Οι μέλισσες είναι μια από τις αρχαιότερες μορφές ζωής. Η ιστορία της υπολογίζεται να ξεκινάει κατά τους προϊστορικούς χρόνους περίπου από το 7000 π.Χ. με την ίδια να κατοικεί στη γη το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια, κάτι που τη κάνει να διακατέχει αξιοσημείωτη θέση ανάμεσα στους παλαιότερους κατοίκους του πλανήτη μας. Όντας από τα ελάχιστα είδη εντόμων που ο άνθρωπος προσπάθησε να εξημερώσει και να εκμεταλλευτεί, η μέλισσα μας χάριζε και μας χαρίζει ότι πιο πολυτιμότερο έχει.

Υπάρχουν χιλιάδες τοιχογραφίες, καταγραφές και αναπαραστάσεις οι όποιες αναφέρονται στις χρήσεις και τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού. Από την Αίγυπτο μέχρι και τις Ινδίες περιγράφονται αναπαραστάσεις λατρεία και αγάπης απέναντι στη «ΜΑΝΑ ΟΛΩΝ» όπως χαρακτηριστικά ακόμη και σήμερα θεωρείται η βασίλισσα ενός μελισσιού. Κατά τη Μινωική εποχή πρόσφεραν κρασί και μέλι στις θυσίες ενώ η Αμβροσία, το ποτό των θεών του Ολύμπου, δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα μείγμα προϊόντων της μέλισσας σε συνδυασμό με ανθόνερο.

Καταρχάς θα πρέπει να αναφερθεί ότι η κοινωνία της μέλισσας συλλέγει νέκταρ μονό κατά την περίοδο ανθοφορίας ή μελιτώματος ενός φυτού και αυτό το κάνει για ένα και μοναδικό σκοπό που προφανώς δεν είναι ο άνθρωπος. Ένα μελίσσι πρέπει να διασφαλίσει την ομαλή διαβιώσει του τη χειμερινή περίοδο κατά την όποια επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Επομένως, όπως καταλαβαίνεται ένα μελίσσι προσπαθεί να μαζέψει όσο μπορεί περισσότερο νέκταρ για να καλύψει τις ανάγκες που πιθανότατο να προκύψουν στο προσεχές μέλλον. Μια μέλισσα που είναι ικανή να μαζέψει μέλι ονομάζεται συλλέκτρια και έχει στη διάθεση της μονό 20 ήμερες από τις 40 κατά μέσω ορό που ζει για να τα καταφέρει. Κάνοντας λοιπόν κατά μέσω ορό 12 διαδρομές την ημέρα μια εργάτρια συλλέκτρια μέλισσα μαζεύει νέκταρ που αντιστοιχεί σε 0,03 γραμμάρια μελί. Από αυτά καταναλώνει 0,01 γραμμάρια για την ιδία και για την διαβίωση του σπιτιού της αποθηκεύει τα 0,03 στη κυψέλη της. Επομένως όσο και αν σας φαίνεται αδιανόητο μια μέλισσα πρέπει να εργαστεί 3 ολόκληρες μέρες για να παράγει 1 γραμμάριο μέλι.

Η μέλισσα συλλέγει το νέκταρ και τα μελιτώματα με την προβοσκίδα της και αποθηκεύει την σταγόνα αυτή στο πρόλοβο της. Κατόπιν την παραδίδει σε μέλισσες που βρίσκονται μέσα στην κυψέλη οι οποίες την επεξεργάζονται και την εμπλουτίζουν με διάφορα ένζυμα που εκκρίνονται από τους αδένες της. Φέρνουν στο στόμα τους αυτή τη σταγόνα ξανά και ξανά για 150-200 φορές και για 20 λεπτά επιτυγχάνουν την συμπύκνωση του νέκταρ σταδιακά σε μέλι. Στη συνεχεία με τα φτερά τους την αερίζουν μέσα στη κυψέλη δημιουργώντας συνθήκες υποπίεσης, αποτέλεσμα του εναλλασσόμενου συνδυασμού ζεστού και υγρού αέρας, για να μειώσουν την υγρασία. Αποτέλεσμα όλων αυτών των διεργασιών είναι μια γλυκιά σταγόνα η όποια σιγά σιγά μετατρέπεται σε μέλι και σφραγίζεται με λεπτή στρώση κεριού.
Η κυριότερη κατηγοριοποίηση ανάμεσα στα μελιά βασίζεται στην προέλευση της πηγής λήψης τροφής που διαλέγουν οι μέλισσες. Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες :

ΜΕΛΙ ΑΝΘΕΩΝ Μέλι που παράγεται από το νέκταρ ανθέων. Δηλαδή το μελί που παράγεται από το νέκταρ που συλλέγουν οι συλλέκτριες εργάτριες μέλισσες από ανθοφόρα λουλούδια. Τα πιο γνωστά και πλέον διαδεδομένα μελιά που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία είναι: Το μέλι από θυμάρι, το μέλι από ερείκη.

ΜΕΛΙΤΩΜΑ Μέλι που παράγεται από μελιτώματα. Δηλαδή από τα γλυκά απεκκρίματα άλλων εντόμων που παρασιτούν κάποια φυτά-δένδρα. Τα πιο γνωστά και διαδεδομένα μελιά που ανήκουν σε αυτή τη κατηγοριοποίηση είναι: Το μελί πεύκου, Το μελί ελάτης

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ Τι αξίζει να προτιμήσουμε, ώστε να δώσουμε μια καλύτερη γεύση στο γλυκό ή το ρόφημα μας, και παράλληλα να ωφελήσουμε τον οργανισμό μας; – Η ζάχαρη είναι μια γλυκαντική ουσία με την μεγαλύτερη κατανάλωση στην σύγχρονη κοινωνία. Οι διαφορές της όμως από το μέλι είναι πολλές και σημαντικές. – Η ζάχαρη είναι ένα βιομηχανοποιημένο- επεξεργασμένο προϊόν ενώ το μέλι είναι φυσικό βιολογικό προϊόν που δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία. – Η ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για πολλές αρρώστιες της εποχής μας ενώ το μέλι όχι. – Το μέλι περιέχει όλα όσα χρειάζεται για τον σωστό μεταβολισμό του, ένζυμα, δεκαοκτώ ελεύθερα αμινοξέα, βιταμίνες (αν και σε μικρή ποσότητα ομολογουμένως), και Η ζάχαρη αποτελείται αποκλειστικά από σακχαρόζη (δισακχαρίτης). – Το μέλι έχει πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, αμινοξέων , ιχνοστοιχείων και βέβαια των σακχάρων. – Το μέλι έχει κατά το πλείστον φρουκτόζη και γλυκόζη, απλά ζάχαρα εύκολα αφομοιώσιμα από τον οργανισμό. – Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ η ζάχαρη όχι μέταλλα.

ΠΟΥ ΩΦΕΛΕΙ ΤΟ ΜΕΛΙ Οφθαλμολογικές παθήσεις, ηπατικές ασθένειες- διαβητικούς, νεφρά, καρδία- κυκλοφορία αίματος, κρυολογήματα, αναπνευστικό νευρικό σύστημα, αϋπνίες, δέρμα, πληγές- εγκαύματα, athletes foot, μακροζωία αναιμία, μεταβολισμός του οργανισμού, δόντια, μέθη, αντιγήρανση.

Την επόμενη φορά που θα έχετε τη δυνατότητα να καταναλώσετε μια κουτάλια μέλι μην στερήσετε από τον οργανισμό σας αυτή την ευχαρίστηση. Βάζοντας μια κουτάλια μέλι στη καθημερινή μας διατροφή δεν γίνεται μονό η ζωή μας πιο γλυκιά αλλά και η υγεία μας πολύ πιο δυνατή.

Μαρία Σκέντερ