Το να έχεις αδέρφια σε βάζει από τα πρώτα χρόνια της ζωής σου σε μια μίνι κοινωνία. Από τις πιο σκληρές: Διαφωνίες, τσακωμοί, κλάματα, γέλια, ουλές από πεσίματα και αντικειμενικά οι πιο γεμάτες αγκαλιές. Ναι, τα αδέρφια σου σου έμαθαν πως πρέπει να μάθεις να δίνεις λίγη από τη Νουτέλα σου σε κάποιον άλλο. Αλλά και 8 μαθήματα που συνειδητοποιείς ότι έχεις πάρει όταν πια είσαι στα 20. Και μπορείς να τα παραδεχτείς χωρίς να σε πει “φλώρο” ο αδερφός σου.

Πώς να συγχωρείς και πότε να ζητήσεις συγγνώμη

Σίγουρα τα αδέρφια σου ξέρουν πολύ καλά πώς να σε εκνευρίζουν. Αυτό συμβαίνει (και) επειδή γνωρίζουν ότι δεν γίνεται να μείνεις θυμωμένη μαζί τους για πολύ. Αργά ή γρήγορα θα τους συγχωρήσεις. Επίσης, αν εσύ έχεις κάνει το λάθος, έχεις πάρει ένα πολύ καλό μάθημα: Γνωρίζεις ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσεις συγγνώμη. Το σούπερ θετικό αποτέλεσμα όλων αυτών των επικοινωνιακών μαθημάτων που έχεις πάρει με το ζόρι από το ίδιο σου το σπίτι, είναι ότι ξέρεις πώς να χειριστείς καταστάσεις και εκτός. Ναι, δεν είναι τυχαίο ότι είσαι η “σοφή” της παρέας σου σε ζητήματα παρεξηγήσεων. Οφείλεις ένα ευχαριστώ στα αδέρφια σου.

Ότι οι ωραίες αναμνήσεις είναι πραγματικά ανεκτίμητες

Από τα πρώτα εγκαύματά σας από τον ήλιο και τα παιχνίδια σας στην παραλία, μέχρι τις αστείες ιστορίες ανταλλαγής δώρων που μοιράζεστε. Μιλάμε για αναμνήσεις που ενώνουν και θα ενώνουν για πάντα εσένα και τα αδέρφια σου. Αντικειμενικά, εκείνοι είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι το καλύτερο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να ζεις στη στιγμή.

Πώς να μοιράζεσαι με αγάπη

Μεγαλώνοντας με αδέρφια, σίγουρα αναγκάστηκες να μάθεις να μοιράζεσαι με τον σκληρό τρόπο. Το σημαντικό όμως είναι ότι έμαθες να το κάνεις με αγάπη. Τι σημαίνει αυτό; Διδάχθηκες το πώς να συμπεριφέρεσαι στα πράγματα των άλλων σαν να είναι δικά σου. Φαντάζομαι εκείνη η φορά που λέρωσες το λευκό t-shirt της αδερφής σου με παντζάρι ήταν αρκετή για να πάρεις αυτό το μάθημα.

Πώς να είσαι δυνατή και να διεκδικείς

Αν υπάρχει ένα άτομο με το οποίο έχεις κάνει τους πιο επικούς καβγάδες, αυτό είναι ο αδερφός ή η αδερφή σου. Έχεις επιχειρηματολογήσει για σοβαρά ζητήματα όπως το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης ή την τελευταία πατάτα του πιάτου. Όσο αστεία και να σου φαίνονται όλα αυτά σήμερα, σε έχουν κάνει πιο δυνατό άνθρωπο. Έχεις μάθει να υποστηρίζεις τις θέσεις σου και να στηρίζεις τα θέλω σου. Και ένας καλός διαπραγματευτής είναι χρήσιμος παντού. Από μια παρέα μέχρι μια δουλειά.

Τη σημασία του συμβιβασμού

Μέσα σε ένα σπίτι στο οποίο ήταν αναγκαίο να διεκδικείς τα “θέλω” σου, κάποιες φορές τα “θέλω” κάποιου άλλου ήταν λίγο πιο σημαντικά. Ναι, αυτό είναι δύσκολο να το δεχτείς, ειδικά αν κοντράρονται με τα δικά σου. Πήρες όμως ένα σημαντικό μάθημα: Να βρίσκεις τη μέση λύση που βολεύει όλους, αλλά και το silver lining σε μια κατάσταση που όχι μόνο δεν επέλεξες. Αλλά σε ξεβολεύει κιόλας.

Ότι κάποια πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο δείχνουν

Θυμήσου όλες τις φορές που η αδερφή σου έβαλε τις σκέψεις σου σε μια τάξη. Τις περιπτώσεις που σου είπε ότι χάνεις το φόκους σου, ότι έχεις ξεπεράσει το όριο της υπερβολής. Τις στιγμές που η αδερφή σου μέσα σε λίγα λεπτά σου θύμησε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο δείχνουν. Καλά, και πως υπάρχει φυστικοβούτυρο στο ντουλάπι.

Πώς να είσαι καλή φίλη

Στην πραγματικότητα, τα αδέρφια σου είναι οι πρώτοι φίλοι που κάνεις ever. Σε μαθαίνουν να κρατάς μυστικά, να είσαι καλός ακροατής και να τρέχεις όταν ένα σημαντικό άτομο για εσένα σε έχει ανάγκη.

Πώς να μοιράζεσαι το spotlight

Ναι, ξέρεις πώς να γιορτάζεις τις νίκες σου και να θέλεις τα δικά σου προσωπικά λεπτά ως κέντρο της προσοχής. Αλλά ξέρεις και πώς να γιορτάζεις τις νίκες κάποιου άλλου. Με το ίδιο ακριβώς πάθος.

Δες ακόμα:

12 αλήθειες που θα καταλάβεις μόνο αν είσαι μοναχοπαίδι


featured image: Tawan Jz/Shutterstock