Τοποθετημένη στο Mexico City του 1970, η ταινία Roma του Netflix είναι μια (σχεδόν) βιογραφική ματιά στη ζωή του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Alfonso Cuarón. Μας περιγράφει μια χρονιά που διαμόρφωσε την οικογένεια του, τις ζωές των μελών της αλλά και της οικιακής βοηθού. Στο μεταξύ, η ταινία επέτρεψε στο Netflix να σκοράρει την πρώτη του απονομή Όσκαρ.

Η Yalitza Aparicio, που κάνει το ντεμπούτο της στην ταινία ως leodegaria “Cleo” Gutiérrez, μια από τις οικιακές βοηθούς της οικογένειας, έγινε επίσης η πρώτη ιθαγενής γυναίκα (και μόλις η δεύτερη Μεξικανή) υποψήφια για Όσκαρ. Ακόμα ένα ενδιαφέρον fact είναι πως η Marina de Tavira που υποδύεται τη Sra. Sofía, ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ στην κατηγορία Best Supporting Actress. Η Tavira στην ταινία υποδύεται τη μυστικοπαθή μητέρα τεσσάρων παιδιών, αλλά και τη μητριάρχη της οικογένειας.

Η υποψηφιότητα της De Tavira ήταν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις. Παρόλο που έχει εμφανιστεί σε θεατρικές παραγωγές στο Μεξικό, φαίνεται πως τώρα πια με το Roma αρχίζει να κάνει τα πρώτα της βήματα στις ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως η ηθοποιός καθ’όλη τη διάρκεια των auditions δεν είχε ιδέα σε ποια ταινία θα έπαιρνε μέρος. “Έχω δουλέψει σε ταινίες και σειρές στο Μεξικό, αλλά η δουλειά μου είναι κυρίως στο θέατρο”, δήλωσε στο W Magazine. Ούσα όμως θαυμάστρια του Cuarón ήξερε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να απορρίψει αυτόν τον ρόλο.

Γεννημένη στο Mexico City, η Tavira προέρχεται από μια θεατρική οικογένεια. Είναι ανιψιά του Luis de Tavira, γνωστού θεατρικού σκηνοθέτη. Καθώς και της Rosa María Bianchi, μιας ηθοποιού από την Αργεντινή γνωστή για αρκετούς ρόλους της σε τηλενουβέλες, ως “κακιά”. Στα ξαδέρφια της περιλαμβάνονται ο σκηνοθέτης Julián de Tavira και η ο ηθοποιός José María de Tavira.

Εκτός από πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολλές παραστάσεις, η De Tavira έχει αναλάβει και τηλεοπτικούς ρόλους. Συμπεριλαμβανομένης και της Patricia Lieberman στο Ingobernable του Netflix. Ωστόσο, μετά τον ρόλο της στο Roma η καριέρα της αναμφισβήτητα έχει πάρει άλλη τροπή. “Είναι κάτι που δεν περίμενα ποτέ, που δεν φαντάστηκα ποτέ, αλλά είναι απίστευτο και συγκινητικό”, εξήγησε στο Who What Wear.

Πλέον η de Tavira έχει επιστρέψει στη μεγάλη της αγάπη, το θέατρο και συμμετέχει σε μια παράσταση για “αλλαγή ρυθμού και αλλαγή state of mind”. Αυτό που εμείς ελπίζουμε είναι να τη δούμε σύντομα στη μεγάλη οθόνη.


featured image: Variety