Με εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως και την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου να ετοιμάζεται, θα ήταν μάλλον δίκαιο να πούμε ότι το Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη, δια χειρός Matt Haig αποτελεί ήδη ένα εκδοτικό φαινόμενο.

Το ερώτημα «Τι κι αν …;»

Ένας προβληματισμός που δεν θα πάψει ποτέ να ακολουθεί τον άνθρωπο, γεννώντας μας αμέτρητες σκέψεις, για το πώς θα εξελισσόταν η ζωή μας μέσα από διαφορετικές αποφάσεις.

Τι κι αν υποθέσουμε λοιπόν ότι ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο υπάρχει μια βιβλιοθήκη. Και μέσα σ’ αυτή τη βιβλιοθήκη, τα ράφια συνεχίζονται επ’ άπειρον. Κάθε βιβλίο σου δίνει μια ευκαιρία να δοκιμάσεις μια άλλη ζωή που θα μπορούσες να έχεις ζήσει. Να δεις πώς μπορεί να ήταν τα πράγματα, αν είχες κάνει διαφορετικές επιλογές… Θα είχες κάνει κάτι διαφορετικό, αν είχες την ευκαιρία να αναιρέσεις αυτά για τα οποία μετάνιωσες;

Η ζωή της Νόρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τότε, την τελευταία μέρα της στη Γη, όταν σημαίνουν μεσάνυχτα, μεταφέρεται σε μια βιβλιοθήκη. Εκεί της δίνεται η δυνατότητα να αναιρέσει επιλογές και να απαλλαγεί από τις τύψεις της, δοκιμάζοντας όλες τις διαφορετικές ζωές που θα μπορούσε να είχε ζήσει. Πρόκειται για μία φρέσκια ιδέα που βασίζεται όμως σε μία πανανθρώπινη αναφορά. Ανοίγοντας τα βιβλία της βιβλιοθήκης η Νόρα μεταφέρεται αυτόματα σε μία σειρά από πιθανές ζωές της.

Θα γνωρίσει τον εαυτό της ως επιστήμονα, σύζυγο, Ολυμπιονίκη, μητέρα, ακόμη και διεθνώς αναγνωρισμένη pop star. Για τον αναγνώστη η παρακολούθηση αυτών των ιστοριών, μπορεί να συγκριθεί ακόμη και με την ανάγνωση μίας σειράς μικρών διηγημάτων. Έτσι οι σελίδες του βιβλίου κυλάνε σαν νερό και πριν το καταλάβεις βρίσκεσαι στο τέλος.

Ακόμη το μυθιστόρημα θα σου προκαλέσει μία σειρά από έντονους προβληματισμούς. Πέρασα πολλές ώρες σκεπτόμενη τις επιλογές μου, αλλά και τους φραγμούς, που έχω τοποθετήσει στην εξέλιξη της ζωής μου λόγω φόβου.

Τέλος, ο χαρακτήρας της Νόρα σκιαγραφείται ιδανικά και σε βάθος. Οπωσδήποτε δεν πρόκειται για τον πιο ιδιαίτερο ή προσιτό στο κοινό χαρακτήρα, όμως μέσω αυτής ο συγγραφέας μας προσφέρει ένα ρεαλιστικό πορτραίτο της κατάθλιψης, την οποία έχει αντιμετωπίσει και ο ίδιος στη ζωή του. Τελικά το Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη είναι ένα όμορφο ατμοσφαιρικό ανάγνωσμα και παράλληλα ένας ύμνος στη ζωή. Τις όμορφες αλλά και τις δύσκολες στιγμές της.

Μα πάνω απ’ όλα είναι ένα ανάγνωσμα που θα αγκαλιάσει τους αναγνώστες και θα τους διδάξει ένα τρόπο ζωής δίχως «αν», «γιατί» και φόβο.