Μήπως το σπίτι «σαμποτάρει» τη δίαιτα σου;

Μήπως το σπίτι «σαμποτάρει» τη δίαιτα σου;

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ίσως ότι το σπίτι σου αποτελεί έναν χώρο απόσπασης από την προσπάθεια που κάνεις να χάσεις το περιττό βάρος; Όσο περίεργο κι αν φαίνεται κι όμως υπάρχουν στοιχεία στον προσωπικό σου χώρο που δυσκολεύουν τη δίαιτα σου μέχρι που μπορεί τελικά να πάρεις κιλά.

  1. Σκόνη

Ένα σκονισμένο σπίτι ίσως σου αυξήσει το βάρος. Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Duke, οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στην σκόνη του σπιτιού και προκαλούν ενδοκρινείς διαταραχές, εμποδίζουν την φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού προάγοντας τη συσσώρευση τριγλυκεριδίων και λιποκυττάρων.

  1. Ακαταστασία

Το σπίτι μας είναι ο καθρέφτης του εαυτού μας. Για να είναι το σπίτι σου ευνοϊκό για ένα υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, είναι σημαντικό να μειώσεις την ακαταστασία που το χαρακτηρίζει. Ένα τακτοποιημένο σπίτι ενθαρρύνει πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, το 67% των συμμετεχόντων που είχαν ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι/δωμάτιο όταν τους πρόσφεραν ένα σνακ επέλεξαν ένα μήλο, ενώ εκείνοι στους οποίους επικρατούσε ακαταστασία επέλεξαν σοκολάτα.

  1. Καρέκλες

Μήπως οι καρέκλες του τραπεζιού στην κουζίνας είναι λίγο παραπάνω άνετες απ’ ότι πρέπει; Η κουζίνα είναι ένα δωμάτιο του σπιτιού που περνάμε πολλές ώρες της ημέρας, είναι εκεί που μαγειρεύουμε, πίνουμε καμιά φορά καφέ με κάποια φίλη μας, κάνουμε τους λογαριασμούς του μήνα, διαβάζουμε με τα παιδιά μας, κ.α. Όσο περισσότερο χρόνο βρισκόμαστε στην κουζίνα, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να τσιμπήσουμε και κάτι. Επέλεξε λιγότερο αναπαυτικές καρέκλες, καθώς έχει φανεί ότι όταν καθόμαστε σε πιο άβολες καρέκλες περνάμε κατά μέσο όρο 18 λεπτά λιγότερο στην κουζίνα.

  1. Φωτισμός

Τα πολύ έντονα φώτα έχουν φανεί να προάγουν την υπερκατανάλωση φαγητού. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα ήπιο περιβάλλον κάνει το άτομο να τρώει πιο ήρεμα, απολαμβάνοντας περισσότερο το γεύμα του και έτσι να συνειδητοποιήσει καλύτερα το αίσθημα κορεσμού. Ωστόσο, προσοχή καθώς, η ίδια τακτική τρώγοντας στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση θα οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα.

  1. Άμεσα διαθέσιμα τρόφιμα

Όλοι μας έχουμε την τάση να καταναλώνουμε  αυτό που είναι πιο εύκολο και προσβάσιμο. Αποθηκεύοντας τα λαχανικά και τα φρούτα στο ψυγείο, ώστε να διατηρούνται φρέσκα, οδηγεί τελικά στο να τα ξεχνάμε και να αρπάζουμε συνήθως όταν πεινάμε ένα μπισκοτάκι ή άλλου τέτοιου είδους σνακ που έχουμε πάντα στον πάγκο της κουζίνας ή σε κάποιο μπολ πάνω στο τραπέζι καταναλώνοντας στο τέλος τη μέρας περισσότερες θερμίδες.

  1. Πιάτα

Όσο μεγαλύτερα είναι τα πιάτα, τόσο περισσότερο θα φας. Τα μεγάλα πιάτα οδηγούν στην κατανάλωση φαγητού μέχρι και 52% παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε βάσει των αναγκών τους. Άρχισε να χρησιμοποιείς μικρότερα πιάτα ακόμα και για το μεσημεριανό σου.

  1. Διακόσμηση

Αν έχεις χρησιμοποιήσει το κόκκινο χρώμα είτε για κάποιο τοίχο του σπιτιού ή στις κουρτίνες, τότε μάλλον αυτομάτως έχεις αυξήσει τον κίνδυνο να πάρεις βάρος. Το κόκκινο χρώμα σύμφωνα με τους ψυχολόγους και τους νευρολόγους πυροδοτούν την έκκριση χημικών στον εγκέφαλο που προάγουν το αίσθημα της πείνας, γι’ αυτό το προτιμούν σχεδόν όλα τα fast food. Αντ’ αυτού, επέλεξε χρώματα, ιδίως για την κουζίνα, όπως μπλε ή πράσινο που βοηθούν στο να χαλαρώσεις και να τρως πιο ήρεμα και απερίσπαστα.

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.