Στο σύμπαν των ανθρώπινων σχέσεων τα άτομα που βρίσκονται γύρω μας μπορούν να λειτουργήσουν είτε θετικά για την ψυχολογία μας, είτε αρνητικά. Στη πρώτη κατηγορία παρατηρούνται πρόσωπα τα οποία επιθυμούν να επιδρούν ευχάριστα επάνω μας και που συνήθως είναι εκείνοι οι οποίοι αποφεύγουν να αραδιάζουν τα ψυχολογικά τους προβλήματα σε εμάς με το ‘καλημέρα’. Επιθυμούν να μας βλέπουν ευτυχισμένους και συνήθως η ευτυχία μας τείνει να είναι και δικιά τους. Με άλλα λόγια, στη πρώτη κατηγορία ανήκουν οι υγιής ανθρώπινες σχέσεις. Υπάρχουν όμως και εκείνες που συνώνυμη λέξη τους είναι η ‘τοξικότητα’.

Αυτοί οι άνθρωποι, οι λεγόμενοι ‘τοξικοί’, δυστυχώς δεν κυκλοφορούν με κάποια ταμπέλα προειδοποίησης που να αναγράφει «φύγε μακρυά μου», ούτε και είναι ιδιαίτερα εύκολο να τους καταλάβεις. Γι’αυτό, σε αυτό εδώ το κείμενο θα σε βοηθήσω να αναγνωρίσεις ποια είναι τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά τους και ανάμεσα τους ίσως ανακαλύψεις ότι τελικά μπορεί να είσαι και εσύ ένα από αυτά τα πρόσωπα.

Θέλεις να έχεις πάντα δίκιο

Εάν είσαι ‘τοξικός’ ή εάν κάποιο πρόσωπο της ζωής σου είναι ‘τοξικό’, τότε θέλεις ή θέλει να έχει πάντα δίκιο. Αν κατ’επέκταση ισχύει αυτό τότε σπάνια ψάχνεις για την αλήθεια και αν δεν ψάχνεις για την αλήθεια, τότε τα δυσάρεστα νέα είναι πως δεν παύεις και εσύ να παραμένεις ναι μεν ένας υπέροχος άνθρωπος, ο οποίος όμως δεν παύει να είναι ταυτόχρονα και τοξικός.

Αρπάζεσαι εύκολα και με το παραμικρό

Ίσως αισθάνεσαι συνέχεια πως ότι και να σου πει κάποιος είναι γιατί θέλει να σου επιτεθεί με κάποιον τρόπο. Στη πραγματικότητα, αυτό συνήθως συμβαίνει σε εκείνα τα πρόσωπα που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους και τελικά χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτοπεποίθηση. Αυτά τα άτομα συνήθως βρίσκονται σε θέση άμυνας. Την συνέχεια υποθέτω πως μάλλον την γνωρίζεις καθώς και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για τοξική συμπεριφορά.

Παραπονιέσαι για πράγματα που συνήθως δεν κάνεις τίποτα για να τα αλλάξεις

Εάν με κάθε ευκαιρία καταφέρνεις με μεγάλη ευκολία να γκρινιάξεις, τότε ναι, και εδώ ισχύει το ίδιο με τα παραπάνω. Εάν μάλιστα δεν επιδιώκεις να αλλάξεις καμία απολύτως κατάσταση από εκείνες που είναι η αιτία για να παραπονιέσαι, τότε είναι καιρός να αναθεωρήσεις κάποιες καταστάσεις της ζωής σου και φυσικά να ξεκαθαρίσεις στον εαυτό σου πως μάλλον τελικά δεν φταίνε πάντα οι συνθήκες και οι καταστάσεις που βιώνεις, αλλά εσύ που δεν κάνεις κάτι για να τις τροποποιήσεις. Ακόμη και το πιο απλό.

Δημιουργείς στενές σχέσεις με ’τοξικούς’ ανθρώπους

Είτε άθελα σου είτε από επιλογή καταλήγεις να συνάπτεις σχέσεις (φιλικές και ερωτικές) με ανθρώπους οι οποίοι ενδυναμώνουν και την δική σου τοξικότητα. Καλώς ή κακώς αυτή η κατάσταση δεν είναι μια υγιής κατάσταση η οποία θα έχει λίγο αργότερα την δύναμη να σε βοηθήσει να φέρεις κοντά σου την ευτυχία και την εσωτερική ηρεμία που αναζητάς. Ίσως αισθάνεσαι πως πρόκειται για αγάπη και πως η αγάπη σου θα καταφέρει να διώξει την τοξικότητα μακριά. Εν μέρη ισχύει και φυσικά γίνεται, για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει η κάθε μορφής σχέση να βασίζεται σε ειλικρινής και καλοπροαίρετες προθέσεις.

Αδιαφορείς για τις επιθυμίες και τα συναισθήματα του άλλου

Κλείνοντας, έχε υπόψιν σου πως ένας άνθρωπος καταβεβλημένος από την τοξικότητα συνήθως δεν έχει αίσθηση των ορίων, ούτε και σέβεται τα συναισθήματα των άλλων. Μπορεί εύκολα να πει ψέμματα είτε ακόμα και να προσποιηθεί, αρκεί να ξέρει πως στο τέλος θα καταφέρει να ικανοποιηθεί ο ίδιος. Δεν νιώθεις χαρούμενη ή χαρούμενος μαζί τους; Νιώθεις πως δεν σε νοιάζονται ή πως δεν μπαίνουν στον κόπο να καταλάβουν πως αισθάνεσαι; Τότε δεν θα σου πω καν να μαντέψεις. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι για εσένα ‘τοξικός’ μιας και το μόνο κυρίαρχο δικό τους συναίσθημα είναι να ικανοποιηθεί το εγώ τους.

Άκου τον εαυτό σου και όλα όσα έχει να σου πει

Φρόντισε εάν είσαι ένα από αυτά τα πρόσωπα να αλλάξεις άμεσα κατεύθυνση. Ειλικρινά δεν σου ταιριάζει, για την ακρίβεια σε κανέναν. Αν χρειαστεί κάνε εσύ το πρώτο βήμα για να βελτιώσεις τις διαπροσωπικές σου σχέσεις και αν η τοξικότητα αφορά αποκλειστικά τον εαυτό σου, τότε η αλήθεια είναι (αν και σκληρή) πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πίσω από αυτή την συμπεριφορά σου. Υπάρχουν όμως αμέτρητοι τρόποι και μάλιστα αποτελεσματικοί ώστε να αλλάξεις. Δώσε αυτή την one in a lifetime ευκαιρία στον εαυτό σου! Δώσε αυτή την ευκαιρία αν χρειαστεί και σε όλους εκείνους που σε γεμίζουν τοξικότητα, και αν δεν υπάρξει αλλαγή τότε keep going. Δεν έχεις κανέναν απολύτως λόγο να συνεχίσεις να στηρίζεις και να ανέχεσαι τέτοιου είδους συμπεριφορές.