Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στο γνωστό κρασί Moscato d’Αsti, με το ιδιαίτερο άρωμα, τη γλυκιά γεύση, το λευκόχρυσο χρώμα του, τις sparkling φυσαλίδες του, το προσεγμένο του μπουκάλι. Εκτός αυτών, κρύβονται και μερικές ακόμη λεπτομέρειες που διαφοροποιούν ένα τέτοιο κρασί από τα υπόλοιπα.

Η ιστορία του Moscato d’Αsti, ξεκινά με τους οινοπαραγωγούς της περιοχής Piedmont στην Ιταλία να παράγουν αυτό το κρασί για προσωπική τους χρήση, και όχι για εμπορικούς σκοπούς. Οι αλκοολικοί βαθμοί του είναι χαμηλοί και οι φυσαλίδες όχι τόσο ισχυρές, και για τον λόγο αυτό, ήταν το ιδανικό κρασί για να πίνουν κατά τη διάρκεια της «εργάσιμης ώρας» χωρίς να τους προκαλεί μέθη (Θα μου πεις εδώ, νερό δεν είχαν; Και θα σου απαντήσω, πως δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή τους τον 17ο αιώνα).

Ακόμη, στις περιοχές της Ιταλίας, που παραγόταν, το χρησιμοποιούσαν τις βραδινές ώρες ως «digestivo» – για να καθαρίσουν τον ουρανίσκο μετά το γεύμα και πριν από το επιδόρπιο.

Παράγεται από την ποικιλία Moscato Bianco, που είναι μία από τις παλαιότερες που καλλιεργούνται στην Ιταλία. Πλέον, παράγεται αποκλειστικά από την ποικιλία αυτή με προέλευση τους αμπελώνες των περιοχών Asti, Cuneo και Alessandria.

Το Moscato d’Asti θα πρέπει να έχει αλκοολικό βαθμό μεταξύ 4,5-6,5% (για να το θέσουμε καλύτερα, το κλασικό κρασί έχει περίπου 12%), πίεση σε διοξείδιο του άνθρακα στα 1,7 bar (ανήκει στην κατηγορία ημιαφρώδων κρασιών) και τα χαρακτηριστικά αρώματα του Μοσχάτου (να περιμένεις αρώματα εσπεριδοειδών, αχλαδιού, ροδάκινου, σταφυλιού και νότες από λουλούδια και βότανα).

Η περιοχή πέτυχε το καθεστώς DOP το 1967 και το DOCG το 1993 (κάτι αντίστοιχο με τα ελληνικά Π.Ο.Π. προϊόντα). Θα μπορούσες να το παρομοιάσεις με τα σαμπανιζέ κρασιά, όμως δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή, καθώς η σαμπάνια είναι ένα αφρώδες κρασί με πίεση σε διοξείδιο του άνθρακα πάνω από 3 bar (κοινώς, περισσότερες και πιο έντονες φυσαλίδες).

Με τι να το συνοδεύσεις :

• Καθώς έχει γλυκιά γεύση μπορείς να το συνοδεύσεις με γλυκά πιάτα • Μπορεί να συνοδεύσει καυτερά και αλμυρά πιάτα, πιατέλες αλλαντικών και τυριών, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα • Μη ξεχνάς πως μπορείς να το καταναλώσεις και μόνο του ως aperitif

Βιβλιογραφία: www.chwine.com/tasting-room/a-brief-history-of-moscato/  &  https://www.foodandwine.com/wine/moscato-wine-guide
featured photo: Τwenty20.com/alesha_macarosha