modaaretissavoirville

Η περίοδος που αυτή τη στιγμή διανύουμε, θέτει με τον δικό της ιδιαίτερο και ταυτόχρονα αδιαπραγμάτευτο τρόπο στους ανθρώπους κάθε ηλικίας, ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών προς επίλυση, όπως αντίστοιχα γινόταν και από κάθε παλαιότερη γενιά. Πρόκειται ίσως για ένα είδος επικοινωνιακού παιχνιδιού, όπου όλες οι επαφές και οι συνδέσεις που μέχρι πρότινος εξυπηρετούσαν ιδανικά το “πνεύμα της εποχής”, αξιολογούνται εκ νέου προκειμένου το “δίκτυο” να μπορέσει να υποστηρίξει τις ολοένα και μεγαλύτερες καταναλωτικές “απαιτήσεις” κάθε γενιάς που έρχεται.

Ανεξάρτητα από τους αριθμούς που κατηγοριοποιούν, αρχειοθετούν, υπολογίζουν, και “προβλέπουν”  την κάθε νέα και υποσχόμενη χρονιά, αν επιλέξουμε να εστιάσουμε καθαυτού στον πυρήνα κάθε εποχής και δυσκολίας, ίσως θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε την αληθινή φύση του ανθρώπου: την αναζήτηση της αρετής. Τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, η κάθε γενιά παίζει ένα είδος παιχνιδιού απέναντι στις δυσκολίες της εποχής της, προκειμένου να μεταβολίσει τις απαιτήσεις που διαρκώς προκύπτουν, σε διαρκή προσωπική εξέλιξη.

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που η μόδα δεν σταμάτησε ποτέ να προκαλεί, κάθε νέα σκέψη, κάθε νέα εποχή, κάθε νέα γενιά στο να της παρουσιάσει τη δική της απροσπέλαστη δυσκολία. Πρέσβευε πάντα την ελπίδα ότι ανεξάρτητα από το μέγεθος και το είδος της κάθε δοκιμασίας που ερχόταν στο δρόμο της, θα παρουσίαζε τη δική της ¨λύση” επιστρατεύοντας τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα, τιμώντας την πίστη της προς την αρετή. Εκεί όπου τίποτε δεν έχει τη δύναμη να σαγηνέψει τον “αναζητητή” μακριά από τον τελικό του προορισμό. Εκεί όπου η γαλούχηση της θέλησης, πάντα στέφει νικητές όλες εκείνες τις ανώτερες αξίες που συνολικά ονομάζονται άνθρωπος. Εκεί όπου η μεγαλειότητα του πνεύματος, αγκαλιάζει με κατανόηση την κάθε δοκιμασία αναγκάζοντάς τη να υποκλιθεί στη μεγαλειότητα του ανθρώπινου πνεύματος.

Η αρετή όπως άλλωστε και η ίδια η μόδα, δεν είναι μονοδιάστατες. Τα φάσματά τους είναι ευρύτατα, συμπεριλαμβάνοντας πλήθος ενδιαφερόντων με ποικίλες εφαρμογές όπου όλες τους ωστόσο καταλήγουν σε ένα κοινό σημείο: την αναβάθμιση της ανθρώπινης οντότητας. Η ωμή και αδιαπραγμάτευτη αξία που ο κάθε ένας από εμάς έχει, στο να εκφράσει με τον τρόπο του τη δική του απάντηση απέναντι στο φαινομενικό αδιέξοδο κάθε εποχής και κατάστασης. Ένα είδος επαγρύπνησης ενάντια σε οτιδήποτε “απειλεί” το προφανές… το να σβήσουμε τη δίψα μας μέσα από το νέκταρ κάθε ειλικρινούς και απόλυτης προσπάθειας.

Η μόδα και ο άνθρωπος είναι δυο έννοιες αλληλένδετες. Και οι δυο κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα από παγκόσμιους πολέμους, αγκάλιασαν με τον τρόπο που του αρμόζει κάθε είδος μουσικής, επηρεάστηκαν έντονα από την τέχνη μετουσιώνοντας τη διάθεσή τους σε χρώματα, γραμμές και μοτίβα, αναζητώντας έτσι το δρόμο προς μια διαρκή αναζήτηση. Ό,,τι και να συμβεί, ότι και να προκύψει, όσο πιεσμένη και αν είναι η κατάσταση, αυτό που ίσως αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας, είναι πως η αρετή δεν αποτέλεσε ποτέ για τον άνθρωπο επιλογή, αλλά είδος βασικής ανάγκης όπως η αναπνοή…