Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες από εταιρείες και εργοστάσια για μείωση της χρήσης του πλαστικού. Το θέμα είναι όμως τόσο σημαντικό, που αν δεν αρχίσει ο καθένας μας ξεχωριστά να αλλάζει τις καθημερινές του συνήθειες, δεν θα υπάρξει ουσιαστική βελτίωση. 

Όλο το πλαστικό που έχει παραχθεί ανά τον κόσμο και ανά τα χρόνια, υπάρχει σε κάποια μορφή ακόμα στον πλανήτη. Το πλαστικό καταλήγει σε θάλασσες και χωματερές, οδηγώντας τα ζώα σε θάνατο και τη φύση σε αργή καταστροφή. Ακόμη όμως, είναι πολύ πιθανό μέσω της τροφικής αλυσίδας να καταλήξει και στο πιάτο μας.

Δεν χρειάζεται να αφιερώσεις όλο σου τον χρόνο και τον κόπο για να κάνεις ένα ουσιαστικό βήμα. Θυμήσου μερικούς απλούς, καθημερινούς τρόπους, με τους οποίους εύκολα γίνεσαι μέρος της προσπάθειας για δημιουργία ενός πιο βιώσιμου περιβάλλοντος.

1. Προμηθεύσου με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τα ψώνια. Είτε για να πας στο supermarket, είτε κανονίσεις shopping therapy, απόφυγε να πάρεις δεκαπέντε διαφορετικές πλαστικές σακούλες από το κάθε μαγαζί. Έχε μία-δύο δικές σου, που και πιο πολύ χώρο διαθέτουν, και πιο φιλικές προς το χέρι ή τον ώμο σου είναι, αν έχεις πολλά να πάρεις.

2. Αγόρασε μεταλλικά καλαμάκια που τα πλένεις, αντί για πλαστικά μίας χρήσης που δεν ανακυκλώνονται. Σε διαφορετική περίπτωση, χρησιμοποίησε καλαμάκια χάρτινα ή από bamboo.

3. Απόφυγε να αγοράζεις ήδη συσκευασμένα φρούτα, λαχανικά, κρέατα, τυριά και αλλαντικά. Αντ’ αυτού, πήγαινε στα προϊόντα που είναι χύμα στο σούπερμάρκετ, το μανάβικο ή το κρεοπωλείο. Με αυτόν τον τρόπο, κάνεις καλό και στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη σου.

4. Προτίμησε το επαναχρησιμοποιούμενο παγούρι για νερό ή θερμός για καφέ/τσάι. Ξέχνα τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού τελείως. Πλέον, πολλές καφετέριες και take-away μαγαζιά επιβραβεύουν τα άτομα που φέρνουν το δικό τους σκεύος για το καθημερινό τους ρόφημα.

5. Δοκίμασε να κάνεις refill την επόμενη φορά που θα θες δεύτερη δόση από έναν καφέ ή ρόφημα, αντί να το προμηθευτείς εκ νέου.

6. Αν παρόλα αυτά τύχει να πάρεις το ρόφημά σου σε πλαστικό, ζήτα το χωρίς καπάκι. Δεν χρησιμεύει σε τίποτα και μόνο πρόσθετο κακό μπορεί να κάνει.

7. Προσπάθησε να περιορίσεις τη χρήση του πλαστικού αγοράζοντας φυσικά σφουγγάρια αντί για συνθετικά. Συνήθως τα φυσικά, αγνά σφουγγάρια πωλούνται δίχως εξωτερικό πλαστικό, οπότε αυτή η ενέργεια έχει διπλό αποτέλεσμα.

8. Αντικατάστησε την κλασική οδοντόβουρτσα με μια οδοντόβουρτσα από bamboo.

9. Ξέχνα τα πλαστικά γλαστράκια. Μπορείς να αποθηκεύεις τις άδειες κονσέρβες ή τα κουτάκια του γιαουρτιού ώστε να φυτέψεις μέσα ό,τι είδους φυτό θες για τον κήπο ή τη βεράντα σου.

10. Χρησιμοποίησε μπάρα σαπουνιού για τα χέρια αντί για πλαστικό δοχείο.

11. Αντί για φακελάκια για τσάι ή χαμομήλι, υπάρχουν διαθέσιμα φύλλα τσαγιού χύμα. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια μπορεί να χρειαστείς και ένα σουρωτήρι για να απομακρύνεις τυχόν πρόσθετα, που οι βιομηχανίες το κάνουν για εσένα ούτως ή άλλως.

12. Κάνε καλό στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία σου και απόφυγε το take-out και το delivery. Η μαγειρική στο σπίτι είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον.

13. Αγόρασε μεταχειρισμένα προϊόντα. Αντίθετα από τα καινούργια, τα second-hand αντικείμενα δεν έρχονται σε πλαστικές σακούλες και κουτιά, αλλά από χέρι σε χέρι, όπως αποκαλύπτει και η λέξη.

featured photo: rideneuron.com