Μονομερής σχέση είναι εκείνη στην οποία η ισορροπία έχει χαθεί και το ένα πρόσωπο από τα δυο προσφέρει πολλά περισσότερα όπως χρόνο, χρήματα, υποστήριξη σε αντίθεση με το άλλο, χωρίς να παίρνει τίποτα σαν αναγνώριση ή αντάλλαγμα. Όπως μπορείς εύκολα να καταλάβεις για να είναι μια σχέση υγιής και ικανοποιητική χρειάζεται προσπάθεια και από τα δυο μέρη. Δεν μπορεί ένας μόνο άνθρωπος να αναλάβει μια σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς όμως θα καταλάβεις αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια σχέση;

  • Αν προσπαθείς πολύ περισσότερο από τον σύντροφό σου και νιώθεις ότι η σχέση είναι άνιση και άδικη.
  • Αν οι προτεραιότητές σου είναι διαφορετικές από αυτές του συντρόφου σου πχ. αν εσύ ξοδεύεις χρήματα σε πράγματα σχετικά με τη σχέση σας αλλά ο σύντροφός σου ξοδεύει μόνο σε προσωπικές δραστηριότητες όπως γυμναστήριο, προσωπικά ψώνια και εξόδους. Αν χρειάζεται να τον δικαιολογείς συνέχεια ενώ την ίδια στιγμή νιώθεις ότι συμβιβάζεσαι με συμπεριφορές που δεν εγκρίνεις ή ότι θυσιάζεις πάρα πολλά.
  • Αν είσαι εκείνη που δέχεται συμβουλές και παρατηρήσεις ακόμη και απαγορεύσεις από το έτερο σου ήμισυ.

Αν βλέπεις τον εαυτό σου σε μια από αυτές τις καταστάσεις τότε καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Το κακό με όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι ότι οι αλλαγές αυτές γίνονται αργά και σταδιακά. Κάτι που μπορεί να σε κάνει να μην τις καταλάβεις από την αρχή.

Και μετά, τι;

Αν λοιπόν έχεις παρατηρήσει σε βάθος χρόνου ότι τελικά η σχέση σας είναι μονόπλευρη δε μένει παρά να το συζητήσεις με τον σύντροφό σου. Να μιλήσεις για το πώς αισθάνεσαι. Αλλά ταυτόχρονα να είσαι προετοιμασμένη ότι ο σύντροφός σου, μιας και έχει συνηθίσει στο να είναι σε μια σχέση χαλαρή και προνομιακή για εκείνον, μπορεί να μην ανταποκριθεί και πολύ θετικά ακόμη και να αποχωρήσει από τη συζήτηση. Αναμενόμενο αν λάβεις υπόψη την συμπεριφορά του στη σχέση. Αν πραγματικά ενδιαφέρεται θα σε καταλάβει, ίσως όχι από την αρχή, και θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις ισορροπίες και να δώσει περισσότερα στη σχέση. Στην περίπτωση που δεν αλλάξει αφού το συζητήσετε καλό θα είναι να αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι το καλύτερο για εσένα είναι να κάνεις βήματα μπροστά και να φύγεις από την σχέση.

Διάβασε επίσης: Οι τρόποι να διατηρήσεις μια σχέση από απόσταση
featured image: Good Housekeeping