Η Beth Ribarsky, ειδική σχέσεων και καθηγήτρια διαπροσωπικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Illinois Springfield, αναφέρει σε άρθρο, ότι τα τυπικά πρωινά μηνύματα δεν είναι απαραίτητα σε κάθε σχέση, αλλά μπορούν να παρέχουν επιβεβαίωση και κάποια συνέπεια στους συντρόφους.

«Καθημερινές σχεσιακές τελετουργίες όπως αυτή μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός κλίματος σταθερότητας, που κρατά ένα ζευγάρι συνδεδεμένο», εξηγεί. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τηρείς ευλαβικά τέτοιες συνήθειες στη σχέση σου. Άλλωστε, δεν είναι όλα τα μηνύματα κατάλληλα για όλες τις ώρες.

Όπως:

Το ειρωνικό: «Μια χαρά πηγαίνει η μέρα μου, ευχαριστώ που ρώτησες»

Τι είσαι; Εννέα χρονών; Εάν σου αρέσει να λαμβάνεις πρωινά μηνύματα από τ@ σύντροφό, αλλά δεν τα λαμβάνεις, αυτός δεν είναι λόγος ώστε ένα επικριτικό μήνυμα να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις το πρωί.

Το πρωί συμβολίζει μια νέα αρχή για τους ανθρώπους, επομένως είναι καλύτερο να ξεκινάς με μια θετική διάθεση. Επίσης, δεν γνωρίζεις τι μπορεί να συμβαίνει εκείνη την ώρα στον άλλον, οπότε μην κάνεις υποθέσεις πριν ακούσεις τι έχει να σου πει.

Το πανικόβλητο: «Πάρε με όταν ξυπνήσεις. Είναι επείγον»

Κανείς δεν θέλει να αισθάνεται άγχος από τη στιγμή που θα ξυπνήσει. Τα ασαφή πρωινά μηνύματα, όμως, μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητο και περιττό στρες.

Ποιος θέλει να λάβει ένα τέτοιο μήνυμα μόλις ανοίξει τα μάτια του; Μην τρομάξεις τον άνθρωπό σου χωρίς να είσαι σαφής. Καλύτερα πες απευθείας ποιο είναι το επείγον ή μην στείλεις καθόλου μήνυμα. Αλλιώς, κάποιος θα περιμένει να ακούσει τα χειρότερα, ενώ στην πραγματικότητα εσύ μπορεί να θέλεις να πεις ότι τελείωσε ο καφές στο σπίτι.

Το επιτακτικό: «Εδώ είναι μια λίστα με αυτά που πρέπει να κάνεις σήμερα»

Το να ξυπνάς και να τσεκάρεις τις δικές σου υποχρεώσεις για την ημέρα μπορεί να προκαλέσει ήδη αρκετό άγχος σε σένα. Αντιλαμβάνεσαι, επομένως, ότι το τελευταίο πράγμα που θέλει να λάβει κάποιος το πρωί είναι ένα μήνυμα με μια λίστα γεμάτη υποχρεώσεις.

Αν στέλνεις υπενθυμίσεις για ευθύνες, αιτήματα για βοήθεια και υποχρεώσεις ή την απογοήτευσή σου για πράγματα που δεν έχουν γίνει ακόμα, μπορεί να αντιμετωπίσεις τη δυσαρέσκεια του άλλου ατόμου. Κάπως λογικό ε;

Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να επικοινωνήσεις τις ανάγκες σου στο άλλο άτομο. Ίσως μία καλή λύση είναι να αποφεύγεις αυτή να είναι η πρώτη επικοινωνία της ημέρας με τ@ σύντροφό σου. Εάν υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνει κάποιος κι εσύ θέλεις να του τα θυμίσεις, δώσε στον άνθρωπό σου τον απαραίτητο χώρο να ξυπνήσει, να ανακτήσει την ενέργειά του και τον ενημερώνεις αργότερα για τις υποχρεώσεις.

Το ζηλιάρικο: «Γιατί δε μου έστειλες χθες το βράδυ;»

Μια καλή σχέση δεν έχει ανάγκη τη συνεχή ψηφιακή επικοινωνία. Ας αποφύγεις να ξεκινήσεις τη μέρα σου ανακρίνοντας τον άνθρωπό σου.

Η Isabella Meyer, ειδικός στην ψυχολογία και συντάκτρια στο Artincontext, λέει ότι αρνητικά πρωινά μηνύματα μεταξύ των ζευγαριών, όπως αυτό, μπορεί συχνά να είναι «σημάδι τεταμένης σχέσης», ειδικά αν είναι υπερβολικά επικριτικά. «Αν τα ζευγάρια στέλνουν αρνητικά και αγενή μηνύματα μεταξύ τους, θα μπορούσε να είναι καιρός να κάνουν ένα βήμα πίσω, να κάνουν ένα διάλειμμα και να δώσουν ο ένας στον άλλον λίγο χώρο», λέει η Meyer.

Το απλό: «Καλημέρα»

Αυτό το μήνυμα στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την κουλτούρα των σχέσεων, αλλά οι ειδικοί λένε ότι στην πραγματικότητα δεν είναι καλό να στέλνεις μια σκέτη καλημέρα το πρωί.

Σύμφωνα με την Chelsea Leigh Trescott, παρουσιάστρια του podcast Thank You Heartbreak, ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να στείλεις το πρωί είναι οτιδήποτε ένα γενικό, αόριστο μήνυμα, που δεν έχει τίποτα προσωπικό για τον παραλήπτη. «Μοιάζει με μια κενή χειρονομία, που δίνει την εντύπωση ότι ο άνθρωπος που το στέλνει το κάνει σαν αγγαρεία και στην πραγματικότητα στερείται προσοχής και καλής πρόθεσης».