Αναφέρουμε συχνά τη λέξη “εμμονή” για καθημερινές καταστάσεις. Εμμονή με κάποιο φαγητό, με την τελευταία σειρά που ανακαλύψαμε, με ένα καινούργιο ρούχο που αγοράσαμε. Το λέμε χωρίς να υπολογίζουμε τη βαρύτητα που κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη λέξη.

Παρακολουθώντας το δραματικό θρίλερ Cheat του 2019, μπορεί κανείς να καταλάβει τι εστί εμμονή. Η αληθινή εμμονή. Στον υπέρτατο βαθμό. H σειρά προβάλλει την επικίνδυνη σχέση μεταξύ μίας καθηγήτριας πανεπιστημίου (Katherine Kelly) και μίας φοιτήτριας (Molly Windsor). Η πλοκή στην αρχή φαινομενικά ακολουθεί μια φυσιολογική περίπτωση εξαπάτησης σε ακαδημαϊκά πλαίσια. Όμως γρήγορα εξελίσσεται σε ένα παιχνίδι εμμονής με καταστροφικές συνέπειες.

Τι μαθαίνει λοιπόν κανείς γύρω από την εμμονή μέσα από αυτήν τη σειρά; Συγκεντρώσαμε 4 μαθήματα που διδαχθήκαμε παρακολουθώντας την.

Τρέφεται από την αίσθηση της ντροπής

Όλοι έχουμε βιώσει το συναίσθημα της ντροπής σε κάποια φάση στη ζωή μας. Έχουμε κάνει ή σκεφτεί κάτι που ορκιζόμαστε ότι θα το πάρουμε μαζί μας στον τάφο. Όμως, υπάρχουν φορές που τα σκοτεινά μας μυστικά δεν παραμένουν και τόσο μυστικά, όταν κάποιος τα ανακαλύψει. Και εκεί ξεκινά το κυνήγι της εμμονής. Όπως βλέπουμε στο Cheat από τις πρώτες κιόλας σκηνές, η φοιτήτρια Rose πέφτει καταλάθος πάνω στην καθηγήτριά της, Leah, όταν αυτή βρίσκεται σε πολύ οικείες στιγμές στην τουαλέτα του πανεπιστημίου. Από εκείνη τη στιγμή ο ρόλος της καθηγήτριας αποβάλλεται και η γυναίκα ενσαρκώνει την απελπισία του να μη μαθευτεί το συμβάν παραέξω. Η εμμονή της διατήρησης του μυστικού ενισχύεται με την δραματική σειρά των γεγονότων που ακολουθούν σε επόμενα επεισόδια.

Εντείνεται όταν δεν σε ακούει κανείς

Οι άνθρωποι χρειάζονται την κατάλληλη υποστήριξη από τους δικούς τους όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα. Η έλλειψη αυτής μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην εμμονική σκέψη και ενασχόληση με τους προβληματισμούς ενός ατόμου. Στη σειρά, η Leah προσπαθεί να εισακουστεί από τον σύζυγό της για την χειριστική συμπεριφορά της μαθήτριάς της, μα μάταια. Εκείνος μάλιστα, τρέφει τις υποψίες της πρωταγωνίστριας παραπάνω, όταν βγαίνει ραντεβού με τη Rose. Αυτή η συμπεριφορά είναι ακριβώς που μετατρέπει έναν άνθρωπο με λογικές αμφιβολίες σε παρανοϊκό και τον οδηγεί στην εμμονή μέχρι να αποδειχθεί η αλήθεια.

Αφήνει ψηφιακό αποτύπωμα

Στην εποχή μας, η εμμονή που εμφανίζεται στη μορφή του άκοπου stalking στα social media, δεν περνά απαρατήρητη. Επικίνδυνος συνδυασμός που μπορεί να επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα. Στη σειρά παρατηρούμε τη νεαρή φοιτήτρια να παρακολουθεί με μανία έναν ανησυχητικό αριθμό φωτογραφιών στο laptop της σχετικά με το εμμονικό της υποκείμενο. Το φαινόμενο αυτό το βλέπουμε καθημερινά, από την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του crush μας και την αγωνία ενός γονέα για την τοποθεσία του παιδιού του μέχρι το πού είναι και τι κάνει ένας celebrity της αρεσκείας μας. Ενώ κάποιες φορές είναι εντελώς άκακο, άλλες μπορεί να γίνει ενοχλητικό ή ακόμα, απειλητικό.

Η αντιμετώπισή της είναι δίκοπο μαχαίρι

Η εμμονή είναι κατά βάση μια κατάσταση μοναχική, στην οποία κανείς έχει να αντιμετωπίσει τον εαυτό του. Παρακολουθώντας τις εμμονές και των δύο πρωταγωνιστριών, καταλαβαίνει κανείς πόσο μπορεί να απομακρυνθεί ένας άνθρωπος από όλους και από όλα όταν του μπαίνει μία έμμονη ιδέα. Όταν φτάσει ο εμμονικός άνθρωπος στο σημείο να ανοιχτεί στο υποκείμενο με το οποίο ασχολείται, δύο είναι τα πιθανά αποτελέσματα. Είτε θα επέλθει κάποιας μορφής λύση στην όλη κατάσταση, καθώς θα ξεκαθαριστούν ορισμένες πτυχές της περίπλοκης σχέσης. Είτε θα γεννηθούν ερωτήματα και θα αποκαλυφθούν νέα πράγματα, που είναι ικανά να οδηγήσουν στην επίταση της τοξικής αυτής κατάστασης.

με πληροφορίες από το άρθρο του stylist.uk.com

featured photo: italktelly.com