Μοδα + Ελευθερια

Eugène_Delacroix_-_La_liberté_guidant_le_peuple

Η δυνατότητα του κάθε ανθρώπου να εκφράζεται χωρίς τον παραμικρό περιορισμό. Μια διαχρονική αξία, όπου οτιδήποτε υποδεέστερο ως εναλλακτική πρόταση πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, και από ιστορικής πλευράς αναρίθμητες εξεγέρσεις και επαναστάσεις, έχοντας ως τίμημα το χαμό αναρίθμητων ανθρώπινων ζωών. Η ελευθερία, ως έννοια πρεσβεύει, το καταλληλότερο θεμέλιο για την ανάπτυξη και έκφραση οποιασδήποτε μορφής επικοινωνίας, διευρύνοντας έτσι συνεχώς το δρόμο της ανάπτυξης για τη μοναδικότητα που ο καθένας από εμάς φέρει.

Οι τρόποι με τους οποίους ο καθένας από εμάς μπορεί να εκφραστεί είναι άπειροι. Ανεξάρτητα λοιπόν αν είναι χορός, τέχνη, τραγούδι, θέατρο, ο κάθε “πρωταγωνιστής” χρειάζεται ως σύμμαχο του, μια αντίστοιχη εξωτερική και υλική απεικόνιση όλων των συναισθημάτων και των ιδεών που υπηρετεί και προσπαθεί να επικοινωνήσει. Τα ρούχα, τα κοστούμια και γενικότερα ολόκληρη η εξωτερική όψη, καλούνται να αποτελέσουν το όχημα μέσα από το οποίο η ουσία και το νόημα της επικοινωνίας, θα φτάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους αποδέκτες.

Όσα χρόνια και αν πέρασαν, το βασικότερο συστατικό για την υπεράσπιση και την ανάδειξη κάθε είδους έκφρασης, άρχισε και τελείωνε από τα ρούχα. Το χρώμα, η σιλουέτα, η υπερβολή ή η απλότητα του ως σύνολο και κατά κύριο λόγο η χρήση slogan και εκφράσεων πάνω στο ρούχο, έδωσε τη δυνατότητα στον άνθρωπο να αποτελέσει μια κινούμενη εκφραστικότητα και υπεράσπιση για οτιδήποτε “μιλούσε” στην ψυχή του. Η μόδα αποτέλεσε για αυτόν το λεξιλόγιο, προκειμένου να μπορέσει να συντάξει και να περιγράψει, όσο γίνεται αντιπροσωπευτικότερα αυτό που για εκείνον αποτελεί ότι για τον διψασμένο το νερό…την ανάγκη.

Οτιδήποτε επιλέγουμε να φορέσουμε, δυστυχώς ή ευτυχώς αποτελεί πομπό μηνυμάτων. Ο καθένας από εμάς, μέσα από τις επιλογές για τη γκαρνταρόμπας του, αναδεικνύει και υπερασπίζεται όλα εκείνα τα μικρά συστατικά που στο σύνολο τους διαμορφώνουν αυτό που ονομάζεται προσωπική αισθητική. Ο καθένας από εμάς δεν θα μπορούσε να έχει στη διάθεση του, καταλληλότερο, αποτελεσματικότερο και διασκεδαστικότερο μέσο προκειμένου να εκφράσει ανά πάσα στιγμή οποιαδήποτε διαβάθμιση και διαφοροποίηση νοιώσει μέσα του ως προς τις αξίες που υπηρετεί και υπερασπίζεται.

Ο καθένας από εμάς προσπαθεί μέσα από το δικούς του τρόπους, να ανακαλύψει πως μπορεί να νοιώσει περισσότερο ελεύθερος. Με ποιο τρόπο δηλαδή μπορεί σταδιακά να εκφράζεται με περισσότερη ένταση, με μεγαλύτερη ακρίβεια σε μια σταδιακά αυξανόμενη κλίμακα ελευθερίας που θα τον οδηγήσει ένα βήμα παραπέρα από το “όριο”. Όποιος και αν είναι ο δρόμος που οδηγεί στον πολύτιμο “θησαυρό” για τον καθένα από εμάς, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα ρούχα που θα επιλέξει να ντύσει τον νέο του εαυτό μετά τη “φώτιση” του, θα μπορέσει να τα παραλάβει μέσα από τη μόδα.

Αυτή ίσως αποτελεί και τη σκυτάλη μέσα από την οποία η κάθε γενιά θα περνάει στην επόμενη την καλύτερη δυνατή εκδοχή της.

0 replies


Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *