Για την ακρίβεια, η αγαπημένη όλων – ελπίζω – Rihanna δεν είναι αυτή που πρωτοστάτησε σε αυτό το “κίνημα” μεταφοράς από τη μουσική στο χώρο της μόδας. Αλλά κάπως έπρεπε να σου τραβήξω την προσοχή.

Από εκεί που πριν μερικές δεκαετίες μουσική και μόδα είχαν ελάχιστα κοινά μεταξύ τους, το τοπίο τώρα πια φαίνεται να έχει αλλάξει εντελώς. Μεγαλύτερη ένδειξη οι νέες μορφής επιδείξεις μόδας που συνοδεύονται από μεγάλα music shows. Μέσα από όλα αυτά πολλοί είναι και οι μουσικοί οι οποίοι θέλησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους και σε έναν άλλον χώρο, διαφορετικό από αυτόν που ήδη ξέρουν.

Αυτοί που τους έδειξαν πως γίνεται ήταν οι Wu-Tang Clan με τα πρώτα δικά τους merchandise να βγαίνουν στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Μπορεί να μην έγιναν σχεδιαστές μόδας, άλλαξαν όμως τον τρόπο με τον οποίο πολύς κόσμος ντυνόταν. Το αποτέλεσμα; Βγες μια βόλτα στην αγορά και προσπάθησε να μην πέσεις πάνω σε ούτε ένα μπλουζάκι με το logo των Wu-Tang πάνω. Αδύνατον. Κάπως έτσι κατάφεραν να επηρεάσουν και τις επόμενες δεκαετίες.

Στα τωρινά δεδομένα όμως, όλοι μιλούν για τη Rihanna, τον Virgil Abloh και τον Kanye West.

Είναι τα ονόματα που φιγουράρουν πρώτα και στα μουσικά charts και στις επιδείξεις μόδας. Η Rihanna είχε ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της μόδας και των προϊόντων ομορφιάς. Είναι εκείνη που κυκλοφόρησε 40 αποχρώσεις make-up. Όπως επίσης και νούμερα από 2/XS μέχρι 14/ΧΧΧL για την νέα συλλογή ρούχων της. Η συνεργασία της με τον οίκο Louis Vuitton έχει μάλιστα πολλά να πει μιας και είναι η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που λανσάρει δική της σειρά ρούχων και brand μέσω του οίκου LVMH.

Όταν οι μουσικοί κατακτούν τον χώρο της μόδας
retailgazette.co.uk

Για τον Virgil Abloh σου έχουμε ξαναμιλήσει. Και θα μιλάμε όσο ακόμα χρειαστεί. Πλέον ο καλλιτεχνικός διευθυντής της αντρικής σειράς του οίκου LV, είναι εκείνος που συνδύασε το επάγγελμα του DJ με αυτό του σχεδίου μόδας. Όπως ο ίδιος μάλιστα έχει πει στο i-D, “το να είσαι DJ είναι σαν να προπονείσαι στο γυμναστήριο και το να δημιουργείς κολεξιόν είναι οι Ολυμπιακοί”. Είναι εκείνος που βλέπει μια ξεκάθαρη και βαθιά σύνδεση ανάμεσα στα δύο. Εκεί που πριν μερικά χρόνια κανείς δεν έβρισκε κάτι κοινό. To ίδιο και ο Kanye. Ποιος δεν ξέρει τη σειρά Yeezy; Μια από τις πιο επικερδείς προσπάθειες που είδαμε τα τελευταία χρόνια που ανέβασε και τα έσοδα αλλά και το όνομα West στα ύψη.

Αν όλοι αυτοί έχουν κάτι κοινό, είναι η σχέση τους με τη μουσική. Η μουσική είναι αυτή που τους έφερε φήμη, αναγνωρισιμότητα και την ασφάλεια να ασχοληθούν με κάτι άλλο παράλληλα. Πριν καν ξεκινήσουν να ασχολούνται με τη μόδα, η επιτυχία και η απήχηση ήταν σίγουρες. Κι είναι αυτοί οι οποίοι αλλάζουν την γνώμη που είχαμε για τους fashion designers. Η ελιτίστικη παρουσία σιγά σιγά φεύγει και η cult με την pop έρχονται να πάρουν θέση.


Featured Image: instylemag.com.au