Η περίοδος που έπεται των Χριστουγέννων προκαλεί σε πολλούς μελαγχολία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επαναφέρουμε την χαρούμενη μας διάθεση ακόμα και μετά την εορταστική περίοδο. Παρακάτω θα βρεις 10 τρόπους για να μπορέσεις να καταπολεμήσεις τα αρνητικά συναισθήματα που ενδεχομένως βιώνεις.

• Δημιούργησε ένα πλάνο

Ύστερα από τον χριστουγεννιάτικο ενθουσιασμό η επαναφορά σε ένα κανονικό και περισσότερο βαρετό πρόγραμμα είναι αρκετό για να μας χαλάσει τη διάθεση. Ένας καλός τρόπος για να εξαλείψεις το συγκεκριμένο συναίσθημα είναι να σκέφτεσαι πως έρχεται κάτι αισιόδοξο και ενθουσιώδες. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον οικονομικό σου προϋπολογισμό και τον τρόπο ζωής σου. Αυτό θα μπορούσε να είναι από μια βραδινή έξοδο μέχρι και ένα ταξίδι. Όποια κι αν είναι η επιλογή σου βεβαιώσου πως είναι κάτι ενθουσιώδες, ώστε να αρχίσεις να μετράς τις μέρες αντίστροφα.

• Χαμογέλα

Το γέλιο έχει αποδειχθεί πως είναι πολύ αποτελεσματικό, όσον αφορά την αλλαγή της διάθεσης σου, εξαιτίας των παραγόμενων ενδορφινών. Για να βελτιωθεί η διάθεση σου μπορείς να παρακολουθήσεις μια κωμωδία ή ένα βιβλίο με ευχάριστο περιεχόμενο και γέλα άφοβα.

• Καταπολέμησε τους φόβους σου

Αν αισθάνεσαι πως έχεις χάσει την έμπνευση σου, μετά από τα Χριστούγεννα το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις ορισμένα ρίσκα στη ζωή σου για να ενεργοποιηθείς. Δεσμεύσου πως θα δοκιμάζεις κάτι καινούργιο μια φορά την εβδομάδα ή ακόμα και καθημερινά, ώστε να βγεις από το comfort zone σου. Είτε πρόκειται για κάτι μικρό (πχ συζήτηση με έναν ξένο) είτε κάτι σημαντικότερο (π.χ. μετανάστευση σε ξένη χώρα) η καταπολέμηση των φόβων σου σίγουρα θα σου φτιάξει τη διάθεση.

• Ενεργοποιήσου

Όταν αισθάνεσαι μελαγχολία σίγουρα η άσκηση είναι το τελευταίο πράγμα που σε απασχολεί. Παρόλα αυτά, προσπάθησε να δραστηριοποιηθείς, αφού η εκγύμναση θα απελευθερώσει τις ενδορφίνες που ενισχύουν τη διάθεση σου. Βγες στον καθαρό αέρα για να τρέξεις ή δοκίμασε να κάνεις yoga σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.

• Διατροφική ισορροπία

Αντί να μυηθείς σε μια διατροφή βασιζόμενη σε ανθυγιεινά τρόφιμα, προτίμησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα. Ορισμένες τροφές που ενισχύουν τη διάθεση είναι εκείνες που περιέχουν σύμπλεγμα των βιταμινών Β, όπως προϊόντα ολικής άλεσης και ξηροί καρποί, αλλά κι εκείνα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα λιπαρά ψάρια.

• Μην στενοχωριέσαι

Αν πιστεύεις πως το σκοτάδι κι ο κρύος καιρός που συμβάλλουν στην κακή σου διάθεση, ενδέχεται να είσαι ένας από τους πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

• Πράξε ανιδιοτελώς

Αν διαπιστώνεις πως η διάθεση σου δεν βελτιώνεται τότε μπορείς να στραφείς σε κάποια εθελοντική εργασία ή σε μια άλλη πράξη καλοσύνης, όπως το να ακούσεις το πρόβλημα ενός φίλου. Όχι μόνο θα βοηθήσεις τους άλλους, αλλά θα καταφέρεις να αποσπάσεις την προσοχή σου από τα συναισθήματα σου και να δεις τη ζωή από μια άλλη οπτική γωνία.

• Κοινωνική ζωή

Το να περνάς χρόνο με τους άλλους μπορεί να ενισχύσει την θετική σου διάθεση. Για αυτό μπορείς να συνομιλήσεις τηλεφωνικά με κάποιον που αισθάνεσαι πως σου έχει λείψει, γιατί έχεις να τον δεις αρκετό καιρό από κοντά. Εναλλακτικά, δοκίμασε ένα νέο hobby, ώστε να κάνεις νέες γνωριμίες.

• Οικονομική οργάνωση

Ένας από τους λόγους που μπορεί να μην είσαι στα καλύτερα σου είναι οι οικονομικές ανησυχίες σου. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Να τα οργανώσεις και να ορίσεις έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό για το προσεχές διάστημα. Αντιμετώπισε τα οικονομικά σου προβλήματα, προχώρα μπροστά και έτσι θα καταφέρεις να είσαι ευτυχισμένος.

• Κάνε αλλαγές

Αν η σκέψη της επιστροφής στην κανονική σου ρουτίνα είναι καταθλιπτική, τότε ίσως να χρειαστεί να κάνεις ορισμένες αλλαγές. Αν, λοιπόν, νιώθεις δυστυχισμένη, επειδή επιστρέφεις στον εργασιακό σου χώρο, ενδέχεται να πρέπει να αλλάξεις το επάγγελμα σου ή το δεδομένο περιβάλλον στο οποίο δουλεύεις. Παρατήρησε τι οφείλεις να τροποποιήσεις για να βελτιώσεις τη ζωή σου, δημιουργώντας μια σχετική λίστα και ξεκινά τη νέα χρονιά με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

featured photo: rwenty20.com/dashapats