Ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ατόμων που απόλαυσε στο έπακρο την «αναγκαστική» απόχη από τα μέσα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα; Πολύ σωστά, αναφερόμαστε στην ιστορική μέρα που «έπεσε» το Facebook, το Instagram και το What’s up. Αν απάντησες «ναι» χωρίς δεύτερη σκέψη, τότε ίσως έχεις σκεφτεί αρκετές φορές να διαγράψεις τον λογαριασμό σου από τα social media και συγκεκριμένα από το Instagram. Κάνουμε λάθος; Εξάλλου, όλοι χρειαζόμαστε κάποια στιγμή ένα μικρό ή μεγάλο διάλλειμα από τον εικονικό κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Κάπου εδώ, πρέπει να τονίσουμε ότι η διαδικασία διαγραφής ενός λογαριασμού από το Instagram είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι αναμενόταν. Βλέπεις, σε αντίθεση με την ευκολία με την οποία μπορείς να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό, η διαγραφή σου από το σύστημα απαιτεί περισσότερη δουλειά. Εκτός από το ότι δεν υπάρχει επιλογή διαγραφής του λογαριασμού σου από την εφαρμογή Instagram (πρέπει να συνδεθείς στον ιστότοπο της επιφάνειας εργασίας), χρειάζονται 30 ημέρες από τη στιγμή που κάνεις αίτημα διαγραφής του profile σου για να ολοκληρωθεί ή οριστική αφαίρεση του λογαριασμού σου. Όπως καταλαβαίνεις, ανάμεσα σε αυτές τις 30 μέρες, πολλά μπορεί να συμβούν. Ίσως για παράδειγμα, αλλάξεις γνώμη.

Μήπως αυτό το “κόλπο” δεν είναι και τόσο κακή ιδέα; 

Εκ πρώτης όψεως, το παραπάνω τέχνασμα του Instagram δεν φαίνεται και τόσο κακή ιδέα. Άλλωστε, αν διαγράψεις κατά λάθος τον λογαριασμό σου, η πλατφόρμα σου δίνει τη δυνατότητα να επαναφέρεις όλες τις φωτογραφίες σου πριν εξαφανιστούν για πάντα. Ωστόσο, για όσους αποφασίζουν να διαγράψουν τον λογαριασμό τους για λόγους ψυχικής υγείας -και μην ξεχνάμε, στον κόσμο του Instagram όλα μοιάζουν ψεύτικα- ή πιο συγκεκριμένα, εκείνους που αισθάνονται ότι έχουν εθιστεί στην πλατφόρμα, η περίοδος των 30 ημερών μπορεί να κάνει τη διαδικασία ακόμα πιο επίπονη.

Ποια είναι η λύση; 

Μέσα σε αυτή την αναταραχή, υπάρχει και το επιχείρημα ότι η «περίοδος χάριτος» των 30 ημερών είναι απαραίτητη. Μήπως ήρθε η κατάλληλη στιγμή το Instagram να υποστηρίζει περισσότερο τους χρήστες του και να τους αποτρέπει από το να χρειαστεί να εγκαταλείψουν την πλατφόρμα για θέματα ψυχικής υγείας;

Σύμφωνα με τη Jennifer Quigley-Jones, social media expert και ιδρύτρια της Digital Voices, «η cooling-off περίοδος είναι ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για τους influcncers των οποίων οι λογαριασμοί έχουν παραβιαστεί και ζουν από τη δουλειά τους στην πλατφόρμα». Στη συνέχεια, τονίζει ότι «το πρόβλημα δεν είναι τόσο το (ελπιδοφόρο και μη ρεαλιστικό) περιεχόμενο, αλλά ότι μερικές νέες γυναίκες αισθάνονται άσχημα ή ότι μερικές έχουν αναφέρει ότι το να περνούν υπερβολικό χρόνο στην πλατφόρμα τις κάνει να αισθάνονται χειρότερα».

«Οι αγώνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψυχικής υγείας, δεν οδηγούν πουθενά. Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι η εκπαίδευση των ανθρώπων για το πώς να οικοδομήσουν και να διατηρήσουν ισχυρά όρια μεταξύ της πραγματικής και της διαδικτυακής ζωής και πώς να δημιουργήσουν έναν θετικό χώρο μέσω του περιεχομένου που παρακολουθούν και ασχολούνται», υπογραμμίζει η Jones.

Όπως και να έχει, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η συζήτηση γύρω από το Instagram και το πώς επηρεάζει την ψυχική υγεία των χρηστών, δεν καταλήγει και μπορεί να μην καταλήξει ποτέ πουθενά. Ακόμα κι έτσι όμως, η ασφάλεια των νέων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων μας.