Είναι γεγονός ότι τα χείλη μας υποφέρουν τη χειμερινή περίοδο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες συχνά τα ξηραίνουν περισσότερο, εντείνοντας την ανάγκη πλούσιας ενυδάτωσης. Σε συνδυασμό με την καλή ενυδάτωση, η απολέπιση χειλιών είναι μια ακόμα συνήθεια που αξίζει να υιοθετήσεις.

Επειδή όμως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές προϊόντων, scrubs και peels και συχνά δεν ξέρουμε ποια είναι η καλύτερη μέθοδος απολέπισης και φροντίδας των χειλιών μας, στραφήκαμε στη δερματολόγο και αφροδισιολόγο Δρ. Βάλια Μουσάτου.

Τι μας προσφέρει η απολέπιση χειλιών και ποια είναι η θέση της σε μια σωστή ρουτίνα περιποίησης;

Οι περισσότερες γυναίκες, ακόμα και οι πλέον σχολαστικές με τη ρουτίνα ομορφιάς τους, παραβλέπουν συχνά να φροντίσουν τα χείλη τους σε καθημερινή βάση. Αντιθέτως, τα φροντίζουν μόνο όταν τα βλέπουν ήδη σκασμένα και ταλαιπωρημένα. Είναι όμως μεγάλο όφελος να προσθέσουμε την απολέπιση στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης μας. Ο συνδυασμός ενός προϊόντος απολέπισης με ένα ενυδατικό προϊόν είναι το μυστικό για απαλά και λεία χείλη κάθε στιγμή.

Όμως, είναι καλύτερο να αποφεύγουμε την καθημερινή απολέπιση χειλιών. Αλλά ακόμα και εάν κάνουμε απολέπιση χειλιών 2 φορές την εβδομάδα, έχουμε ορατή βελτίωση από τις πρώτες χρήσεις.

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε ένα προϊόν peeling για τα χείλη ή κάποιο scrub και γιατί;

Τα scrubs κάνουν μηχανική απολέπιση λόγω των μικροκόκκων που περιέχουν, ενώ τα peelings βασίζονται στη χημική απολέπιση που προκαλούν τα alpha και β-υδροξυοξέα. Η επιλογή εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση της καθεμιάς. Σε κάθε περίπτωση όμως, χρειάζεται να ακολουθεί κάποιο πλούσιο ενυδατικό προϊόν.

Συχνά βλέπουμε προϊόντα απολέπισης χειλιών με μανδελικό, λακτικό ή σαλικυλικό οξύ. Για ποιες ανάγκες θα προτείνατε το καθένα από τα παραπάνω οξέα;

Το μανδελικό και λακτικό είναι α-υδροξυοξέα με το μανδελικό να παράγει την απολέπιση ενώ το λακτικό την ενυδάτωση και απαλότητα. Το σαλυκιλικό οξύ είναι β-υδροξυοξύ με απολεπιστικές ιδιότητες επίσης.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο προϊόν για απολέπιση προσώπου και χειλιών ή είναι προτιμότερο να προμηθευτούμε κάποιο προϊόν ειδικά για τα χείλη;

Επειδή τα χείλη έχουν πιο λεπτή επιδερμίδα είναι καλό να μη χρησιμοποιούμε τα ίδια απολεπιστικά προϊόντα με το υπόλοιπο πρόσωπο. Αυτό είναι επειδή μπορεί να είναι ερεθιστικά για τα χείλη και να τα ξεράνουν ή να τα ερεθίσουν περισσότερο.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης των σκασμένων χειλιών;

Για να προλάβουμε το σκάσιμο των χειλιών, τα ενυδατώνουμε τακτικά με θρεπτικά προϊόντα, ακόμα και με βαζελίνη, ειδικά εάν έχει κρύο και κυκλοφορούμε αρκετή ώρα έξω. Ακόμα καλύτερα μπορούμε να τα καλύψουμε με το κασκόλ εάν μείνουμε αρκετή ώρα εκτεθειμένες. Χρησιμοποιούμε αντηλιακό και στα χείλη καθώς συνήθως το ξεχνάμε, ενώ αποφεύγουμε να τα γλείφουμε, αφού αυτό τα ξηραίνει επιπλέον. Δεν ξεχνάμε την ενυδάτωσή τους μετά το ντεμακιγιάζ, ειδικά αν έχουμε φορέσει ματ κραγιόν. Επίσης, αποφεύγουμε να τα τραυματίζουμε τραβώντας τα σκασίματα. Ακόμα, αποφεύγουμε ερεθιστικές ουσίες, όπως το λεμόνι και το ξύδι, όταν είναι ήδη ερεθισμένα. Παράλληλα, επιλέγουμε υπό-αλλεργικά προϊόντα χειλιών εάν κάποια κραγιόν προκαλούν δερματίτιδα. Επιπλέον, πίνουμε άφθονο νερό ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Επίσης, εάν είναι πολύ ξηρή η ατμόσφαιρα, είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε αφυγραντήρα. Τέλος, όταν επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο εφαρμόζουμε στις γωνιές των χειλιών βαζελίνη ώστε να αποφύγουμε τη χειλίτιδα, που προκαλείται όταν το στόμα διατείνεται υπερβολικά και για αρκετή ώρα.