Το micro-needling είναι μία από τις πιο γνωστές θεραπείες αναζωογόνησης του δέρματος. Μπορεί σαν διαδικασία να ακούγεται τρομακτική, ωστόσο η συγκεκριμένη θεραπεία ενδείκνυται για την αντιμετώπιση ουλών λόγω ακμής, τη μείωση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών γύρω από το στόμα και τα μάτια, τη βελτίωση των δυσχρωμιών και την εξαφάνιση των διεσταλμένων αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, εξομαλύνει τις ραγάδες και προσδίδει βαθιά ενυδάτωση και λάμψη στην επιδερμίδα!   

harpersbazaar.com

Πρόκειται ουσιαστικά για μία μη επεμβατική μέθοδο διέγερσης του κολλαγόνου που παράγει ο οργανισμός μας με τη βοήθεια ενός dermaroller. Το dermaroller είναι μία συσκευή χειρός η οποία έχει στην άκρη της έναν κύλινδρο που αποτελείται από μικροβελόνες μήκους 0.5 – 2 mm. Οι μικροβελόνες τραυματίζουν ελεγχόμενα το δέρμα, με σκοπό  να παράγει περισσότερη ελαστίνη και κολλαγόνο. Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, όπως χημικά peels ή θεραπείες με laser, το micro-needling τραυματίζει ελάχιστα το δέρμα. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί σε περιοχές στις οποίες η επιδερμίδα είναι αρκετά λεπτή όπως π.χ. η περιοχή γύρω από τα μάτια. 

Η θεραπεία διαρκεί από 5 λεπτά μέχρι μια ώρα, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Οι λεπτές βελόνες της συσκευής διαπερνούν το δέρμα δημιουργώντας μικρό-τραυματισμούς που ενεργοποιούν την κυτταρική αναζωογόνηση. Μετά τη θεραπεία micro-needling παρατηρείται ερυθρότητα, ξηρότητα και απολέπιση.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι ορατά εντός 1 εβδομάδας και ολοκληρώνονται σε 6-8 συνεδρίες. Οι συνεδρίες μπορούν να επαναληφθούν ανάλογα με το περιστατικό με συχνότητα ανά 10 ημέρες έως και ανά 2 μήνες.

allure.com

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά η τεχνική αυτή εφαρμοζόταν μόνο στο ιατρείο, όμως πλέον μπορείς να βρεις συγκεκριμένες συσκευές και στην αγορά, για να κάνεις micro-needling στο σπίτι! Αυτές οι συσκευές περιλαμβάνουν βελόνες μικρότερες σε μήκος από αυτές που περιλαμβάνουν οι συσκευές που χρησιμοποιούνται στα ιατρεία. Βέβαια, η θεραπεία στο ιατρείο είναι σαφώς ασφαλέστερη, καθώς στο σπίτι οι συσκευές ενδέχεται να μολυνθούν.


 featured photo via newsparsi.com