Οι millenial είναι η γενιά με το πιο αμφίβολο οικονομικό μέλλον. Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα βγάζουμε κατά πάσα πιθανότητα πολύ λιγότερα χρήματα από τους γονείς μας ενώ ως millennials θα καλούμαστε παράλληλα να ανταπεξέλθουμε σε ένα πολύ συγκεκριμένο lifestyle, το οποίο μας υπαγορεύουν τα social media, οι απανταχού influencers και οι μέχρι τώρα εμπειρίες μας. Πολλές φορές αγωνιώ για το αν θα μπορώ να συντηρήσω το lifestyle σύμφωνα με το οποίο μεγάλωσα και για το –ακόμα πιο βασικό- αν θα ζω μια αξιοπρεπή καθημερινότητα.

Υπάρχουν δυο κατηγορίες millennials. Εκείνοι που κάνουν πολλή οικονομία και εκείνοι που…όχι και τόσο. Ανήκω στη γενιά που έζησε και συνεχίζει να επηρεάζεται από την κρίση του ’08 και όσο και αν δεν μου αρέσει, τα χρήματα είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μας.

Το οικονομικό αποτελεί για τους millennials ένα μπέρδεμα. Οπότε, ιδού μερικοί τρόποι που μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα όντας millennial.

Mirza Babic

Άρχισε με μια καταγραφή των εξόδων σου.

Αν κρατάς αρχείο, ακόμα καλύτερα. Πήγαινε τρεις έως έξι μήνες πίσω και προσπάθησε να καταλάβεις που ξόδεψες τα χρήματα σου. Μπορείς να έχεις χρήματα με δυο τρόπους. Είτε με το να βγάζεις περισσότερα, είτε με το να ξοδεύεις λιγότερα. Αν δεν έχεις άμεσο τρόπο να γεννήσεις λεφτά, δες αν μπορείς να περιορίσεις τα έξοδα σου. Ένα πολύ απτό παράδειγμα είναι ο καφές. Αν υπολογίσουμε τους καφέδες στο χέρι είμαι σίγουρη ότι θα βγει ένα πολύ ευκαταφρόνητο ποσό. Ορίστε μια ιδέα. Επένδυση σε ένα θερμός και μείωση εξόδων.

Η εξοικονόμηση χρημάτων είναι θέμα τόσο οργάνωσης όσο και έμπνευσης.

Θα χρειαστεί μια λεπτομερής λίστα με το μηνιαίο εισόδημα, τα απαραίτητα έξοδα, τα όχι και τόσο απαραίτητα έξοδα και τα έξοδα ευχαρίστησης. Αναλυτικότερα: τα απαραίτητα έξοδα είναι εκείνα που πρέπει οπωσδήποτε να τακτοποιηθούν, όπως ενοίκιο, βενζίνες, λογαριασμοί κλπ. Επίσης για κάποιον απαραίτητο έξοδο μπορεί να είναι η συνδρομή στο γυμναστήριο ενώ για κάποιον άλλο αυτό να εμπίπτει στην κατηγορία «όχι και τόσο απαραίτητα έξοδα». Τα τελευταία είναι αυτά που ονομάζω ευέλικτα έξοδα. Εκείνα που μπορούμε να μειώσουμε άμεσα, όπως πχ ο καφές. Και τέλος, πάντα θα πρέπει να υπολογίσουμε τα έξοδα ευχαρίστησης γιατί καλή και η οικονομία, αλλά δεν γίνεται η ζωή μας να μπαίνει στο pause για το πρόγραμμα συνταξιοδότησης μας.

Πέρα από τα παραπάνω έξοδα, χρέωσε στον εαυτό σου ένα ποσοστό των εσόδων σου που θα μπει στις οικονομίες σου.

Δηλαδή, αφού υπολογιστούν τα έξοδα της καθημερινότητας από τα περισσευούμενα (ελπίζω να υπάρχουν) ένα μέρος θα μπει στην άκρη και δεν θα το πειράξεις για κανέναν λόγο, παρά μόνο σε περιπτώσεις πολύ έκτακτης ανάγκης, οι οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι η καινούρια κολεξιόν στα Ζάρα.

Ξεκίνα το σύστημα «ταπεράκι».

Πάρα πολλά χρήματα φεύγουν σε σνακ και σε φαγητό απ’έξω και ενώ μπορεί να σκέφτεσαι πως επιλέγεις οικονομικά, πίστεψε με είναι πολύ πιο οικονομικό (για να μην πω και υγιεινό) να παίρνεις φαγητό και σνακ από το σπίτι. Θα εξοικονομήσεις ένα πολύ μεγάλο μέρος χρημάτων.

Χρησιμοποίησε applications για την καταγραφή των εξόδων σου.

Εγώ χρησιμοποιώ το Money Manager και έχει κάνει τη ζωή και την καταγραφή των εξόδων μου πολύ πιο εύκολη.

Διαχειρίσου τα απροσδόκητα χρήματα με σύνεση.

Είτε έχεις γιορτή/ γενέθλια, κέρδισες στο λόττο ή τα βρήκες στο δρόμο. Μην βιαστείς να τα ξοδέψεις. Μπορείς κάλλιστα να τα βάλεις στα «ανέγγιχτα» χρήματα σου και να μεγαλώσεις τις οικονομίες σου.

Το να μιζεριάζουμε για τα χρήματα είναι, δυστυχώς, καθημερινό φαινόμενο. Ό,τι και να κάνεις, λοιπόν, φρόντισε να μην ξεχνάς να απολαμβάνεις τη ζωή σου και την καθημερινότητα σου σκεπτόμενη παράλληλα το μέλλον σου και τα όνειρα σου. Να σκέφτεσαι πάντα τι είναι πιο σημαντικό; Κάτι που θέλεις να ψωνίσεις παρορμητικά ή οι διακοπές το καλοκαίρι; Μικρά βήματα και μικρές αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή σου και να βελτιώσουν την ποιότητα της. Μην αφήνεις τη ζωή σου να περιστρέφεται γύρω από τα χρήματα, αλλά προσπάθησε παράλληλα να έχεις τον έλεγχο της κατάστασης.

featured photo: rawpixel