Είσαι από αυτούς που δεν πιστεύουν χωρίς τεκμήρια, ντοκουμέντα και έγγραφα υπογεγραμμένα; Κατάλαβες την αλήθεια για την Άγιο Βασίλη σε υπερβολικά μικρή ηλικία; Δεν πιστεύεις ποτέ και κανέναν όταν σου εκδηλώνει ερωτικά ή φιλικά αισθήματα; Παραμιλάς στο δρόμο; Αν ναι, είσαι τρελός. Αν ναι, μόνο στα προηγούμενα, είσαι λίγο έως πολύ καχύποπτος.

Is-Trust-A-Must

‘Πάντα να κρατάς μα πισινή μην τυχόν και την πατήσεις’ έλεγαν οι παλιοί. Αλλά και οι καινούριοι. Keep your friends close but your enemies closer κι άλλα τέτοια χαριτωμένα. Εντάξει, το προφανές είναι ότι δεν θα εμπιστευτείς σαν το πρόβατο ακόμα και τον τύπο με την καμπαρντίνα στο πάρκο, αλλά βρίσκεις πως σαν αντίληψη είναι οκ;

Μα έχω προδοθεί στο παρελθόν!

Και ποιός δεν έχει νιώσει απογοήτευση ή πίκρα από συγγενείς, φίλους και συντρόφους; Αυτή η αμήχανη στιγμή που νιώθεις ότι επένδυσες σε λάθος άτομο και δεν ήταν αντάξιο των προσδοκιών σου. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι ότι προδόθηκες, αλλά ότι αντιλήφθηκες αργότερα το ποιόν του ανθρώπου απέναντί σου. Όταν κάνουμε κάποιες επιλογές, υπάρχουν και αρνητικά. Αν δεν τα βλέπεις από την αρχή, προφανώς και θα σκάσουν σαν βόμβα στην πορεία και θα πεις ‘Μα δεν μπορεί! Άλλος άνθρωπος!’ Δεν είναι άλλος άνθρωπος, απλά αλλάζουν οι δικές σου αντιλήψεις και ανάγκες. Ή απλά ωριμάζεις και απομυθοποιείς τους άλλους.

Να εμπιστεύομαι τυφλά;

Αν με ρωτάς, εμένα πάντα με κερδίζουν οι άνθρωποι που πιστεύουν στο καλό των άλλων και δεν κάνουν δεύτερες, τρίτες, εκατοστές σκέψεις. Κι αν δεν βγει, πάνε παρακάτω. Το κόστος βέβαια, δεν είναι το ίδιο για όλους και κάποιοι πληγώνονται περισσότερο, άρα δεν υπάρχει στάνταρ απάντηση στο άνωθι ερώτημα. Οφείλεις (τη μισώ αυτήν τη λέξη) να είσαι συνεπής απέναντι στον εαυτό σου και να κάνεις αυτό που νιώθεις. Αν νιώθεις όμως συνέχεια καχύποπτος/η με τους ανθρώπους, πάρε λίγο χρόνο να σκεφτείς τί επιλογές κάνεις και κυρίως, γιατί τις κάνεις. Οι γύρω σου θα έπρεπε να σε κάνουν να νιώθεις ασφάλεια, και όχι μια μόνιμη δυσπιστία ή αναστάτωση (εκτός αν μιλάμε για το αφεντικό σου. Άλλη κατηγορία.)

Δίνε ευκαιρίες.

Δεν σε κάνει θύμα το να δίνεις και δεύτερη και τρίτη ευκαιρία, γιατί θα τις χρειαστείς κι εσύ, και βάζω στοίχημα ότι δεν τα κάνεις όλα σωστά. Εφόσον οι άνθρωποι δεν παραβιάζουν τη δική σου ελευθερία και προσωπικότητα, θα κάνουν πάντα λάθη και σίγουρα δεν θα έχουν να κάνουν με εσένα προσωπικά, αλλά με δικές τους αδυναμίες και δυσκολίες. Πόσα να ανεχτώ; Πρώτον, σταμάτα να θυματοποιείς τον εαυτό σου Βασιλάκη Καΐλα. Τα ανέχεσαι γιατί σ’αρέσει το μελό. Κανείς δεν σε αναγκάζει. Α, και τώρα που το θυμήθηκα. Να ξέρεις ότι η καχυποψία σε οχυρώνει, και σε κάνει χειρότερο κριτή των ανθρώπων. Συνεπώς, όσο είσαι καχύποπτος, τόσο χειρότερες περιπτώσεις θα τραβάς σαν το μέλι. Άλλο θέμα κι αυτό.