distance

Μπορεί να τη γνώρισες στις καλοκαιρινές σας διακοπές χωρίς να ξέρεις ότι μένει μόνιμα σε άλλη πόλη. Μπορεί να ήταν συμφοιτητής σου εδώ και τέσσερα χρόνια κι εσύ να ανακάλυψες ότι τον γουστάρεις τώρα, που αυτός φεύγει στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό. Μπορεί ακόμα να κάνει συχνά ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους (αν είναι απ’ τους τυχερούς που είχαν καβατζώσει δουλειά προ κρίσης) με αποτέλεσμα να είστε υποχρεωμένοι να περνάτε μεγάλα χρονικά διαστήματα χώρια… Όποιες και να είναι οι συνθήκες που σας αναγκάζουν ν’ απομακρύνεστε, το θέμα είναι ότι η ζωή σας δείχνει το άσχημο πρόσωπό της και σας βάζει να διαλέξετε: χωρισμός ή σχέση εξ αποστάσεως; Ίσως σε κάποιους αυτό το δίλημμα ν’ ακούγεται λίγο σαν «θάνατος δι’ απαγχονισμού ή δι’ αποκεφαλισμού;» αλλά ίσως εκπλαγείς απ’ το πόσοι επιλέγουν (και επιμένουν) να διατηρούν μία σχέση από απόσταση.

Νομίζω ότι η προσπάθεια που χρειάζεται για να κρατήσεις ζωντανή μία τέτοια σχέση, μπορεί να συγκριθεί μόνο με την προσπάθεια που κάνεις μετά τα Χριστούγεννα για να χάσεις τα κιλά των διακοπών. Μπορεί να είσαι διατεθειμένος να περάσεις ώρες μ’ ένα τηλέφωνο στο χέρι, ν’ ανταλλάσσετε μηνύματα μέσω Viber ή να έχεις το Skype ανοιχτό 24/7 στον υπολογιστή για να σε βλέπει ακόμα και όταν κοιμάσαι (και να είναι σίγουρη ότι κοιμάσαι μόνος) αλλά πρέπει να είσαι πολύ ερωτευμένος (ή πολύ αναίσθητος) για να καταφέρεις να μην κουραστείς από αυτή την κατάσταση.

Και μόνο το γεγονός ότι ο καθένας από εσάς κάνει, πρακτικά, τη ζωή του ανεξάρτητα απ’ τον άλλον, σημαίνει αναπόδραστα ότι θα έχει και τις δικές του παρέες και, γενικά, τις δικές του δραστηριότητες, οπότε πρέπει να είσαι πολύ κουλ για να μην σε πιάσουν οι ανασφάλειές σου και να μην πρασινίσεις απ’ τη ζήλια όταν δεις, κάποια στιγμή, ποσταρισμένη στο προφίλ της φωτογραφία με σχόλιο «η χθεσινή βραδιά ήταν Ε-Ξ-Α-Λ-Λ-Η!!!». Αν η εμπιστοσύνη είναι, γενικά, απαραίτητη σε κάθε σχέση, σε μία σχέση εξ αποστάσεως είναι, όχι μόνο το Α και το Ω, αλλά και τα υπόλοιπα 22 γράμματα που παρεμβάλλονται. Αν δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι τον σύντροφό σου και δεν καταφέρεις να τον κάνεις να σ’ εμπιστεύεται κι εκείνος, η ζήλια και η καχυποψία θα σου χτυπάνε συχνά την πόρτα σαν ενοχλητικά παιδιά που θέλουν να πουν τα κάλαντα και θα σε ξυπνάνε πριν ακόμα ξημερώσει καλά καλά.

Ίσως το μυστικό για να διατηρηθεί ζωντανή η φλόγα, να βρίσκεται στην αποδοχή της ιδέας ότι δεν πρόκειται να είστε πάντα διαθέσιμοι ο ένας για τον άλλον, τουλάχιστον όχι κυριολεκτικά – κάτι που, εδώ που τα λέμε, δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα. Είναι πολύ μεγάλο ζόρι να συνειδητοποιήσεις ότι, όταν θα σε πάρει τηλέφωνο λέγοντάς σου ότι έχει τις μαύρες της, το μόνο που θα μπορείς να κάνεις θα είναι να την ακούσεις και, το πολύ πολύ, να την προτρέψεις να βγει με καμιά φίλη της για να ξεσκάσει. Ίσως πάλι, να βρίσκεται στις, όσο το δυνατόν συχνότερες, συναντήσεις ώστε να περνάτε μαζί όσο γίνεται περισσότερο χρόνο – με ό,τι αυτό συνεπάγεται φυσικά! Βέβαια η ένστασή μου εδώ είναι ότι, όσο συχνές και να είναι οι συναντήσεις, στην πραγματικότητα δεν σου δίνουν μία αντικειμενική εικόνα για τον σύντροφό σου. Το πιο πιθανό, αν ο χρόνος που θα περάσετε μαζί είναι περιορισμένος, είναι να δει ο καθένας την καλύτερη πλευρά του άλλου γιατί αυτή είναι που θα προσπαθείτε να προβάλλετε στον λίγο χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας. Έτσι όμως δεν σας δίνεται η πραγματική ευκαιρία να γνωρίσετε ο ένας την προσωπικότητα του άλλου και να διαπιστώσετε αν όντως αξίζει όλη αυτή η προσπάθεια (βλέπεις, κρατήθηκα και δεν είπα ταλαιπωρία)!

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσεις για ποιο λόγο προτιμάς μια σχέση εξ αποστάσεως. Να καταλάβεις ότι, όσο και αν σε ζορίζει το να είσαι ερωτευμένος μ’ έναν άνθρωπο που είναι μακριά σου, θα σε ζόριζε πολύ περισσότερο να τον έχεις δίπλα σου κάθε μέρα. Για διάφορους δικούς σου λόγους (που δεν είναι ο ρόλος μου να σε βοηθήσω ν’ ανακαλύψεις), είναι πολύ πιθανό να μην αντέχεις περισσότερη εγγύτητα ή μια κανονική καθημερινή επαφή και, στην πραγματικότητα, να χαίρεσαι με την ελευθερία που σου εξασφαλίζει η φυσική απουσία του άλλου. Αν συνειδητοποιήσεις ότι, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση της ζωής σου, αυτό είναι που έχεις πραγματικά ανάγκη, είναι πολύ πιο πιθανό η από απόσταση σχέση σου να συνεχίσει να εκπληρώνει τον ρόλο της και να κρατήσει χωρίς να νιώθεις ότι σου γίνεται βάρος.