Αν σου ζητήσω να σκεφτείς την καθημερινότητά σου, πιθανότατα θα μου εξηγήσεις ότι αποτελείται από ένα ατελείωτο τρέξιμο ανάμεσα σε υποχρεώσεις, οι οποίες οριακά χωρούν μέσα στο πλαίσιο μιας ημέρας.

Είναι, επίσης, πολύ πιθανό να ανήκεις στο 99% εκείνων που θα ήθελαν η ημέρα να έχει περισσότερες ώρες για να προλαβαίνουν πιο άνετα όλα όσα έχουν να κάνουν. Κι όλα αυτά στην εποχή της εξελιγμένης τεχνολογίας, που μικραίνει τις αποστάσεις, διευκολύνει την επικοινωνία και λύνει μερικά από τα προβλήματα της καθημερινότητα μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού.

Και σε ρωτώ: Μήπως, παρ’ όλες τις διευκολύνσεις που έχουμε σήμερα, εξακολουθούμε να μην απολαμβάνουμε τη ζωή; Και τι πρέπει να γίνει για να το καταφέρουμε;

Να κατεβάσουμε ταχύτητα, απαντά ένας ολοένα αυξανόμενος όγκος ανθρώπων, τάσεων και κοινωνικών μηνυμάτων. Χαρακτηρίζοντας κάτι ως «αργό» έχει συνήθως αρνητικό πρόσημο. Είτε πρόκειται για την αργή οδήγηση ή την αργή εξυπηρέτηση, όλα μας αναστατώνουν και μας προκαλούν ακόμη περισσότερο άγχος. Κι όμως, δυναμώνουν όλο και περισσότερο οι φωνές που υποστηρίζουν το αργό σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το hashtag #slowfashion, που έχει συγκεντρώσει σχεδόν 15 εκατομμύρια δημοσιεύσεις, καθώς μαθαίνουμε τις φρικτές συνθήκες παραγωγής του γρήγορου λιανικού εμπορίου.

Το να μάθεις να επιβραδύνεις είναι μια μορφή τέχνης και ο σύγχρονος κόσμος έχει πλέον άλλες ιδέες. Η σύγχρονη τεχνολογία μας έχει δώσει τη δυνατότητα να είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι, με αποτέλεσμα να μην είμαστε ποτέ απόλυτα παρόντες σε αυτό που ζούμε κάθε στιγμή. Ίσως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για αλλαγές από την έλευση ενός νέου έτους.

Το Country Living δίνει ιδέες για το πώς να υιοθετήσεις κι εσύ έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής:

Εσωτερικοί χώροι: Ηρεμία και απλότητα

Αξιοποίησε στο έπακρο το φυσικό φως όπου μπορείς. Σκέψου την παλέτα χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσεις στους χώρους σου και εξισορρόπησε τους ουδέτερους τόνους με φωτεινότερα, πιο τολμηρά μοτίβα. Επαναξιολόγησε τη διακόσμηση των τοίχων: Μήπως είναι υπερφορτωμένοι; Αγκάλιασε την ιδέα του hygge, ανάβοντας κεριά και χρησιμοποιώντας μαλακό αντί για έντονα φώτα.

Γυμναστική: Επανασυνδέσου με το φυσικό περιβάλλον μέσα από δραστηριότητες που σε γεμίζουν

Δοκίμασε νέες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους που σου φαίνονται ενδιαφέρουσες. Είναι ένας καλός τρόπος να συνδέεσαι με το φυσικό περιβάλλον και να εξασφαλίσεις μια σταθερή αίσθηση ηρεμίας και ευεξίας.

Μόδα: Ναι στα διαχρονικά κομμάτια

Αν επισκεφθείς το ίδιο κατάστημα ρούχων με διαφορά μιας εβδομάδας, πιθανότατα θα εκπλαγείς να ανακαλύψεις ότι θα βρεις πολλά διαφορετικά προϊόντα. Πρόκειται για μια μόδα που έχει δημιουργήσει το fast fashion, το οποίο, εκτός όλων των άλλων μειονεκτημάτων του, έχει δημιουργήσει -δικαίως- ένα έντονο κύμα αντιδράσεων λόγω των άθλιων συνθηκών εργασίας, που συμπεριλαμβάνει και παιδιά.

Αντί, λοιπόν, να πετάς τα ρούχα που αγόρασες μόλις πέρυσι, δημιούργησε μια ντουλάπα – χρονοκάψουλα, με διαχρονικά κομμάτια, που μπορείς να συνδυάσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, διατηρώντας άψογο στυλ, όπως κι αν εξελίσσεται η μόδα. Όταν κάνεις αγορές, αναζήτησε ποιότητα, βιώσιμα και ηθικά πρότυπα.

Μετακινήσεις: Άφησε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ

Περνώντας περισσότερο χρόνο έξω αντί για μέσα στο αυτοκίνητο, θα νιώσεις να συνδέεσαι καλύτερα με τον περιβάλλοντα χώρο, αντί για την άψυχη εμπειρία που θα έχεις μέσα στο αυτοκίνητο. Κάλυψε τις αποστάσεις που κάνεις καθημερινά με τα πόδια, τουλάχιστον όπου αυτό είναι εφικτό. Θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο, αλλά είναι χαλαρωτικό και θα σε απαλλάξει από την αίσθηση του διαρκούς τρεξίματος από υποχρέωση σε υποχρέωση.

Διασκέδαση: Κλείσε τις οθόνες

Κλείσε την τηλεόραση και μείωσε τον χρόνο που αφιερώνεις σε ψηφιακές πλατφόρμες. Άσε τα ψηφιακά βιβλία και πιάσε στα χέρια σου ένα κανονικό. Μελέτες υποστηρίζουν ότι ακόμη και το ξεφύλλισμα των χάρτινων σελίδων είναι μέρος μιας πιο γεμάτης, ολοκληρωμένης και χαλαρωτικής εμπειρίας. Μπορείς να υιοθετήσεις το διάβασμα ενός βιβλίου ως βραδινή συνήθεια πριν τον ύπνο. Θα εκπλαγείς από το πόση χαλάρωση θα σου προσφέρει να αφήσεις τις ψηφιακές οθόνες και να αποφορτιστείς σταδιακά μέσα από μια τέτοια ηρεμιστική δραστηριότητα.