Ας το παραδεχτούμε, δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες, το ίδιο και οι γιορτές. Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή του χρόνου που ενώ με ενθουσιάζει κατά κάποιον περίεργο τρόπο με μελαγχολεί. Λίγο η απέραντη ευτυχία, λίγο τα άπειρα λαμπιόνια, οι χαρούμενες φωνές που βουίζουν στο κεφάλι μου αλλά και ο απολογισμός της χρονιάς που ξεγλιστράει μέσα από τα χέρια μου με προβληματίζουν.

Με κάνουν να αναρωτιέμαι, ποιο βαθύτερο αίσθημα μπορεί να κρύβεται πίσω από όλα αυτά.

Ένας παράγοντας που ίσως σε κάνει να νιώθεις τη μελαγχολία των εορτών στο πετσί σου είναι σίγουρα η πανδημική κρίση που βιώσαμε και ακόμη καραδοκεί στη γωνία. Πώς όμως μπορείς να διαχειριστείς αυτά τα συναισθήματά σου;

Ασφάλεια και θαλπωρή σε ένα περιβάλλον γεμάτο φωνές, που ενώ καμιά φορά σου τρυπούν τα αυτιά, δεν μπορείς χωρίς αυτές.

Οι γιορτές είναι οι άνθρωποί μας -έτσι μου είχε πει κάποτε μια φίλη- και είχε απόλυτο δίκιο. Στα γιορτινά τραπέζια, εκεί που χύνεσαι στην καρέκλα και δεν είσαι τίποτα άλλο παρά μόνο ο εαυτός σου, μπορείς να νιώσεις την ασφάλεια και τη θαλπωρή των πολύ δικών σου ανθρώπων. Αν αποδομήσεις την έννοια των εορτών, αυτό δεν είναι; Ασφάλεια και θαλπωρή σε ένα περιβάλλον γεμάτο φωνές, που ενώ καμιά φορά σου τρυπούν τα αυτιά, δεν μπορείς χωρίς αυτές. Δεν χρειάζεται λοιπόν να προσποιηθείς πως λατρεύεις την Παραμονή των Χριστουγέννων σε εκείνους. Σε ξέρουν και σε αγαπούν για αυτό που είσαι και για αυτά που νιώθεις και, πίστεψέ με, εκείνοι θα βρουν τον τρόπο τους να φέρουν το χαμόγελο στα χείλη σου πριν καν το καταλάβεις.

Αν πάλι παλεύεις με τα αρνητικά συναισθήματά σου για τα Χριστούγεννα η συμβουλή μου είναι η εξής: Δεν χρειάζεται να «πνίξεις» το σαλόνι σου με γιορτινά διακοσμητικά, κορδέλες και φωτάκια. Κατά πάσα πιθανότητα θα πνιγείς και εσύ μέσα σε αυτό. Μια πιο «ήσυχη» εικαστική παρέμβαση μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Bonus Tip: Επένδυσε σε κεριά και αρώματα. Φτιάξε έναν ζεστό καφέ- ακόμη και λιχουδιές- που θα μοσχοβολήσουν την κουζίνα σου. Τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα «ζεστό» σπίτι που φέρνει ευχάριστες εικόνες στο μυαλό με τη βοήθεια μόνο των αισθήσεων.

Τα σ’ αγαπώ που δεν έχεις ακόμη πει, ήρθε η ώρα να τα τυλίξεις στο πιο όμορφο Χριστουγεννιάτικο δώρο.

Μέσα στην πίεση των ημερών κατατάσσονται για πολλούς και τα… δώρα. Αν είσαι από εκείνες που σπάνε το κεφάλι τους για το τι να δωρίσουν τα Χριστούγεννα μπορείς να απαλλαγείς από αυτό το άγχος φτιάχνοντας τα δικά σου πολύτιμα δώρα. Υπάρχει κάτι πιο όμορφο από ένα χειροποίητο και προσωποποιημένο δώρο; Από την άλλη, πόσο πολύτιμο δώρο μπορεί να θεωρηθεί εκείνο το σ’ αγαπώ που φοβόμαστε να πούμε; Εκείνη η αγκαλιά που ντρεπόμαστε να δώσουμε;

Κλείνοντας θέλω να σου πω κάτι. Εάν εξακολουθείς να νιώθεις πιεσμένη με τα φετινά Χριστούγεννα και αυτή η μελαγχολία των εορτών δεν λέει να σε αφήσει, να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνη σου. Ακόμη κι αν αυτές οι μαζώξεις και οι χαρούμενες μελωδίες σου μοιάζουν πιεστικές είναι εντάξει να μην είσαι πάντα χαρούμενη.

Διάλεξε ό,τι σε κάνει να νιώθεις ο εαυτός σου, ό,τι σε κάνει να λάμπεις, έτσι ακριβώς όπως τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια που έχεις στο δέντρο σου. Η σκέψη αλλά και η υπόσχεση στον εαυτό σου να λάμψει τη νέα χρόνια είναι αρκετά γιορτινή!