Οι μέθοδοι του αρχαίου σαμανισμού υποστηρίζουν τα αόρατα πεδία, έναν παράλληλο κόσμο παρόμοιο με αυτόν που είχαν ως ιδέα οι αρχαίοι Έλληνες για τις περιοχές των Ηλυσίων Πεδίων και του Τάρταρου και η πίστη τους για τον διπλό ”αιθερικό εαυτό“. Ο Όμηρος αντίστοιχα, στην Οδύσσεια ανέφερε ότι το ένα μέρος του Ηρακλή ήταν στον Άδη και το άλλο τους ουράνιους χώρους. Ο Πλάτωνας αναφερόταν στον κόσμο των ιδεών. Οι βουδιστές περιγράφουν τους ημι-υποκειμενικούς κόσμους οι οποίοι κατοικούνται απο ψυχές ή ανθρώπινες αντανακλάσεις. Οι Ινδιάνοι και κάποιοι λαοί της Σιβηρίας ανέπτυξαν διάφορα τελετουργικά για να περισώσουν τα χαμένα κομμάτια τους εαυτού τους και να τα επαναφέρουν ώστε να τα ενώσουν. Ακόμα και ο Σαίξπιρ μέσω του Άμλετ προσέγγισε αυτές τις θεωρίες με το “...είναι κι άλλα στον ουρανό και στη γη που δεν τα ονειρεύτηκε ακόμα η φιλοσοφία και η επιστήμη σας…“.

Η ψυχολογία δεν έχει μείνει έξω από αυτό. Στη δική της γλώσσα αυτές οι περιοχές είναι υποσυνείδητο στο οποίο απωθούνται και συσσωρεύονται τα παιδικά μας τραύματα. Η ψυχαναλυτική σκέψη δε πιστεύει σε παράλληλες πραγματικότητες αλλά στους μηχανισμούς που αποσυνδέουν και απωθούν. Το ασυνείδητο για εμάς είναι είναι μια περιοχή εντελώς άγνωστη, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ο σαμανισμός, είναι η πιο παλιά γνωστή πνευματική πρακτική στο ανθρώπινο είδος, με ηλικία δεκάδες χιλιάδες χρόνια στις περιοχές της Ασίας, της Ευρώπης, της Αφρικής, της Αυστραλίας, της Γροιλανδίας και της Ιθαγενούς Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Σύμφωνα με τη σαμανιστική άποψη, υπάρχει μια αόρατη πραγματικότητα πέρα απ’ τον φυσικό κόσμο, που είναι προσβάσιμη μέσα από το σαμανιστικό ταξίδι. Σε αυτή την πραγματικότητα, ταξιδεύει ο σαμάνος ή ο ταξιδευτής για να πάρει απαντήσεις πάνω σε θέματα που θέλει να μάθει, είτε πρόκειται για θέματα υγείας, είτε για πράγματα που πρόκειται να συμβούν, είτε ακόμη για πράγματα που συνέβησαν.

H Sandra Ingerman είναι καταξιωμένη οικογενειακή θεραπεύτρια ενώ παράλληλα διδάσκει τις αρχές του σαμανισμού τα τελευταία 30 χρόνια, σε όλο τον κόσμο. Έχει γράψει πάνω από 10 βιβλία και εκατοντάδες άρθρα που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Είναι θεραπεύτρια και στις συνεδρίες που οργανώνει κάνει σαμανιστικά ταξίδια σε αόρατα πεδία ώστε να αναζητήσει ένα μέρος της ψυχικής μας ενέργειας το οποίο βρίσκεται φυλακισμένο. Για τους σαμάνους υπάρχουν χώροι σε μια άλλη διάσταση οι οποίοι είναι γεμάτοι από κομμάτια του εαυτού μας που αποσχίστικαν και παραμένουν παγιδευμένα σε μια άχρονη παράλληλη πραγματικότητα. Παιδικά κομμάτια τραυματικών εμπειριών από τον ψυχισμό ενήλικων ανθρώπων. Στα βιβλία της η Ingerman περιγράφει την σπηλιά των χαμένων παιδιών, ένας μέρος όπου κομμάτια των εαυτών μας “θλιμμένα μικρά παιδιά που νομίζουν πως πλέον ο ενήλικος εαυτός είναι θυμωμένος και δεν μπορεί να προστατέψει αυτό το κομμάτι του εαυτού του ενώ το μόνο που χρειάζεται αυτό το κομμάτι είναι αγάπη’‘. Η Ingerman μέσα από τα σαμανιστικά ταξίδια της προκαλεί αυτά τα κομμάτια παιδικών εαυτών να βγουν από το καταφύγιο και να ενωθούν ξανά.

Τελικά στα βάθη των αιώνων από τα χρόνια μέχρι σήμερα οι άνθρωποι πιστεύουν ή ασπάζονται ή αναλύουν το ίδιο φαινόμενο. Είτε πρόκειται για πίστη σε μύθους και συμβολισμούς, είτε για αρχαίες θρησκείες ή ακόμα και για την σύγχρονη επιστήμη όλοι μιλούν για έναν κοινό παράγοντα, αυτό που σήμερα εμείς καταλαβαίνουμε ως ασυνείδητο υλικό.

Αν θες να διαβάσεις περισσότερα για τις πρακτικές της Sandra Ingerman: www.ancestralwisdom.com