Όταν ανακοινώθηκε η κυκλοφορία της ταινίας Marriage Story βρεθήκαμε όλοι μπροστά σε δύο διαφορετικά τρέιλερ. Ήταν ο σωστότερος τρόπος για να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτή την ιστορία πριν καν την παρακολουθήσουμε. Αν μάλιστα κάποιοι γνώριζαν ήδη λίγα πράγματα για τον Noah Baumbach, τον σκηνοθέτη της ταινίας, τότε αυτή έπαιρνε κατευθείαν διαστάσεις προσωπικού θέματος. Το ότι είναι βέβαια προσωπικό θέμα για τον ίδιο δεν είναι κάποια κρυφή ομολογία ή μυστικό για τους λίγους σινεφίλ.

Είναι ένα κοινό μυστικό που μοιράζεται ο Baumbach εδώ και καιρό στο έργο του.

Σε δύο προηγούμενες ταινίες του, είχε προσπαθήσει να μιλήσει ως παιδί χωρισμένων γονιών. Είχε περάσει από αυτή τη φάση παρακολουθώντας τους άμεσα εμπλεκόμενους του διαζυγίου. Στο Marriage Story όμως φαίνεται πως οι εμπειρίες του παίζουν έναν βασικότερο ρόλο. Τον πρωταγωνιστικό. Έχοντας χωρίσει ο ίδιος από τη Jennifer Jason Leigh το 2013, εξερευνά ακόμα το τοπίο ενός διαζυγίου. Έτσι, φτάνουμε στο Marriage Story και βλέπουμε την Nicole και τον Charlie. Ένα ζευγάρι που είχε ως αρχική πρόθεση να χωρίσει όσο το δυνατότερο πιο φιλικά. Οι δικηγόροι τους όμως είχαν άλλη άποψη.

Είναι εύκολο να “χαθεί” ένα ζευγάρι μέσα στις νομικές διαδικασίες. Πόσο μάλλον να χαθεί μια σχέση εξ ολοκλήρου. Σε μια συνέντευξη του στο deadline.com, ο Noah Baumbach αναφέρθηκε και σε όλους τους φίλους που χρειάστηκε να ρωτήσει για να εξερευνήσει καλύτερα το θέμα. Και πόσες φορές χρειάστηκε να ξαναγυρίσει σε κάποια θέματα και να τα δει από άλλη οπτική. Μπορεί για εκείνον να ήταν όντως μια προσωπική ιστορία, το ζευγάρι όμως της υπόθεσης είναι ο Charlie και η Nicole. Μπορεί ο Baumbach να τους “δημιούργησε”, εκείνοι όμως αποκτούν άμεσα μια δική τους σχέση. Όπως και σε κάθε γάμο, κανείς τρίτος δεν μπορεί να ξέρει με απόλυτη ακρίβεια τι πραγματικά συμβαίνει. Έτσι και ο σκηνοθέτης χρειάστηκε πολύ ώστε να εξηγήσει τους χαρακτήρες του και να τους αποδώσει όπως ακριβώς τους φαντάστηκε.

Αν κάτι προσπάθησε να κρατήσει περισσότερο, είναι η ισορροπία ανάμεσα τους. Το χαρακτηριστικό της ταινίας είναι ότι βλέπουμε και τις δύο πλευρές εξίσου. Πως ο κάθε ένας βιώνει αυτό το διαζύγιο στα πολλά στάδια του. Φαίνεται όμως πως η ιστορία αυτή δεν είναι προσωπική μόνο για τον Noah Baumbach. Η Scarlett Johansson δήλωσε πριν λίγες ήμερες στην πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ότι “η ταινία αυτή έμοιαζε σαν το πεπρωμένο της”. Όταν ήταν ακόμα συζητήσεις για τον ρόλο κατάλαβε όχι μόνο αυτό, αλλά και το ότι το πρόσφατο διαζύγιο της θα την βοηθούσε αρκετά.

Η ταινία Marriage Story είναι γλυκόπικρη

Όπως συνηθίζουν να είναι τέτοιες ιστορίες άλλωστε. Κάπως έτσι κατάφερε να κερδίσει ήδη από την πρεμιέρα της τα καλύτερα σχόλια. Ήδη μάλιστα περιμένουμε και το να αποσπάσει υποψηφιότητες για τα Όσκαρ. Η ανθρωπιά, η ειλικρίνεια και η εγκράτεια είναι όσα την έκαναν και θα την κάνουν να ξεχωρίζει.