Πριν περίπου δύο μήνες βρέθηκα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για να παρακολουθήσω μια παράσταση η οποία με έκανε να ταραχτώ πολύ, ειδικά όταν έμαθα πως βασίστηκε σε πραγματική ιστορία. Τόσο το κείμενο όσο και οι ερμηνείες των ηθοποιών με έκαναν να το συζητάω για πολύ καιρό με τις παρέες μου και να τους πρήζω γιατί δεν είχαν έρθει μαζί μου στην παράσταση.

mea culpa 2

Την προηγούμενη εβδομάδα έμαθα πως το συγκεκριμένο έργο ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και θεώρησα ευκαιρία να το συνδυάσω με ένα ταξιδάκι στην συμπρωτεύουσα.  Έτσι μιας και μου αρέσει να μοιράζομαι ενδιαφέροντα πράγματα με τους γύρω μου είπα να το προτείνω και σε σας.

Το «Mea Culpa» λοιπόν, του Κωνσταντίνου Ρόδη, σε σκηνοθεσία του ιδίου  και του Ιωάννη Κυφωνίδη, με πρωταγωνίστρια τη Νέλλη Γκίνη, από τις 12 του μήνα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκη και για όσους βρίσκονται εκεί ή σκέφτονται να ανεβούν στην συμπρωτεύουσα αυτό ή το επόμενο σουκου αξίζει να το παρακολουθήσουν.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το Mea Culpa καταγράφει την σκληρή πραγματικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνει μια οικογένεια, στην προσπάθεια να μεγαλώσει και να στηρίξει ένας μέλος της με νοητική υστέρηση.

Η Ζωή στις αρχές του ΄70 αποκτά και μεγαλώνει το γιο της Σταύρο, που γεννήθηκε με νοητική στέρηση σε μια εποχή, χωρίς κοινωνική υποστήριξη και δυνατότητες ένταξης, εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολλά. Τόσο από την ίδια της την οικογένεια, όσο και από τον κοινωνικό περίγυρο. Δεν υπολογίζει όμως τίποτα. Πάει κόντρα σε όλα και εμμένει στην άποψή της. Ο Σταύρος δε θα φύγει ποτέ από κοντά της. Σύμμαχός της ο άνδρας της Προκόπης. Στο αντίπαλο στρατόπεδο ο γιος της Άρης και ο κοινωνικός της περίγυρος. Τις ισορροπίες προσπαθεί να διατηρήσει η αδερφή της, Μαίρη. Η Ζωή και ο Σταύρος έρχονται αντιμέτωποι με μία σκληρή πραγματικότητα μέσα σε μία πόλη που δε μπορεί να αποδεχτεί και να εντάξει στο σύνολό της τους ανθρώπους με αναπηρία.

mea culpa 3

Πρόκειται για μία πολυμορφική παράσταση, της οποίας η πρωτοτυπία  έγκειται στο συνδυασμό του θεάτρου με τον κινηματογράφο, καθώς προβάλλονται εμβόλιμες κινηματογραφημένες σκηνές και video art  ενώ τα πρωτότυπα μουσικά θέματα αποδίδονται ζωντανά επί σκηνής με πιάνο από το μουσικoσυνθέτη Μιχάλη Αβραμίδη.

Να την παρακολουθήσετε αν βρίσκεστε Θεσσαλονίκη, δε θα χάσετε! Και φυσικά περιμένουμε τα σχόλιά σας!

mea culpaΣυντελεστές

Κείμενο: Κωνσταντίνος Ρόδης Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρόδης-Ιωάννης Κυφωνίδης Πρωτότυπη μουσική – Ενορχήστρωση: Μιχάλης Αβραμίδης Φωτισμοί-Ήχος & Κινηματογράφηση-Τρέηλερ: Παναγιώτης Κουντουράς Σκηνική – ενδυματολογική επιμέλεια: Ιφιγένεια Κυφωνίδου Μακιγιάζ: Ειρήνη Μάκιου Αφίσα-Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Κορίτσογλου

Φωτογραφίες: Αποστόλης Αναστασόπουλος, Διονύσης Κούτσης , Γιάννης Πράππας Ηχογραφήσεις: Studio Amid Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Τζώρτζη Εκτέλεση Παραγωγής: Γιάννης Παπαθανασίου (Dominus Productions) Διεύθυνση Παραγωγής: Βίλλυ Κουτσουφλιανιώτη Συμπαραγωγή: ΟΜΜΘ & Dominus Productions   Info Πρεμιέρα: Παρασκευή 4 Απριλίου  2014, στις 21:00  (CR1 M2) Παραστάσεις: Σάββατο  5, Κυριακή  6 &  Πέμπτη  10, Παρασκευή 11, Σάββατο 12 Απριλίου , στις 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ , 5 ευρώ  (μαθητικά-φοιτητικά-κάτοχοι κάρτας ανεργίας) Πληροφορίες – εισιτήρια:  Τηλεφωνικά, στο 2310-895938-9, στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής και στα εκδοτήριά του, στην Πλατεία Αριστοτέλους.

E-tickets, στο www.tch.gr  & http://www.ticketservices.gr/el/events/?eventid=1040