Εάν, διαβάζοντας αυτές τις πρώτες γραμμές, δεν σου έχει έρθει τίποτα στο μυαλό, τότε πιθανότατα ανήκεις στο 0,001% εκείνων που δεν έχουν κάτι να τους απασχολεί ή να τους προβληματίζει και σε συγχαίρουμε γι’ αυτό. Οι πιθανότητες, όμως, είναι ότι ήδη ξύπνησα στη σκέψη σου τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις και για τα οποία αναζητάς μανιωδώς μια λύση. Κι όμως, ακόμη δε την έχεις βρει.

Και σου θέτω το εξής ερώτημα: Δοκίμασες να σταματήσεις να το σκέφτεσαι και να ασχοληθείς με κάτι άλλο;

Κατά προτίμηση, κάτι που δε χρειάζεται να ταλαιπωρεί το μυαλό σου, όπως οι δουλειές του σπιτιού, ένα χαλαρωτικό ντους, ένας αναζωογονητικός περίπατος ή το τρέξιμο. Όχι, δεν σου προτείνω αυτές τις ιδέες για να σε βοηθήσω να ξεχαστείς. Στην πραγματικότητα, ίσως σε βοηθάω να φτάσεις πιο κοντά στη λύση που αναζητάς.

Πώς;

«Οι άνθρωποι συχνά διαπιστώνουν ότι η σκέψη τους ηρεμεί όταν τρέχουν και είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματά τους, χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι το κάνουν», λέει η ειδικός σε θέματα φυσικής κατάστασης και διατροφής, Penny Weston στο stylist.co.uk. «Ο συνδυασμός καθαρού αέρα και άσκησης μπορεί να προσφέρει μεγάλη διαύγεια. Το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους είναι το βέλτιστο, κυρίως λόγω της αλληλεπίδρασης με το φυσικό τοπίο. Το να αναπνέεις καθαρό αέρα και να έρχεσαι σε επαφή με τις εικόνες και τους ήχους του φυσικού τοπίου είναι υπέροχα ερεθίσματα για να καθαρίσει το μυαλό».

«Το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του στρες και να βελτιώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», λέει η Weston. «Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση αυξάνει τις συγκεντρώσεις της νορεπινεφρίνης, μιας χημικής ουσίας που βοηθά να μετριαστεί η απόκριση του εγκεφάλου στο στρες. Ταυτόχρονα, αυξάνει την εγρήγορση, ενισχύοντας την εστίαση».

Είναι, επιπλέον, γνωστό ότι η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στο σώμα, στέλνοντας περισσότερο οξυγόνο και ενέργεια στους μύες και τα όργανα και αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη γνωστική λειτουργία. Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτες, η άσκηση ενισχύει την παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών που ελέγχουν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, ωφελούν την υγεία και εξασφαλίζουν την αφθονία νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cognition and Emotion, το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην επεξεργασία δύσκολων συναισθημάτων.

Καθαρότερο μυαλό ίσον περισσότερος χώρος για επίλυση προβλημάτων

Δίνοντας χρόνο στον εαυτό σου να ασχοληθεί με κάτι που δεν απαιτεί σκέψη και προβληματισμό, δίνεις τελικά χώρο στο μυαλό σου να περιπλανηθεί ελεύθερα και να γίνει πιο δημιουργικό, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο πιθανό να βρει τη λύση που αναζητάς τη στιγμή που δεν πιέζεσαι να την ανακαλύψεις.

«Πιστεύουμε ότι αν σταματήσουμε να επικεντρωνόμαστε σε κάτι, το μυαλό μας θα σταματήσει να λειτουργεί. Δεν συμβαίνει, όμως, αυτό. Υπάρχει ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας (DMN), που βρίσκεται σε υπερδιέγερση όταν σταματάμε να εστιάζουμε σε αυτό που μας απασχολεί. Το DMN σας βοηθά να λύνετε προβλήματα και να είστε πιο δημιουργικοί. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί από εμάς έχουμε τις καλύτερες ιδέες όταν πηγαίνουμε για έναν περίπατο ή όταν κάνουμε ντους. Επειδή έχετε αποσυνδεθεί, δεν είστε συγκεντρωμένοι σε τίποτα, οπότε ο εγκέφαλός σας κάνει αυτό που θέλει να κάνει, δηλαδή να σας βοηθήσει και να λύσει προβλήματα για εσάς», υποστηρίζει ο δρ. Rangan Chatterjee.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα παλεύεις με ένα πρόβλημα… πήγαινε για τρέξιμο!