Τι είναι πιο παράξενο από ένα σύντροφο με παρελθόν; Ένας σύντροφος χωρίς καθόλου παρελθόν. Μετά από ένα ορισμένο σημείο στη ζωή μας, κουβαλάμε πράγματα και καταστάσεις με τη μορφή προσωπικών αγώνων, προηγούμενων σχέσεων και εμπειριών.

Η τραγουδίστρια και ηθοποιός Dinah Shore σοφά έχει δηλώσει πως: «Τα προβλήματα είναι μέρος της ζωής μας και αν δεν τα μοιραστείς, δεν δίνεις στο άτομο που σε αγαπάει την ευκαιρία να σε αγαπήσει αρκετά». Αυτό ισχύει για κάθε είδους προβλήματος – στο παρόν και στο παρελθόν σου.

Είναι πολλά τα πράγματα που συνήθως μένουν κρυφά ανάμεσα στους δύο συντρόφους. Αφορούν τη σεξουαλική ζωή που είχαν ως τώρα, οικογενειακές υποθέσεις καθώς και θέματα υγείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όσο περνάει ο καιρός και δημιουργείται μεγαλύτερη οικειότητα αυτά αποκαλύπτονται.

Είναι λογικό να δυσκολεύεσαι να μιλήσεις, ειδικά σε κάποιον άνθρωπο που δεν τον ξέρεις καλά. Φοβάσαι ότι θα γίνεις πιο τρωτή, ότι θα φανούν οι αδυναμίες και οι ανασφάλειες σου. Όταν όμως έχεις επιλέξει έναν άνθρωπο να μοιραστείς τη ζωή σου, δεν είναι λογικό να θες να μιλάς για τα πάντα;

Ας δούμε μερικά tips που ίσως διευκολύνουν τη διαδικασία του ”μοιράσματος”

«Τα μεγάλα μυστικά στις σχέσεις δεν λειτουργούν», λέει η Abby Rodman, συγγραφέας του βιβλίου «Should You Marry Him», «δημιουργούν τοίχους και απόσταση μεταξύ των συντρόφων». Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας για τη σωστή στιγμή που θα θελήσεις να μοιραστείς παραπάνω πληροφορίες με τον άλλον. Συνήθως είναι μια διαδικασία που γίνεται σταδιακά και εξαρτάται και από τον χώρο που σου δίνει ο άλλος. Εάν μπορούμε να δώσουμε μια συμβουλή θα ήταν να μην μπεις σε λεπτομέρειες για τις προηγούμενες σχέσεις σου ή εμπειρίες στο πρώτο ραντεβού.
Τα καλά νέα είναι ότι δεν απαιτείται να πεις τα πάντα στον νέο σου σύντροφο. Σίγουρα το να εμπιστευτείς τον άλλον και να σε κάνει να νιώσεις ασφαλής να μιλήσεις για κάτι είναι καλό σημάδι. Από εκεί και πέρα όμως, θα μιλήσεις μόνο για ότι έχεις την ανάγκη και νιώθεις έτοιμη εσύ να μοιραστείς. 

Να είσαι έτοιμη για την αντιμετώπιση του άλλου

Μπορεί να μοιραστείς κάτι με τον σύντροφό σου αυθόρμητα. Μπορεί και να το έχεις επεξεργαστεί από πριν. Στη δεύτερη περίπτωση ίσως είναι πιο εύκολο να προβλέψεις την αντίδραση του άλλου. Εάν βρίσκεσαι σε μια στοργική, υποστηρικτική σχέση, το να μιλήσεις για το παρελθόν σου δεν θα αλλάξει το πώς αισθάνεται ο σύντροφός σου για εσένα. Αλλά να έχεις στο μυαλό σου ότι μπορεί να εκπλαγεί ή να αναστατωθεί για αυτό που μοιράζεσαι. Το πιο σημαντικό πράγμα και για τους δυο σας είναι να αντιδράτε με σεβασμό στα συναισθήματα του άλλου. “Εάν πρόκειται να αποκαλύψετε κάτι οδυνηρό στον σύντροφό σας, δώστε του μια ιδέα ότι πρόκειται να μοιραστείτε κάτι μαζί του που είναι δύσκολο για εσάς”, συμβουλεύει η Rodman. “Ενημερώστε τον ότι φοβάστε ότι μπορεί να σας κρίνει ή ακόμη και να σας αφήσει όταν μάθει αυτές τις πληροφορίες.”

Ίσως μάθεις πράγματα και για τον ίδιο

Σίγουρα δυσκολεύεσαι να εκθέσεις τον εαυτό σου και να αποκαλύψεις τα μυστικά σου. Αυτό όμως θα μπορούσε επίσης να έχει μια μεγάλη ανταμοιβή – γνωρίζοντας ότι είσαι με το σωστό άτομο. Παρατήρησε προσεκτικά πώς αντιδρά ο σύντροφός σου στην αποκάλυψή σου, μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα. Ίσως να νιώσει άνετα και να αποκαλύψει προσωπικές του πληροφορίες, ή να εκφράσει τη συμπάθειά του για κάτι που σου συνέβη. Οι πράξεις του μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο μετά από αυτό που μοιράστηκες. Το πιο σημαντικό σε μια σχέση είναι όσο και να δυσκολεύεσαι να μοιραστείς πράγματα, στο τέλος να αισθάνεσαι αποδεκτή. Να μην σε κρίνουν για ότι συνέβη στο παρελθόν. «Όταν μοιράζεσαι ένα μυστικό με τον σωστό σύντροφο, έχει την τιμή να προστατεύσει αυτό το μυστικό – ειδικά αν σου έχει προκαλέσει πολύ πόνο», λέει η Rodman. “Έπειτα, έχει την ευκαιρία να σε βοηθήσει να θεραπευτείς από τη ντροπή και την ενοχή που μπορεί να σε κατακλύζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις σχέσεις, δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο – ή όμορφο – απ’ αυτό.”
featured photo: unsplash.com/@priscilladupreez