Αν αυτή η γενιά είχε το δικό της slogan αυτό θα ήταν το ‘’κακόμαθε τον εαυτό σου’’. Το μήνυμα υπάρχει σε memes, σε τηλεοπτικές σειρές και σε quotes που βρίσκεις παντού στα social media. Έχεις γενέθλια; Δε σου πέτυχαν τα μπισκότα; Είναι απλά Κυριακή απόγευμα; Δε πειράζει, περιποιήσου τον εαυτό σου.

Όλο και πιο συχνά βλέπεις στο news feed σου φωτογραφίες με μια στάση yoga με φόντο την ανατολή του ήλιου και μια παραλία, ή άλλη με ένα πράσινο τσάι και ένα βιβλίο και hashtags #metime, #wellness και #blessed. Μήπως όλα αυτά μας κάνουν απλά εγωκεντρικούς; Εικοσιτέσσερα εκατομμύρια selfies κατέγραψε η Google το 2015. Μήπως αυτό μας κάνει απλά νάρκισσους;

Πρώτες στον αγώνα έρχονται οι Gwyneth Paltrow και η Blake Lively με αμέτρητες selfies, #metime και πολύ αγάπη στον εαυτό τους. Όλα αυτά σε μια αόριστη μετάφραση ευεξίας, καλής ενέργειας και ισορροπίας. Aρκεί μια μέρα σε spa ή πρέπει να είσαι εκατομμυριούχος για να δείχνεις αγάπη στον εαυτό σου;

Και όσο τα διάσημα κορίτσια κοιτάζουν κατευθείαν τις ακτίνες του ηλίου και δεν τυφλώνονται εσύ και εγώ αναρωτιόμαστε τι να κάνουμε με όλο αυτό το #inspiration.

https://www.instagram.com/p/BQeoP-JgXBO/?hl=en&taken-by=blakelively

Πριν μερικές μέρες προσπάθησα να εξηγήσω το #metime στην αδερφή μου που είναι μαμά τριών παιδιών. Ανάμεσα στο μάθημα ρυθμικής της μικρότερης κόρης της και μέχρι να πάρει τον γιο της από το μπάσκετ βρίσκει λίγο χρόνο να διαβάσει ένα βιβλίο. Το δικό της #metime; Δε ξέρω. Εγώ πάντως όσο προσπαθούσα να την πείσω να το εφαρμόσει στη ζωή της τόσο εκείνη με κοίταζε με αληθινή υπομονή για να τελειώσω αυτό που έχω να της πω και μετά να προτείνω καμία ιδέα για βραδινή συνταγή.

Το ίδιο βράδυ οργάνωσα ένα δικό μου #metime. Είχα σχεδιάσει να ανοίξω ένα κρασί και να δω μια ωραία ταινία. Θα ήμουν η καλεσμένη του εαυτού μου. Η ιδέα του να το μοιραστώ τη στιγμή στα social media απορρίφθηκε αμέσως, θα υποστήριζα απόλυτα τη δική μου στιγμή. Oι προσδοκίες που είχα να είναι καλό το κρασί και υπέροχη η ταινία μου δημιούργησαν άγχος για το οποίο δεν ήμουν έτοιμη. Τελικά το κρασί το βρήκα μέτριο (που μάλλον δεν ήταν) και στη μέση της ταινίας δεν ήθελα άλλο #metime.

Το σκέφτηκα καλά: Οι ‘’δικές σου στιγμές’’ δε σκηνοθετούνται, ούτε μπαίνουν κάτω από κανόνες και συμβουλές. Οι στιγμές που θα χαλαρώσεις με τον εαυτό σου είναι αυθόρμητες στιγμές, καθημερινές και όχι σπάνιες όπως μια μέρα σε ένα spa. Αυτό που χρειάζεται ο άνθρωπος είναι να μιλήσει και να μοιραστεί τι αισθάνεται, όχι τόσο το αυτοντάντεμα.

Να τρως σωστά, να κοιμάσαι καλά, μη κρατάς κακία στους ανθρώπους. Mίλα, βγες έξω και δώσε ό,τι σου περισσεύει. Αυτές οι συμβουλές βγάζουν περισσότερο νόημα. Για μένα.