Με 33 εκ. προβολές στο YouTube σε ένα μόνο της τραγούδι, δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να μην ξέρει το όνομά της. Τη Μαρίνα Σάττι τη γνωρίσαμε μέσα από τις πρωτότυπες διασκευές της στο «Αργοσβήνεις μόνη» και στο «Κούπες», όμως η «Μάντισσα» ήταν το τραγούδι με το οποίο έκανε το μεγάλο breakthrough στην ελληνική μουσική σκηνή.

Η γλυκιά Μαρίνα Σάττι, το «πολύχρωμο» κορίτσι με τα πολλά ταλέντα, ξέκλεψε λίγο χρόνο από την υπερφορτωμένη ατζέντα της και μας μίλησε με ενθουσιασμό για τη συνεργασία της με τον Διονύση Σαββόπουλο και τα σχέδιά της για το μέλλον.


Έχεις κάνει μουσική, θέατρο, τηλεόραση, τραγούδι και πολλά ακόμα, όμως πώς συστήνεσαι όταν σε ρωτούν «επάγγελμα»;

Λέω ότι ασχολούμαι με την μουσική. Λέξη προς λέξη αυτό λέω!

Πριν τις «Κούπες» και τη «Μάντισσα» είχες κάνει αρκετές δουλειές ως ηθοποιός. Το έχεις αφήσει πίσω σου αυτό το κομμάτι;

Δεν νιώθω ότι έχω αλλάξει πορεία ή ότι άλλαξε η σκέψη μου για το τι δουλειά θα κάνω όταν μεγαλώσω. Κάνω ό,τι μου έρθει και ό,τι νιώθω ότι έχω ανάγκη την κάθε περίοδο. Η ασχολία με την υποκριτική, ποτέ δεν είχε τη σκοπιά της καριέρας. Ό,τι έχω κάνει σε σχέση με την ηθοποιία πάντα είχε σχέση και με τη μουσική. Πάντα θα ήταν κάποιο μιούζικαλ ή κάποια αρχαία τραγωδία/κωμωδία στα οποία η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Εκείνη την περίοδο είχα πολύ έντονη ανάγκη να βρίσκομαι μέσα σε ομάδες, και για κοινωνικούς αλλά και για το καλλιτεχνικούς λόγους, και οι θίασοι ή οι μεγάλες ομάδες στα θέατρα με βοηθούσαν πολύ να αναπτυχθώ σε αυτά τα κομμμάτια.»

https://www.instagram.com/p/Bk2KALLHecS/?taken-by=marina_satti

Η ανάγκη για την συμμετοχή σε ομάδες δεν έχει φύγει, πλέον σε βλέπουμε μαζί με τις Chόrεs και τις Fonέs.

Ναι! Και είναι δυο ομάδες που έχω φτιάξει εγώ. Η μουσική μας έχει φέρει κοντά με αυτούς τους ανθρώπους. Με τις κοπέλες από τις Fonέs βρισκόμασταν εδώ και χρόνια και τραγουδούσαμε για την πλάκα μας και κάποια στιγμή αποφασίσαμε να βρούμε ένα όνομα και να το κάνουμε πιο επίσημο. Με τις Chόrεs, που είναι μια μεγάλη γυναικεία χορωδία 50 φωνών που δημιουργήσαμε τον τελευταίο περίπου χρόνο, θα εμφανιστούμε για πρώτη φορά μαζί πάνω στην σκηνή στις 23/9 στο Ηρώδειο στην συναυλία ‘Για την υγεία των κοριτσιών μας’.

Αυτή τη στιγμή σε τι φάση βρίσκεσαι στη ζωή σου;

Νιώθω ότι ξεκάθαρα έχει κλείσει ένας πρώτος κύκλος και έχει ανοίξει ένας επόμενος. Είναι μόλις δυο χρόνια που έχω αρχίσει να σκέφτομαι ως «Μαρίνα Σάττι», ως ταυτότητα και ως άνθρωπος που ασχολείται με τις τέχνες. Είμαι καινούργια σε αυτό. Νιώθω ότι μόνο δοκιμάζοντας πράγματα καταλαβαίνεις τι σου πάει και τι όχι. Σε αυτά τα δύο χρόνια δοκίμασα αρκετά και σε συνεργασίες και σε είδη μουσικής και νιώθω πλέον πως ξέρω τι είναι αυτό που θέλω να κάνω, αλλά και ποια είναι τα όρια μου.

Πάντα υπήρχε μια διάθεση να συνδυάζω έντονα χρώματα και διαφορετικά στοιχεία. Μου αρέσει να ταιριάζω πράγματα που φαινομενικά δεν ταιριάζουν.

Ταξιδεύεις συνέχεια για εμφανίσεις. Βρίσκεις ότι το κοινό στην Ελλάδα διαφέρει με αυτό στο εξωτερικό;

Να σου πω την αλήθεια εξαρτάται πού θα πάω. Σε χώρες της Ευρώπης όπως η Δανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον. Είναι κάτι πιο πρωτόγνωρο και κάπως «ανατολίτικο» για αυτούς. Νόμιζα ότι παρακολουθούσαν σιωπηλά από ευγένεια, αλλά τελικά κατάλαβα πως είχαν τη διάθεση και το ενδιαφέρον να μας γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή με κάτι που δεν ξέρουν. Όμως, όταν πήγα στη Βουλγαρία ή στην Τουρκία, ο τρόπος που μας δέχτηκαν ήταν διαφορετικός, το ταμπεραμέντο και ο ήχος μας τους ήταν πιο γνώριμος, πιο οικείος.

Η μουσική σου ακούγεται «πολύχρωμη», από πού αντλείς έμπνευση;

Το «πολύχρωμο» είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ. Και στα ρούχα και στον τρόπο που διακοσμούσα το σπίτι μου και στη μαγειρική και στις ζωγραφιές που έκανα από πολύ μικρή. Πάντα υπήρχε μια διάθεση να συνδυάζω έντονα χρώματα και διαφορετικά στοιχεία. Μου αρέσει να ταιριάζω πράγματα που φαινομενικά δεν ταιριάζουν. Είναι μια πρόκληση και με αυτόν τον τρόπο μπορείς πιο εύκολα να φτιάξεις κάτι που είναι δικό σου, χωρίς να ακολουθήσεις κάποιο μοντέλο. Και στη μουσική και στην ζωή μου έτσι είμαι. Έμπνευση αντλώ από τις θείες μου και τις γυναίκες στο Σουδάν και από τον τρόπο που ντύνονται, σε ό,τι χρώμα και σε ό,τι σχέδιο θες. Το παραδοσιακό στοιχείο έχει μεγάλη επιρροή στην έμπνευση, αλλά και στο αποτέλεσμα του ήχου μου.

Αν έπρεπε να περιγράψεις τον εαυτό σου με τρεις λέξεις, τι θα διάλεγες;

1. Πάρα πολύ χύμα.

2. Kαθόλου χύμα .

3. Kάνω ό,τι νιώθω.

Τι μουσική ακούς όταν βρίσκεσαι μόνη σου στο σπίτι;

Αραβικά, τσιγγάνικα, κλαρίνα, ξένο και ελληνικό hip hop. Αλλά και βουλγάρικες χορωδίες, ινδική μουσική. Η Bjork παίζει πάντα στο repeat όσα χρόνια και αν περάσουν. Αλλά να σου πω την αλήθεια, ό,τι καινούργιο βγαίνει, το ακούω. Mου αρέσει να ακούω τουλάχιστον μια φορά ότι νέο δίσκο κυκλοφορεί ανεξαρτήτως στυλ, θέλω να ξέρω τι γίνεται.

Ποια είναι τα επαγγελματικά σου σχέδια για φέτος το χειμώνα;

Σύντομα θα βρεθούμε μαζί με τις Fonέs και θα τραγουδήσουμε στη Νέα Υόρκη, μετά από πρόσκληση σε μια εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών. Θα κάνω και κάποια live μόνη μου σε γνωστό club της Αθήνας. Ετοιμάζω και κάποια νέα τραγούδια που θα κυκλοφορήσουν αυτόν το χειμώνα. Ενώ στις 23/9 θα τραγουδήσουμε για καλό σκοπό στο Ηρώδειο μαζί με τον κ. Σαββόπουλο τον οποίο πάντα θαύμαζα και τον θεωρούσα πρωτοπόρο σε σχέση με την εποχή του. Και φυσικά εκεί θα είμαστε μαζί με τους ΑΛΚΜΑΝ, τις Fonέs και τις Chórεs, με πρωτοβουλία των Γυναικών στην Ογκολογία, με τις οποίες έχουμε ξανά συνεργαστεί και ταυτιζόμαστε με το σκοπό και την αποφασιστικότητά τους.

*Την Κυριακή 23/9 η Μαρίνα Σάττι θα τραγουδήσει στο Ηρώδειο μαζί με τον Διονύση Σαββόπουλο, τους ΑΛΚΜΑΝ, τις Fonέs και τις Chórεs (Κόρες), σε μια συναυλία για τη στήριξη των γυναικών με καρκίνο, μια πρωτοβουλία από τις «Γυναίκες στην Ογκολογία».


Photo: Άγγελος Ποταμιανός