Άγχος έχουμε όλοι οι άνθρωποι. Λιγότερο ή περισσότερο. Για συγκεκριμένα θέματα ή και για τα πάντα. Το άγχος έρχεται και φεύγει, αλλά συνήθως βρίσκει τρόπο να εισχωρήσει ξανά μες τη ζωή μας. Άτιμο πράγμα το άγχος.

Βλέπουμε συχνά βιβλία, blogs και βίντεο οδηγούς για αντιμετώπιση του άγχους. Προσπαθούμε να το αποβάλλουμε με τρόπους όπως yoga, meditation ή ψυχοθεραπεία. Κι όμως πολλές φορές δεν βλέπουμε αποτέλεσμα. Γιατί γίνεται αυτό άραγε;

Μήπως η εξήγηση είναι πολύ πιο απλή; Και η αντιμετώπισή του χρήζει μόνο αποβολής της σκέψης ότι πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό; 

Καθημερινά, βιώνεις καταστάσεις άγχους για λόγους επαγγελματικούς, προσωπικούς ή κοινωνικούς. Ο κόσμος έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε όλα τα ερεθίσματα, όλες οι ειδήσεις προκαλούν αγωνία για το παρόν και το μέλλον.

Ξυπνάς μες τη μέση της νύχτας και σκέφτεσαι αν ολοκλήρωσες τα tasks σου στη δουλειά. Σε πιάνει αυτός ο πόνος στο στήθος και οι πεταλούδες στην κοιλιά. Οι “κακές” πεταλούδες, όχι αυτές που προμηνύουν τον έρωτα βέβαια. Δεν κοιμάσαι το υπόλοιπο βράδυ. Την επόμενη μέρα υπολειτουργείς και αγχώνεσαι ότι δεν θα είσαι σε θέση να δώσεις το 100% σε ό,τι κάνεις. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ. 

Έχεις δοκιμάσει τις θεραπείες που συνιστούν οι ειδικοί. Έχεις δουλέψει με τον εαυτό σου. Έχεις προσπαθήσει να αποβάλλεις το άγχος από τη ζωή σου με κάθε δυνατό τρόπο. Πάντα όμως αποτυγχάνεις και εκείνο κερδίζει τη μάχη.

Την επόμενη φορά που θα σε πιάσει, δοκίμασε να μην σκεφτείς κατά αυτόν τον τρόπο. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αλλάξεις νοοτροπία. Βήμα βήμα. Δες παρακάτω μερικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να δεις τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία που ίσως σου λύσει το ατέρμονο πρόβλημα.

Προσπάθησε να πείσεις τον εαυτό σου ότι το άγχος είναι κάτι φυσιολογικό

Δεν είναι κάτι που ελέγχεις εσύ και δεν είναι ανάγκη να κάνεις τα πάντα για να φύγει.

Άρχισε να αλλάζεις πράγματα στην καθημερινότητά σου επειδή θα την κάνουν πιο εύκολη, και όχι για να μην αγχωθείς.

Βάλε το ξυπνητήρι μισή ώρα νωρίτερα, για να έχεις χρόνο το πρωί να ετοιμαστείς με την ησυχία σου και να μην αργήσεις στη δουλειά. Μην έχεις όμως τη νοοτροπία ότι ξυπνώντας τριάντα λεπτά νωρίτερα θα διώξεις το άγχος σου.

Δοκίμασε (ξανά) να κάνεις yoga ή meditation.

Αυτή τη φορά για την ηρεμία της ψυχής, του μυαλού και του σώματός σου. Και όχι για να φύγει το άγχος.

Εστίασε σε πράγματα που μπορείς να ελέγξεις.

Σε όσα δηλαδή ο άνθρωπος είναι ικανός να έχει επιρροή. Η ποιότητα της δουλειάς, η εξέλιξη της προσωπικότητας και άλλα μικρά καθημερινά πράγματα που σε διευκολύνουν.

Δημιούργησε ένα ασφαλές περιβάλλον

Ο περίγυρός σου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τι αισθάνεσαι. Μίλα ανοιχτά στους κοντινούς σου ανθρώπους για ό,τι σε προβληματίζει. Το να αφήνεις τις σκέψεις σου να σε βασανίζουν ίσως είναι το κλειδί της αποτυχίας στην αντιμετώπιση του άγχους.

Θυμήσου ότι δεν θα φύγει τελείως ποτέ

Θα το ξαναπούμε. Το άγχος είναι φυσιολογικό. Ακόμα και αν αλλάξεις νοοτροπία και ανακουφιστείς, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να σε ξαναβρεί ένα βράδυ που θα νιώθεις άσχημα ή μια μέρα με δεκαπέντε meetings στη δουλειά. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δεν κρατάει για πάντα.

Featured photo: medscape.com