ρόλο για τις δυο του κόρες, προσπαθώντας να αναπληρώσει το κενό της γυναίκας του που βρίσκεται σε κώμα μετά από ατύχημα. Πράγμα που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο, αν σκεφτεί κανείς ότι διαχειρίζεται ταυτόχρονα δύο επίσης πολύ σημαντικά ζητήματα: την απιστία της γυναίκας του και τη διαχείριση της οικογενειακής ακίνητης περιουσίας.

  1. Life is Beautiful (1997)

lavitaebella

Κι αν όλες οι προηγούμενες συνθήκες ήταν δυσκολότατες για τους μπαμπάδες και τα παιδιά τους, τίποτα δεν είναι πιο δύσκολο από το να προστατεύσεις ένα παιδί από τον πόλεμο και να σώσεις την παιδικότητά του. Ο υπέροχος Roberto Benigni σκηνοθετεί κι ενσαρκώνει τον πιο γλυκό πατέρα του σινεμά, που μεταδίδει την αγάπη του για τη ζωή και τους αγαπημένους του με έναν μοναδικό, παιδικό τρόπο, εν καιρώ πολέμου. Όντας Εβραίοι, αυτός κι η οικογένειά του βρίσκονται επί ναζισμού σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου καταφέρνει να διατηρήσει το σθένος του για χάρη του μικρού του γιου, και του παρουσιάζει τα πάντα ως μέρος ενός μεγάλου παιχνιδιού. Μέχρι το τέλος.

  1. The Lion King

lion king

Και για όσους μένουν πάντα παιδιά κι ας έγιναν μπαμπάδες με παιδιά, προτείνεται το ωραιότερο κινούμενο σχέδιο όλων των εποχών, ξανά. Γιατί φυσικά δεν νοείται να μην έχεις δει έστω μια (ή και 10) φορές το Βασιλιά των Λιονταριών. Ασχέτως ηλικίας. Για την ιστορία και μόνο, εδώ παρακολουθούμε το μικρό Σίμπα στην πορεία του προς την κατάκτηση του θρόνου του ζωικού βασιλείου. Ο Σίμπα έχει τον πιο αρχοντικό και σεβάσμιο μπαμπά στη σαβάνα, το Μουφάσα, υπόδειγμα βασιλιά και στοργικό πατέρα. Ο μικρός όμως θα πρέπει να διεκδικήσει τη θέση του πρώιμα, όταν τα πράγματα αρχίσουν να γίνονται επικίνδυνα λόγω του πανούργου θείου του, Σκαρ.

Ανεξαρτήτως επιλογής, δείξτε λίγη αγάπη στους μπαμπάδες σας. Κι ας μην το έχετε με τα κλισέ. Η αγκαλιά και το σ’ αγαπώ είναι το λιγότερο που μπορείτε να δώσετε, σε κάποιον που σας έδωσε πολλά περισσότερα απ’ όσα μπορείτε να ξεπληρώσετε.