Όλοι πλέον μπορούμε να αναγνωρίσουμε πως το Chernobyl είναι μία από τις μίνι σειρές που μας καθήλωσαν. Μετά την προβολή και του τελευταίου επεισοδίου θυμηθήκαμε πόσο ξεχωριστές είναι οι σειρές με λιγότερα επεισόδια. Κρατούν την αγωνία στο έπακρο και βγάζουν από τη δύσκολη θέση όσους θέλουν την τελειώσουν άμεσα. Εκτός αυτού λύνουν και την απορία σε εκείνους, που μια ταινία δε τους είναι αρκετή. Οι μίνι σειρές δεν είναι ούτε πολύ μικρές, ούτε κουραστικές, αλλά δε σε κάνουν και να τις βαρεθείς. Εκτός, όμως του Chernobyl υπάρχουν και άλλες μίνι σειρές για να δεις μετά από αυτό. Μας αρέσουν εξίσου και κάποια από αυτές σίγουρα θα γίνει η επόμενη αγαπημένη σου.

Band of brothers (HBO – 2001)

Πρόκειται για μία σειρά 10 επεισοδίων είναι όμως ικανή να σε κάνει να τη δείτε σχεδόν σε μία ημέρα. Είναι μια αληθινή ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Στέφεν Άμπροουζ. Παραγωγοί ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Τομ Χάνκς, μετρ στο είδος τους. Πρωταγωνιστής είναι ο αγαπημένος Ντέμιαν Λιούις. Αφηγείται το έπος των ανδρών του 506ου σμήνους, της 101ης αεροπορικής μοίρας, που έμεινε γνωστό στην ιστορία ως «Easy Company». Με βάση τις αφηγήσεις των επιζώντων στρατιωτών, την αλληλογραφία τους και τα χρονικά των εφημερίδων εκείνης της εποχής. Ξεδιπλώνονται άγνωστα γεγονότα του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και ηρωικές στιγμές, όπως η πτώση τους με αλεξίπτωτα στην κατεχόμενη Γαλλία την ημέρα της Απόβασης των Συμμάχων. Η αντίσταση τους στη Μάχη των Αρδενών και η θεαματική κατάληψη της απρόσιτης «Αετοφωλιάς» του Χίτλερ, στο Berchtesgaden.

Genius (National Geographic – 2017)

Είναι μία από τις ελάχιστες σειρές που αναφέρονται κατά αποκλειστικότητα σε ένα πρόσωπο. Στο Genius παρουσιάζεται με άκρως ρεαλιστικό τρόπο η ζωή του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ο Αϊνστάιν υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Στη σειρά ξετυλίγεται τόσο η επαγγελματική του πορεία όσο και οι κοσμογονικές επιστημονικές του ανακαλύψεις. Αλλά και οι  λιγότερο γνωστές πτυχές μιας εξίσου πολυτάραχης προσωπική ζωής. Βασισμένο στο βιβλίο του Ουόλτερ Αϊζακσον, «Einstein: His Life and Universe», το «Genius.» ξεδιπλώνει παράλληλα τα νεανικά χρόνια του Αϊνστάιν (τον υποδύεται σε νεαρή ηλικία ο Τζόνι Φλιν) από τη Γερμανία στις σπουδές του στην Ελβετία και την αδιάκοπη σύγκρουσή του με το πανεπιστημιακό κατεστημένο, έως την πιο ώριμη περίοδό του (με τη μορφή του Τζέφρι Ρας), καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τον αντισημιτισμό και την άνοδο του ναζισμού μέχρι την αυτοεξορία του στις ΗΠΑ και τη βεντέτα του με τον Εντγκαρ Τζ. Χούβερ, τη στάση του κατά τη διάρκεια δύο παγκοσμίων πολέμων και την ανάδειξή του σε διασημότητα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Patric Melrose ( Showtime – 2018 )

Μια ακόμη εξαιρετική δουλειά του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς σε μία άψογη σειρά μόλις 5 επεισοδίων. Η σειρά Patric Melrose βασίζεται στα αυτοβιογραφικά βιβλία του συγγραφέα Edward St. Aubyn. Κεντρικός ήρωας είναι ο Patric Melrose ο οποίος, παρά τη μόρφωση, τις ευαισθησίες και τις προθέσεις του, αποτελεί ένα υποδειγματικά προβληματικό προϊόν. Χυδαία προνόμια και βαριά κουσούρια της αγγλικής αριστοκρατίας που κληρονομούνται από γενιά σε γενιά. Παιδική κακοποίηση, χρόνιος εθισμός στα πιο σκληρά ναρκωτικά, αλκοολισμός και ένα αβάσταχτο φορτίο από ψυχολογικά τραύματα και συναισθηματικές φρίκες. Αυτά κληροδότησαν στον Πάτρικ, αλλά και στον ίδιο τον συγγραφέα ο σαδιστής πατέρας ημι-αριστοκράτης. H αποξενωμένη μητέρα του, πλούσια Αμερικανίδα κληρονόμος, ιδανικά διατηρημένη σε γυάλα από λεφτά, αλκοόλ και ψευδαισθήσεις.

American Crime Story: The assassination of Gianni Versace (Νetflix 2018)

Μία αυτοτελής σειρά από τον σκηνοθέτη του American Horror Story. Αποτελεί το δεύτερο κύκλο της σειράς American Crime Story και αφορά το χρονικό  της δολοφονίας του Gianni Versage. Η σειρά ξεκινάει με τη δολοφονία του και στη συνέχεια ξετυλίγεται όλο το κουβάρι του προφίλ του δολοφόνου. Ήδη στα μισά από τα 9 επεισόδια, αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχουν πολλοί παραπάνω χαρακτήρες που έπαιξαν τον δικό τους ρόλο για να δολοφονηθεί ο Versace. Η υπόθεση βασίζεται στις έρευνες του FBI. Τα δημοσιεύματα της εποχής, αλλά και τις συνεντεύξεις που βγήκαν στην επιφάνεια, Σκοπός της σειράς είναι να καταλάβουμε τον άνθρωπο πίσω από τον φόνο. Πέρα από τον κόσμο της μόδας, βλέπεις την ιδιαίτερη σχέση της Donatella και του Gianni οπού εκτός από αγάπη κυριαρχούσε ο αλληλοσεβασμός και η κατανόηση.

featured image: HBO.com