Μιραν: Το Ιστορικο Αλλαντοπωλειο της Αθηνας με Αρωμα Καππαδοκιας

Αρώματα, χρώματα, γεύσεις. Το Μιράν είναι το ιστορικό αλλαντοπωλείο της οδού Ευριπίδου, το οποίο διατηρεί τη φήμη του από το 1915!  Ποια είναι όμως η ιστορία του μαγαζιού; Έχει μείνει η ιδιοκτησία στην οικογένεια; Πως βλέπουν οι ιδιοκτήτες να διαγράφετε το μέλλον της επιχείρησης;

Nikos_Karanikolas-5406

Πρόκειται για ένα ιστορικό αλλαντοπωλείο που έχει ιστορία 90 χρόνων. Ποια είναι η ιστορία πίσω από το Μιράν;

 

Το ιστορικό αλλαντοπωλείο Μιράν έχει πλέον πίσω του 92 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας. Η ιστορία του ξεκινά από τον παππού Μιράν Κουρουνλιάν, τον ιδρυτή και εμπνευστή της επιχείρησης και τη μακρινή Καππαδοκία. Ο παππούς Μιράν με καταγωγή από την Καισαρεία της Καππαδοκίας ξεκινάει την περιπλάνησή του το 1915 με τη γενοκτονία των Αρμενίων, στην Κωνσταντινούπολη. Πολύ γρήγορα έρχονται και τα μαύρα χρόνια του ξεριζωμού της Μικράς Ασίας, όπου ο παππούς Μιράν με την οικογένειά του φθάνει καταρχάς, στη Χίο και από εκεί στον Πειραιά, στην Παλιά Κοκκινιά, όπου βέβαια καταπιάνεται με την τέχνη που ήξερε, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο…! Την παρασκευή παστουρμά και σουτζουκιού. Γρήγορα η φήμη του γίνεται «όπλο» του και σιγά, σιγά και σταθερά στεγάζει τα προϊόντα του στο μικρό, μόλις τρία τετραγωνικά μέτρα, μαγαζάκι, εκεί στο κέντρο της Αθήνας του ’20, εκεί στην οδό Ευριπίδου 45, όπου μεγαλουργεί μέχρι σήμερα!

Τώρα ποιο πρόσωπο βρίσκεται πίσω από την ιστορική επιχείρηση;

Σήμερα τα ηνία της επιχείρησης έχουν πάρει ο δυο νέοι, ταλαντούχοι, μορφωμένοι και με σύγχρονες ιδέες, εγγονοί του παππού Μιράν και γιοί του Μπέδρο Κουρουνλιάν.  Ο συνονόματος Μιράν και ο αδελφός του Κρικόρ.

Nikos_Karanikolas-5408

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που κάνει το Μιράν ξεχωριστό και πετυχημένο μέσα στα χρόνια;

Το σημαντικότερο όλων είναι η μυστική συνταγή του παστουρμά και του σουτζουκιού που κρατάει η οικογένεια έναν αιώνα τώρα, η άριστη ποιότητα, η σύγχρονη παραγωγή, το φιλικό περιβάλλον, είναι μερικά από τα στοιχεία που καθιστούν τον Μιράν πρωτοπόρο στο χώρο αυτόν.

Πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει βεβαίως η διακόσμηση και η όλη ατμόσφαιρα του αλλαντοπωλείου. Ποιος επιμελείται αυτόν τον τομέα;

Υπεύθυνος και άοκνος «εργάτης» στον τομέα του πανέμορφου, πράγματι, αλλαντοπωλείου, είναι ο ίδιος, ο εγγονός Μιράν, που μαζί με ένα έξοχο επιτελείο συνεργατών, έχουν δώσει ξεχωριστή πνοή στο χώρο, που σφύζει από φιλοξενία και ζωντάνια.

Το αλλαντοπωλείο φημίζεται για τον παστουρμά του. Ποια είναι η «μυστική συνταγή» της επιτυχίας του;

«Μυστική συνταγή», αν λέγεται «μυστική συνταγή» είναι απλά η τεράστια δημιουργική διάθεση των νέων ανθρώπων της επιχείρησης, η ατέλειωτη, σοβαρή δουλειά, η σταθερή ποιότητα των προϊόντων, το φιλικό, άμεσο περιβάλλον! Γιατί ο Μιράν δεν έχει απλώς πελάτες, έχει φίλους πελάτες…!

Nikos_Karanikolas-5428

Από πού προμηθεύεστε τα προϊόντα σας; Παράγεται κάποια εσείς οι ίδιοι;

Καταρχάς ο παστουρμάς και το σουτζούκι είναι δυο προϊόντα αποκλειστικά παραγωγής Μιράν. Το 1983, χρονιά που ανέλαβε την ήδη υπάρχουσα βιοτεχνία ο Μπέδρο Κουρουνλιάν, κάνει σύγχρονες επεκτάσεις στο εργοστάσιο παραγωγής, επιτυγχάνοντας έτσι τη δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας. Μια μονάδα που εκτείνεται πλέον σε μια έκταση 1.300 τετραγωνικών μέτρων. Η παραγωγή, λοιπόν, παστουρμά και σουτζουκιού είναι μέσα από το εργοστάσιο Μιράν. Τα εκλεκτά προϊόντα που βρίσκει ο επισκέπτης στο αλλαντοπωλείο, προέρχονται από αυστηρά επιλεγμένες μικρές ελληνικές παραγωγικές μονάδες από όλη την Ελλάδα. Ο Μιράν, στο πλαίσιο των συνεργασιών του, έχει καταφέρει να διαθέτει απίστευτα ποιοτικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα που παράγονται από μικρούς Έλληνες παραγωγούς.

Nikos_Karanikolas-5417

Η φήμη του Μιράν ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας. Είχατε πελάτες από το εξωτερικό που δεν ήρθαν τυχαία αλλά ήξεραν για τη φήμη του μαγαζιού;

Πολλές είναι οι καινοτομίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην επιχείρηση, με βάση και πρωταρχικό στόχο την αφοσίωση στην ποιότητα, καινοτομίες που δεν αφήνουν αδιάφορους τους λάτρεις των εκλεκτών εδεσμάτων. Έτσι η φήμη των προϊόντων Μιράν «ταξιδεύει»… και ναι, ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας… Ήδη η εξέλιξη των διανομών μέρα με τη μέρα μεγαλώνει…!

Τα δικά σας προϊόντα εξάγονται;

Τα προϊόντα Μιράν εξάγονται μέχρι σήμερα στη Γαλλία, στη Γερμανία και τη Σουηδία.

 Nikos_Karanikolas-5419

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της επιχείρησης;

Το ανήσυχο πνεύμα της οικογένειας Μιράν δεν σταματά… Εκτός από τη δημιουργία όλο και πιο νέων προϊόντων, πάντα με βάση τον παστουρμά και το σουτζούκι, ήδη βρίσκεται στα σκαριά η συνεργασία τύπου franchise σε αυστηρά επιλεκτικά σημεία του τόπου.

Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας

Miran: Ευριπίδου 45, Αθήνα

http://www.miran.gr/

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.