Αισθάνεσαι μοναξιά και έχεις ανάγκη να έρθεις κοντά με τους φίλους σου; Ίσως η αιτία είναι άλλη από αυτή που φαντάζεσαι. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι άνθρωποι όταν κρυώνουν είναι πιο πιθανό να αισθάνονται μοναξιά και να αναζητούν συντροφιά.

Στην έρευνα αυτή – που διεξήγαγε ο Adam Fay από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ο Jon Maner από το πανεπιστήμιο της Florida –  φάνηκε ότι και οι μικρές ακόμα αλλαγές στη θερμοκρασία μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνικότητά μας. Αφού η  θερμοκρασία του σώματός μας μάς ωθεί να αλληλεπιδρούμε με τους άλλους ανθρώπους.

Αναλυτικότερα, στη μελέτη έλαβαν μέρος 78 άτομα που εκτέθηκαν σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Αυτές κυμαίνονταν από τη ζέστη (τόση όση χρειάζεται για να νιώθουν άνετα) μέχρι το κρύο. Στους μισούς συμμετέχοντες δόθηκε ένα ζεστό patch, για να δέσουν γύρω από τη μέση τους. Σε όλους ζητήθηκε να περιγράψουν πώς νιώθουν. Αλλά και το πόσο πιθανό θα ήταν να επισκεφθούν μετά τους φίλους τους.

Είναι η μοναξιά οκ;

Τα αποτελέσματα;

Από τα αποτελέσματα φάνηκε πως όσοι δεν είχαν ζεσταθεί αρκετά ήταν πιο πρόθυμοι να κοινωνικοποιηθούν. Σε σύγκριση με εκείνους με το ζεστό patch. «Σε ψυχρότερες θερμοκρασίες στο περιβάλλον οι άνθρωποι αναφέρουν μεγαλύτερη μοναξιά και επιδιώκουν τόσο τη σωματική ζεστασιά, όσο και την κοινωνική αλληλεπίδραση» εξηγεί η μελέτη. Κάτι ανάλογο είχε φανεί και σε προηγούμενες έρευνες, όπου οι άνθρωποι εξέφραζαν μεγαλύτερες προθέσεις να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους τις ψυχρότερες μέρες.

Επομένως, αν νιώθεις κι εσύ μια επιπλέον αίσθηση μοναξιάς κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μην απογοητεύεσαι. Να ξέρεις ότι αυτό θα αλλάξει, όταν οι θερμοκρασίες ανέβουν την άνοιξη. Επίσης, την επόμενη φορά που ένας φίλος σου χτυπήσει το κουδούνι τις μέρες που κάνει κρύο και ζητήσει συντροφιά, άνοιξε ακόμα πιο πρόθυμα την αγκαλιά σου. Πάντα όμως να θυμάσαι ότι η μοναξιά δεν είναι εποχιακή. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μπορούμε να αντιληφθούμε όσους μπορεί να αισθάνονται μόνοι τους όλο το χρόνο.

featured image: PopSugar