Πρέπει να αρχίσουμε να τις αντιμετωπίζουμε σαν σύννεφα που καταφέρνουμε να τα παρακολουθούμε και με τη σειρά τους αυτά εξαφανίζονται. Παρότι αυτή είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα συμβουλή, σε αυτό που πρέπει στην ουσία να σταθούμε είναι η “παρακολούθησή” τους.

Δεν έχει καμία αξία να μάθεις να διώχνεις όλες τις αρνητικές σκέψεις αν δεν καταφέρεις να βρεις τη ρίζα τους. Αυτό που πρέπει πρώτα να αποδεχτούμε είναι πως η ανθρώπινη φύση είναι πολύπλευρη και οι αρνητικές σκέψεις αποτελούν ένα βασικό μέρος της. Γι’ αυτό πρέπει να τις αγκαλιάσουμε για να τις κατανοήσουμε.

http://spells-of-life.tumblr.com
www.spells-of-life.tumblr.com

Αν θέλεις να απαλλαγείς με τον πιο σωστό τρόπο από αυτές, οφείλεις για αρχή να σταματήσεις να τις φοβάσαι. Όταν σου έρχεται μια αρνητική σκέψη και την αποφεύγεις με λάθος τρόπο και φυσικά για τους λάθος λόγους, τότε πιθανότατα αυτή θα γυρίσει ακόμη πιο ισχυρή. Προσπάθησε να αρχίσεις να ακούς τις σκέψεις σου και να απαντάς με ειλικρίνεια σε αυτές. Με το να είσαι ένας απλός παρατηρητής, το μόνο που καταφέρνεις είναι να διαιωνίζεις καταστάσεις στο μυαλό σου.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που θα ήταν καλό να κρατήσουμε είναι πως με αυτή την πρακτική ακόμη και μετά από αρκετό καιρό οι αρνητικές σκέψεις δε θα εξαφανιστούν τελείως αλλά θα γίνουν πιο διαχειρίσιμες. Είναι αρκετά απελευθερωτικό να μάθουμε πως να αντιδράμε σε αυτές τις καταστάσεις του μυαλού μας. Γιατί ουσιαστικά αυτές είναι που μας χαρακτηρίζουν ως άτομα.

www.tumblr.com
www.tumblr.com

Ο Ajahn Amaro, ένας βουδιστής μοναχός ισχυρίζεται πως μόνο το 5% των σκέψεών μας είναι παραγωγικό. Το υπόλοιπο 95% είναι σαν μια ταινία που έχει ξαναπαίξει στον εγκέφαλό μας. Κάτι αρκετά ενδιαφέρον με αυτή την πρακτική είναι πως δε μας βοηθάει μόνο με τις αρνητικές σκέψεις αλλά έχει θετικές επιδράσεις και στην κατάθλιψη. Όσο περισσότερο εξασκούμαστε λοιπόν τόσο καλύτερα και πιο εμφανή θα είναι τα αποτελέσματα στην καθημερινότητά μας. Αξίζουμε το κάτι παραπάνω, αξίζουμε μια καθημερινότητα ελαφρωμένη από το βάρος που μας δίνει η κάθε αρνητική σκέψη ξεχωριστά.